Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

(Ne)ustlané na ružiach

V plnej "duchovnej výzbroji".

Zvyčajne sa kňazské vysviacky konajú na konci 6. ročníka štúdií, v mesiaci Jún. Pre niektorých z nás, to bolo omnoho skôr. Boli sme z toho prekvapení.

Ako to bude vyzerať? Byť v pastorácii, k tomu ešte aj študovať, absolvovať skúšky zo zimného a letného semestra zo 6. ročníka, záverečnú štátnu skúšku v študijnom odbore Teológia z troch predmetov – Pastorálna teológia, Morálna teológia a Cirkevné právo a obhájiť diplomovú prácu na tému – Evanjelizácia podľa Evangelii nuntiandi (Metódy evanjelizácie)?

V týždni sme mali navštevovať prednášky na fakulte a na víkend sme boli každý určený na výpomoc do konkrétnej farnosti. V mojom prípade to bola istá farnosť. V tom čase som viac cestoval električkou, ako inokedy.

V tejto farnosti som mohol vysluhovať všetky sväteniny a sviatosti, okrem sviatosti pomazania chorých a sviatosti zmierenia (spovede).

Kňazom v "plnej výzbroji" sa stávam vtedy, keď môžem slúžiť svätú omšu a vysluhovať sviatosť zmierenia (spovedať). To som však nemohol, nakoľko som nemal vykonané všetky prednášky z tých predmetov, ktoré sú k tomu potrebné – Morálna teológia a Cirkevné právo a nevykonal som záverečnú skúšku, ktorá ak dopadla dobre, mi dovoľovala udelením práva skrze dekrét otca biskupa spovedať.

Spomínam si, ako som musel viac krát odmietnuť veriacim ich prosbu o "spoveď", práve z tohto dôvodu.

No vyriešila sa aj táto situácia. Začali sme od istého obdobia mávať v týždni cyklus prednášok z Morálnej teológie a Cirkevného práva a tak sme mohli za určitý čas vykonať potrebnú skúšku, ktorá nás oprávňovala vysluhovať sviatosť zmierenia. Vykonali sme ju.

No ešte sa niečo zmenilo – s definitívnou platnosťou sme boli určení do tých farností, kde sme predtým dochádzali ako kapláni. Teda som sa presťahoval zo seminára a začal slúžiť v tejto farnosti už v "plnej výzbroji".

Čo nám však zostalo, bolo to, že sme napriek pôsobeniu v konkrétnej farnosti mali si ešte vykonať ostatné skúšky zo 6. ročníka.

Vďaka Bohu, príhovoru Panny Márie, všetkých svätých, modlitbám a obetám mnohých ľudí som mohol absolvovať počas pastorácie všetky skúšky v stanovenom čase a tiež pristúpiť k záverečnej štátnej skúške.

Ja sám by som to nezvládol. Bol to ťažší čas, ale som ho zvládol.


Kňazom naveky | stály odkaz

Komentáre

  1. hmm..
    bolo toho dosť..vedela som,že to kňazi nemajú jednoduche,ale že až tak..to som si nemyslela..

    asi to bola aj skúška reakcii vo vypätých situáciah..:))
    publikované: 27.06.2008 09:50:43 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hmmmmm
    to nie je tak stále... zastihol to môj ročník... už dlhé roky sa funguje tak, že sa koná vysviacka na kňaza až po ukončení teologických štúdií a záverečnou skúškou...
    publikované: 27.06.2008 10:17:27 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  3. prečo váš ročnik bol iný?..aký bol na to dôvod?.
    publikované: 27.06.2008 10:22:55 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. aký bol na to dôvod?.
    dôvod bol ten, že bolo potrebné vypomáhať vo farnosti aspoň slúžením sv. omše a tými činnosťami, ktoré som mohol ako kňaz už vykonávať
    publikované: 27.06.2008 10:35:48 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  5. kňazské povolanie si vykonával prevažne v ktorých častiach Slovenska?
    je pravda,že na západe je t s vierou poslabšie ako na východe? Sú rozdiely medzi regionmi?

    ako to vnímaš ty?..

    veľa sa pýtam?..:)))
    publikované: 27.06.2008 10:38:22 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  6. veľa sa pýtam?..:)))
    kto sa pýta, sa aj dozvie :-)... to záleží od toho, kam sa ako kňaz dostanem a čo "zdedím" po predchádzajúcom - či mám na čom stavať (náboženský život, podchytená mládež, deti, rodiny), alebo začínam odznova - ako sa hovorí... nakoľko patrím už teraz do Trnavskej arcidiecézy, neviem, ako to je v iných diecézach a hovoriť o niečom, čo som sám nezažil, len z počutia, nie je mojím štýlom...
    publikované: 27.06.2008 10:43:38 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  7. jasne..chapem...
    ale plati to vo všeobecnosti,že rozdiel je..tak?..:))

    a uhm...veľa sa pýtam..))
    veľa sa dozviem..

    nie vždy je to na dobro veci..:)))
    ale väčšinou ano..:)))
    publikované: 27.06.2008 10:52:32 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014