Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cenné kúsky textov a rukopisy Starého zákona

Zvláštne je, že tento malý fragment obsahuje práve text, ktorý je nanajvýš charakteristický pre Starý zákon: "Desatoro prikázaní", teda jadro zákona a "Počuj, Izrael" (=Šema Jisrael Dt 6, 4 a nasl.), čo sa denne modlí každý Izraelita.

Kým nenašli rukopisy v Júdskej púšti, najstarším biblickým fragmentom spisu v hebrejskom jazyku bol malý papyrus, ktorý sa uchoval v egyptskej púšti pravdepodobne pri Fayume a ktorý tu objavili v roku 1902. Zvláštne je, že tento malý fragment obsahuje práve text, ktorý je nanajvýš charakteristický pre Starý zákon: "Desatoro prikázaní", teda jadro zákona a "Počuj, Izrael" (=Šema Jisrael Dt 6, 4 a nasl.), čo sa denne modlí každý Izraelita. Takto boli k dispozícii dve mimoriadne dôstojné miesta Písma v úplne starej verzii, ktorá mimochodom obsahovala formulácie neopakujúce sa vo všetkých neskorších rukopisoch.

Bohatý Angličan Nash získal cenný fragment, ktorý sa podľa svojho majiteľa nazýva "Papyrus Nash". Jeho presné datovanie je neisté. Učenci váhajú, či patrí už do 2. alebo 1. storočia pred Kristom, alebo až do 1. storočia po Kristovi. Dnes sa rukopis nachádza v Cambridge.

Už predtým sa v Egypte podaril obdivuhodný nález, ktorý dokázal, ako veľa fragmentov patrí do Starého zákona. Ani jeden nález na púšti nebol výnimkou.

Rukopisy sa našli na takom mieste, kde sa normálne neočakávali žiadne staré biblické rukopisy. Zdá sa, že biblické rukopisy v káhirskej genizme boli zabudnuté. Zostali tam celé stáročia. Objavil ich v roku 1896 Salomon Schechter, židovský učenec z Cambridge.

Už predtým niekoľko súkromných cestovateľov priviezlo rukopisy zo synagógy do Oxfordu, Cambridge, Londýna, New Yorku a Frankfurtu nad Mohanom. Schechter obdržal od predstaveného synagógy povolenie, že z genizmy môže so sebou zobrať všetko, čo chce. Do Cambridge sa vtedy dostalo 30 vriec s cennými kúskami textov. Počet fragmentov sa odhaduje na stotisíc. Približne toľko fragmentov sa dostalo aj do iných knižníc. Najcennejšie kúsky tohto bohatého nálezu pochádzajú zo 6. až 9. storočia po Kristovi. Nález prvýkrát obohatil niektoré spisy Starého zákona o starý hebrejský text.

Záujem odborníkov vzbudili najmä fragmenty ku knihe Jezusa Siracha, ktorá sa dovtedy vyskytovala len v gréckom preklade. Pri nálezoch v Kumráne, káhirskej synagóge a v pieskoch egyptskej púšte išlo vždy len o časť Starého zákona.

Z ktorého obdobia pochádza najstarší úplný rukopis Starého zákona? Pred asi 20 rokmi to bola Biblia Ahron-ben-Moše-ben-Ašer, známeho židovského učenca zo stredoveku. Tento rukopis sa nachádzal v shephardickej synagóge v asýrskom Aleppe, ktorý počas izraelsko-arabskej vojny 1947-1949 ľahol popolom. Vtedy sa asi štvrtina tohto rukopisu stratila. Rukopis pochádza z roku 930. Nevysvetliteľným spôsobom sa dostal do Izraela, kde sa stal predmetom intenzívneho výskumu. Presný odpis tohoto kódexu z Aleppa sa dnes nachádza v Petrohrade. Tento odpis pochádza z roku 1008. Dnes teda múzeum v bývalom Sovietskom zväze uchováva najstarší úplný rukopis Starého zákona.


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014