Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cirkev určená na zánik 3.

Určené kláštory mali slúžiť na „prevýchovu" reakčných re­hoľníkov, ktorí „narúšali pokojný ľudovodemokratický vývoj" v ČSR. Režim mal v pláne zdiskreditovať prisluhovačov západ­ných imperialistov, imperialistického Vatikánu a slovenskej vysokej hierarchie. V mnohých kláštoroch sa údajne „našli zbrane" či vysielačky, ktoré mali vzbudiť u pracujúceho ľudu všeobecné odsúdenie či zavrhnutie týchto nepriateľov „kraj­šieho zajtrajška" a kláštory tak vyhlásiť za hniezda reakcie a špionážnej činnosti.

Katolícke noviny, prísne cenzurované a píšuce v tom čase v duchu komunistickej ideológie, mali k tejto ojedinelej tragic­kej udalosti jednoduchý komentár, uverejnený 30. apríla 1950. V ňom hovorili, že „v celom rade kláštorov bol sústredený písomný materiál protištátneho obsahu". V tom istom čísle Katolícke noviny uverejnili výzvu živoriacej tzv. Katolíckej akcie: „Usilujme sa o pokoj... Budeme zo všetkých síl bojovať proti zneužívaniu náboženstva v službách imperializmu..."

K ďalšiemu zásahu proti mužským reholiam došlo z 3. na 4. mája 1950. V tomto zásahu boli násilne prepadnuté klášto­ry a odvlečení rehoľníci SVD z Nitry a Vidinej, kapucínski bohoslovci z Bratislavy, novici z Pezinka, piaristi z Trenčína, Prievidze a Svätého Jura, lazaristi z Banskej Bystrice, Ladiec a Belušských Slatín, školskí bratia z Močenku. Neboli sústre­dení zatiaľ len kapucínski pátri a milosrdní bratia v Skalici, ktorí však boli likvidovaní neskôr. V pastorácii bolo pone­chaných 28 rehoľníkov.

K uvedeným sústreďovacím kláštorom pribúdali ďalšie strediská, a to v Kostolnej (na preškolenie mladých rehoľní­kov), v Púchove (pre rehoľníkov, ktorí pracovali na Priehrade mládeže), v Belušských Slatinách (pre chorých a prestárnu­tých rehoľníkov); v Mučeníkoch (Močenok, preškoľovací kláštor). Ďalší zriadili v Báči, kde boli premiestnení rehoľní predstavení z Pezinka. Preškoľovací kláštor bol zriadený aj v Malackách. K 7. júnu 1950 tu bolo spolu internovaných 1 029 rehoľníkov. Rehoľníci v týchto zariadeniach boli vysta­vení sústavnému psychickému aj fyzickému nátlaku, aby vy­stúpili z rehole. Mnohých odsúdili a väznili. Roku 1950 bolo 171 rehoľníkov odsúdených spolu na trest 5-krát doživotie, 756 rokov a 7 mesiacov väzenia. Novici a postulanti boli po ča­se zväčša poslaní domov. Rehoľníci viazaní povinnosťou základnej vojenskej služby boli povolaní do pracovných tech­nických práporov (PTP). Nechýbali ani ponuky možností uplatniť sa v pastorácii. Tieto a ďalšie praktiky značne oslabili rady mužských reholí na Slovensku, najmä po postupnom premiestnení do Čiech. Koncom roka 1952 Slovenský úrad pre veci cirkevné mohol s hrdosťou konštatovať, že „na Slovensku už prakticky niet mníchov". Rehole však žili pod zvláštnou Božou ochranou aj ďalej, hoci v novej neľahkej forme.

V postupnom likvidovaní kláštorov neboli ušetrené ani ženské rehole. Rehoľné sestry boli na tento krok pripravené, všetko bolo len otázkou času.

V dňoch 29. - 31.augusta 1950 došlo k násilnému premiestneniu 1 262 rehoľných sestier zo 137 kláštorov do 16 sústredovacích kláštorov (Akcia R). Kým zásah proti mužským reholiam sa vykonával prísne tajne, zásahy proti ženským reholiam sa konali už za bieleho dňa, pred zrakom verejnosti. 

Článok je z knihy Dejiny mojej Cirkvi (II. diel), Viliam Judák, 2004 


Katolícka cirkev na Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014