Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cirkev určená na zánik 7.

Pokoncilová liturgická obnova, aj keď s ťažkosťami, prebie­hala pomerne dobre, predovšetkým za dlhoročného predse­du Slovenskej liturgickej komisie (od roku 1972) Mons. Jána Pásztora, nitrianskeho biskupa. Pod jeho vedením (spolu s Mons. Vincentom Malým, Mons. Vladimírom Filom a Mons. Ferdinandom Javorom) boli preložené v krátkom čase všetky liturgické knihy do slovenčiny, v čom sme predstihli i mnohé väčšie národy.

Vstup do roku 1968 mnohí plní optimizmu očakávali v ra­dostnej nádeji. Veľký obrodný prúd, ktorý prebiehal všetkými úsekmi našej spoločnosti, ktorej cieľom bola demokratizácia života, odstránenie chýb minulosti, dával nádej na nové časy pre Cirkev. Ešte v marci biskupi napísali memorandum, v ktorom žiadali, aby sa obnovili rokovania so Svätou stoli­cou, aby kňazi podliehali výlučne ordinárom. Žiadali i obno­vu reholí. Dňa 13. júna 1968 bola obnovená Gréckokatolícka cirkev.

Medzi najdôležitejšie udalosti tohto výnimočného roku patrí založenie Diela koncilovej obnovy (DKO) na Velehrade 14. mája 1968. Jeho predsedom sa stal trnavský biskup Ambróz Lazík. Medzi prvé úlohy hnutia patrilo vypracovanie celkového plánu obnovy, ako i podmienok, za ktorých sa mal uskutočňovať (vymenovanie biskupov, ich slobodná čin­nosť, život v seminároch, činnosť účelových zariadení, laický apoštolát). Obrodný proces bolo cítiť na každom kroku. Nikto však nerátal, že sľubný vývoj bude mať taký nečakaný koniec - v auguste 1968 príchod vojsk Varšavskej zmluvy.

Vláda opäť začala hrubo zasahovať do náboženského ži­vota. Zaviedla v seminároch numerus clausus, boli zakázané duchovné obnovy a exercície pre laikov. Na základe naria­denia ministerstva kultúry bolo treba hlásiť okresnému tajomníkovi každú činnosť. Štátna bezpečnosť zastrašova­ním kňazov a laikov navodila atmosféru strachu a nedôvery. Praktizovali sa prvé opatrenia voči rehoľným sestrám, ktoré sústredili do charitných domovov. Začali sa sprísňovať pred­pisy, ktorých cieľom bolo zníženie počtu účastníkov na vyu­čovaní náboženstva.

Článok je z knihy Dejiny mojej Cirkvi (II. diel), Viliam Judák, 2004 


Katolícka cirkev na Slovensku | stály odkaz

Komentáre

  1. Cirkev určená n zánik-7
    cirkev na slovensku vlastne na celom svete je skazená. Je ako kamen vo vode,kde bude vo vode a sto rokov voda donho neprenikne,tak ako Ježiš neprenikol do církvi. preniklo donej len klamstvo,chtivost po moci a majetku. Ježiš bol len zneužitý na jej záujmi. opýtal by som sa pápeža či aj Ježiš vyberal za učenie peniaze,či hromadil majetok? poznám človeka ktorí je postihnutý od narodenia,ten člověk v živote nemá možnost robit nriechy ale každý piatok ho chodí knaz spovedat a vždy zoberie zato peniaze...ten knaz by mal íst na spoved.....zatial dakujem...
    publikované: 12.03.2010 01:21:48 | autor: Emil Toráč (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014