Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Aké je to vlastne štúdium

Nástup

Asi v polovici septembra som nastúpil ako prvák do seminára. Bolo potrebné sa oboznámiť s mnohými vecami. Bol som určený k jednému staršiemu bratovi, ktorému sa hovorilo duktor, ktorý bol "šéfom" izby. Našiel som si tú svoju izbu podľa rozpisu. V izbe sme sa privítali a dohodli, kto kde bude mať posteľ a písací stolík. Boli tam dvojpostele – jedna dolu a druhá nad ňou. Izba bola priestranná.

Na prvom ročníku nás bolo cez 60 prvákov. Treba si uvedomiť, že za socializmu jestvoval len jeden seminár s fakultou a to v Bratislave pri Dóme svätého Martina. Tam boli všetci seminaristi zo Slovenska. Neskôr vznikli ďalšie semináre s fakultou. Dôležité bolo, že sme mohli začať napĺňať to poslanie, ku ktorému sme boli mnohí povolaní. Ísť v ústrety kňazstvu.

Štúdium bolo náročné, ale oproti starším kňazom, ktorí študovali omnoho desiatok rokov skôr a mali skúšky po latinsky, my sme študovali v rodnom jazyku. Tým to bolo trochu ľahšie. Možno by niekoho zaujímalo, aké predmety som sa učil v mojich rokoch štúdia. Preto by som ich tu uviedol podľa ročníkov:

1. ročník

- zimný semester: Kresťanská filozofia (Ontológia a psychológia), Dejiny filozofie (Stredovek), Cirkevné dejiny (Starovek), Československé cirkevné dejiny, Liturgika, Latinčina, Patrológia, Kresťanská archeológia, Biblická archeológia, Starý zákon, Staroslovienčina, Hebrejčina, Maďarčina, Spoločenské vedy, Cirkevný spev.

- letný semester: Kresťanská filozofia (Kritika, Psychológia), Dejiny filozofie (Novovek), Cirkevné dejiny (Stredovek), Československé cirkevné dejiny, Liturgika, Latinčina, Patrológia, Kresťanská archeológia, Biblická archeológia, Starý zákon, Staroslovienčina, Hebrejčina, Maďarčina, Spoločenské vedy, Cirkevný spev.

2. ročník

- zimný semester: Kresťanská filozofia (Logika, Teodícea), Dejiny filozofie (Starovek), Seminár – štúdium filozofických textov, Cirkevné dejiny (Stredovek, Novovek), Seminár z Cirkevných dejín, Starý zákon (Historické knihy), Fundamentálna teológia (Náboženstvo), Liturgika, Latinčina, Hermeneutika, Gréčtina, Spoločenské vedy, Maďarčina, Cirkevný spev.

- letný semester: Kresťanská filozofia (Etika, Kozmológia), Dejiny filozofie (Starovek), Seminár – štúdium filozofických textov, Cirkevné dejiny (Novovek), Seminár z Cirkevných dejín, Starý zákon (Historické knihy), Fundamentálna teológia (Kresťanstvo), Liturgika, Latinčina, Hermeneutika, Gréčtina, Spoločenské vedy, Maďarčina, Cirkevný spev, Obrana socialistického štátu.

3. ročník

- zimný semester: Špeciálna dogmatika, Fundamentálna teológia, Nový zákon, Starý zákon (Múdroslovné knihy), Liturgika, Latinčina, Cirkevný spev, Maďarčina.

- letný semester: Špeciálna dogmatika, Fundamentálna teológia, Nový zákon, Starý zákon (Prorocké knihy), Liturgika, Latinčina, Cirkevný spev, Maďarčina.

Rozhodnutím FR č. 522/90 z 21.8.90b.5 bol poslucháč preradený do 5. ročníka.

5. ročník

- zimný semester: Špeciálna dogmatika, Nový zákon, Morálna teológia, Cirkevné právo, Pastorálna teológia, Liturgika, Latinčina.

- letný semester: Špeciálna dogmatika, Morálna teológia, Cirkevné právo (1.kniha), Pastorálna homiletika, Liturgika, Latinčina, Cirkevné umenie, Liturgický spev, Kancelaristika, Pedagogika, Katechetika, Metodológia.

6. ročník

Nakoľko v júni 1991 som bol vysvätený na diakona a 1.11.1991 na kňaza, bol som určený do pastorácie. Skúšky však bolo potrebné urobiť aj zo zimného aj z letného semestra.

Vďaka Bohu som mohol ukončiť štúdium na RKCMBF v Bratislave záverečnou štátnou skúškou v študijnom odbore Teológia z troch predmetov – Pastorálna teológia, Morálna teológia a Cirkevné právo a obhájiť diplomovú prácu na tému – Evanjelizácia podľa Evangelii nuntiandi (Metódy evanjelizácie) a tak získať 7.12.1993 titul "magister" v skratke Mgr.

A ešte by som k tomuto prehľadu pridal aj iný. Bolo pred pár rokmi často možné počúvať z úst niektorých ľudí, aké platy majú kňazi. Ja sa nehanbím zverejniť svoje platové dekréty.  

Ako kaplán – novokňaz som mal základný plat - 2.000 Kčs.

Ako kaplán na druhom pôsobisku som mal základný plat – 2.000 Sk a kvalitatívny príplatok 400 Sk mesačne.

Ako farár na treťom pôsobisku som mal základný plat – 2.450 Sk a hodnostné 800 Sk mesačne.

Nakoľko som nateraz v pastorácii len na polovičný úväzok zo zdravotných dôvodov, je môj základný plat 5.390 Sk a hodnostný prídavok 350 Sk. Tento dekrét je z 28.12.2007. Vieme, že v dnešnej dobe je už situácia iná aj v tomto smere. 

Ja viem, že pre život sú dôležité aj peniaze, aby mal človek zabezpečené základné potreby, živobytie. No pre mňa peniaze nie sú všetko, to vedia viacerí. To, čo dostávam, mi vystačí k živobytiu. Som spokojný. Žijem v očakávaní inej odmeny, ktorá prevyšuje všetky bohatstvá sveta.


Cesta ku kňazstvu | stály odkaz

Komentáre

  1. ďakujem..za otvorenost..
    aj za Tvoj čas...

    a aj za to ostatné..Tebe..i Tvojim spolubratom..
    publikované: 25.06.2008 09:57:17 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Zaujimave studium si mal....
    ...Naco vam bola dobra madarcina?
    publikované: 25.06.2008 10:11:25 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Zaujimave studium si mal....
    madarčina vtedy bola potrebná k tomu, ak by ma raz biskup poslal do farnosti, kde sa hovorí aj maďarsky, aby som vedel aspoň základy
    publikované: 25.06.2008 11:35:42 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Kňaz Jozef, trochu mimo témy. Chcem Vás poprosiť o pomoc. Zaujíma
    ma štúdium Biblie v pôvodných jazykoch, aramejčine, hebrejčine, a aj v latinčine. Vy ste spomínali, že ste študovali aj hebrečinu aj latinčinu. A teraz k mojej otázke. Ježiš Kristus povedal na kríži sedem slov. Štyri z nich sú známe: ELOI, ELOI, LEMA SABACHTANI. Neviem sa však dopátrať k piatemu, šiestemu a siedmemu slovu. Ako kňaz ich iste poznáte. Mohli by ste mi tento výrok, prosím, v plnom znení so všetkými siedmymi slovami napísať v slovenčine aj latinčine?
    Vopred ďakujem.
    publikované: 22.07.2008 15:42:10 | autor: študent (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014