Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cirkev určená na zánik 2.

Prípravy na zásah proti rehoľníkom mali prebiehať v „prís­nej tajnosti", ale mnoho okolností naznačovalo, že sa bude diať niečo vážne. Jedným z prvých znakov blížiacej sa ka­tastrofy boli dotazníky doručené v roku 1950 všetkým kláš­torom prostredníctvom krajských národných výborov. Pred­stavení kláštorov mali vyhotoviť kompletný inventár všetké­ho hnuteľného a nehnuteľného majetku.

Súčasne museli všetky mužské i ženské kláštory zostaviť zoznam všetkých obyvateľov kláštora s podrobnými životo­pisnými údajmi (občianske i rehoľné meno, vek, vzdelanie, funkcia v kláštore, kláštorná i mimo kláštorná činnosť atď.). Jedna kópia tohto zoznamu sa musela nachádzať na vrátnici a bezpečnostné orgány sa z času na čas prichádzali presved­čiť, či počet osôb na zozname súhlasí s počtom rehoľníkov v kláštore.

V polovici marca boli vyslaní do väčších a dôležitejších kláštorov tzv. vládni zmocnenci. Prichádzali vo dvojiciach: jedného vymenovalo Povereníctvo školstva vied a umení (PŠVU), a druhého Slovenský úrad pre veci cirkevné (SÚC).

Samotná akcia sa pripravovala v tajnosti. Aj keď kolovali rozličné správy, nikto nevedel, čo možno očakávať, ba do­konca aj tí, ktorí boli do nej aktívne angažovaní, sa o mieste a čase zásahu dozvedeli len niekoľko hodín pred začiatkom. Zásah sa konal s takou presilou starostlivo vybraných a ozbro­jených útvarov, akoby išlo o nebezpečnú vojenskú operáciu. Bolo to vo štvrtok 13. apríla, keď okolo 22. hodiny polícia a ozbrojené zložky ľudových milícií zablokovali prístup ku kláštorom. Išlo asi o 50 mužských kláštorov. Akcia prebehla v priebehu 2-3 hodín. Rehoľníci si mohli zobrať najnutnejšie veci a prípadne krátko sa pomodliť v kláštornej kaplnke. Pri tomto zásahu proti 860 rehoľníkom v 56 kláštoroch bolo angažovaných okolo 3 000 ozbrojených príslušníkov bezpečnost­ných orgánov a rozsiahly aparát administratívnych pracovní­kov. Akcia pokračovala aj v nasledujúce dni 14. - 16.4. 1950. Okolo 3. hodiny ráno asi 70 autobusov odvážalo približne 850 rehoľníkov do piatich kláštorov, ktoré mali slúžiť na ich sústredenie: Šaštín, Hronský Beňadik, Podolínec, Jasov a Pezinok. Kardinál Ján Chryzostom Korec ju právom nazval „barbarskou nocou".

Článok je z knihy Dejiny mojej Cirkvi (II. diel), Viliam Judák, 2004 


Katolícka cirkev na Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014