Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cirkev určená na zánik

Nešetrné zásahy voči Cirkvi na Slovensku sa prejavili v čase, keď sa ešte Európa tešila z ukončenia druhej svetovej vojny. Povojnová Slovenská národná rada priznala Cirkvi úplnú slobodu, ale už na svojom 5. zasadnutí poštátnila na Slovensku všetky školy od detských opatrovní a útulkov až po vysoké školy. Nariadením zo 16. mája 1945 SNR, zložená skoro výlučne z komunistov, doplnila nariadenie o poštátne­nie škôl. Týkalo sa to asi 2 000 škôl, z ktorých 1 900 patrilo Katolíckej cirkvi. Dňa 25. mája 1945 rozpustila SNR všetky katolícke organizácie, dokonca i s výlučne náboženským zameraním.

Nitriansky arcibiskup Karol Kmeťko podal proti poštátneniu škôl a iným zásahom do práv Cirkvi memo­randum. Odpoveďou mu bola domová prehliadka. Viacero vedúcich katolíckych osobností na kratší alebo dlhší čas za­istili. Medzi nimi bol aj spišský biskup Ján Vojtaššák a trnav­ský svätiaci biskup Michal Buzalka.

Po prevrate vo februári 1948 už nič nebránilo, aby sa v pl­nej miere prejavila zúrivosť komunistických ideológov proti „triednemu nepriateľovi". Na prvom mieste bola Cirkev. Na Slovensku sa tieto opatrenia realizovali oveľa tvrdšie ako v Čechách. Jedným z dôvodov bola aj vyfabrikovaná kolek­tívna vina Slovákov za to, že mali počas vojny štát, a samotná religiozita na Slovensku bola tiež oveľa väčšia.

Nasledoval celý rad tvrdých opatrení. Do platnosti vstúpil nový školský zákon. Vyučovanie náboženstva má byť v ško­lách prvého a druhého stupňa, ale len tam, kde si to budú rodičia želať. To prinieslo mnohým rodičom priam krížovú cestu na celé budúce desaťročia, pretože mnohí učitelia všemožne sťažovali právo rodičov nábožensky vychovávať svoje deti, často aj vyhrážkami o ich neistej budúcnosti. Postupne nasledovalo zrušenie všetkých, hoci len čisto ná­boženských spolkov, náboženskej tlače.

V stratégii komunistických ideológov bolo predovšetkým obmedziť činnosť a vplyv biskupov na verejnosť, izolovať ich od Vatikánu a nižšieho kléru, podporovať režimu oddaných duchovných, vytvoriť medzi veriacimi oporné hnutia strany, dostať prostredníctvom úradu pre cirkevné záležitosti pod kontrolu organizáciu Cirkvi, likvidovať všetky spolky a tlač a vytvoriť z nej Cirkev bez kontaktu s Vatikánom.

Ako nástroj na rozbitie jednoty medzi cirkevnou hierar­chiou a duchovenstvom použila vtedajšia vláda aj tzv. schiz­matickú Katolícku akciu, ktorá vznikla 10. júna 1949 za prí­tomnosti 67 kňazov a laikov v Prahe. Vatikán jej členov ex­komunikoval.

Článok je z knihy Dejiny mojej Cirkvi (II. diel), Viliam Judák, 2004 


Katolícka cirkev na Slovensku | stály odkaz

Komentáre

  1. moja skúsenosť
    je asi taká, že moji rodičia mi obaja podpísali prihlášku na vyučovanie náboženstva. Lenže otec bol straník a viem, že mu za to niekto, už si nepamätám kto dohovoril. (otec bol taký straník, že vždy chodil do kostola a aj chodí, len nechcel mať problémy a nechcel ich spôsobovať ani nám deťom, podľa mňa to bolo v tej dobe asi najrozumnejšie) Riešilo sa to tak, že mi viac žiadnu prihlášku nepodpisoval a chodila som na náboženstvo bez prihlášky. Nikomu to nevadilo, ani pánovi farárovi, ani učiteľom. Bola som na svätom prijímaní aj na birmovke. Viem, že v ďalšej dedine s tým mali problém, ale kto naozaj chcel, tak našiel spôsob ako to vyriešiť. Keď nám dávali posudky na stredné školy, učitelia nám písali, že sme s náboženskou otázkou vyrovnaní. Tie slová si mohol vysvetliť každý po svojom, každý sme tým boli vyrovaný svojim spôsobom.

    Na strednej škole to bolo o inom. Tam keď zástupkyňa riaditeľa videla spolužiačke na krku krížik, tak jej ho zakázala nosiť, keď nám zomrel 18-ročný spolužiak, tak nám ako triede zakázali ísť na cirkevný pohreb...

    Ono to celé bolo o ľuďoch. Jedni robili zle, udávali a vyžívali sa v tom, druhí sa snažili pomôcť. Mne bolo tiež od mojej šéfky povedané, že pôjdem do strany, ale ja som jej povedala, že nie. Niektoré ženy od nás tam vstupovali, lebo nemali vzdelanie a keď chceli robiť tú robotu, čo robili, tak sa podriadili. Mne sa odmietalo dobre, lebo problém so vzdelaním nebol, prácu som si robila vždy dobre, bola som slobodná, deti neboli, takže mi nemali ako ublížiť.

    Viem, že mnohým predchádzajúci režim veľmi ublížil, ale niektorí to asi prežívali viac ako bolo treba. Ja som bola pionierka aj zväzáčka a nehanbím sa za to. Bola som tam, lebo sme ta boli všetci, nikto ma tam nenútil, neučili ma tam nič zlé, o nejakú ideológiu som sa nezaujímala. Chodila som popri tom pravidelne na prvé piatky, občas čítala v kostole, predmodlievala ruženec ako iné deti, pomáhala upratovať v kostole ...
    publikované: 04.09.2008 14:51:32 | autor: micik (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hm
    neviem preco sa mi po precitani vybavilo to vsetko co v historii cirkev sama sposobila
    samozrejme je to velmi smutne a zle take veci robit, ale cirkev robila peklo ludom tiez, treba sa pozriet na veci i z druhej strany
    teraz uci ludi ako zit v pokore, skromnosti, ako pomahat chud. ludom a pritom maju cirkev. hodnostari na rukach zlate prstne a ziju doslova v luxuse, neviem zda sa mi to pokrytectvo
    publikované: 04.09.2008 19:37:36 | autor: ostrich (e-mail, web, autorizovaný)
  3. A čo, prosím vás pekne máte proti Cirkvi?
    Veď sú vy, hro ľudia ako t
    Tak vy nedáte pokoj, vy sa budete st
    publikované: 04.09.2008 19:52:29 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ...
    iba do chce ostať bez vyrabovaného účtu.okončím, snáď. Padajte odtiaľ, kt
    publikované: 04.09.2008 19:53:53 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  5. cirkev je tiez len materialno, dokonaly je len Boh, nie?
    nech je len silna, spravodliva a nech sa jej dari riesit otazky ktore jej aj meniaci sa svet nastoluje.. aby sme aj my krestania mali v tom jasno...
    publikované: 04.09.2008 19:56:46 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Maja, konečne niekto,
    kto sa vie odosobniť, kto je vyvolený zástupca Boha na Zemi? Ten, ktorému kuknú cez dieru v hajzlu, s prepáčením,či má to, čo treba? Vitajte Vaša Jasnosť.
    Každý má Stvoriteľa v sebe, ak to je tak, a každý je sám strojcom svojho života, ale pred zrakom Jeho. A každý, kto Ti poví, že pomôž si sám, aj Boh Ti pomôže, kecá. Lebo On je tu s Tebou. A tí, čo sa vystatujú, že sú jeho zástupcami, budú zatratení.
    Toto neni sranda,nejakého kňaza, samozvaného. Kto ho vysvetil? Boh? Alebo nejaký eštébácky kardinál?
    Iba to som scel, v krátkosti.
    publikované: 04.09.2008 20:13:24 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  7. joooj chudatka moje
    skoro som slzu vyronila...
    a co cirkev napachala na biednych ludoch za cele minule starocia, to sa uz nepocita? len pre tu moc, peniaze, mamon... pre DIABLA!
    teda ak nejaky existuje, vsak!
    ved bez neho by ani cirkev nemala preco existovat.
    a ked ho nema, tak si vymysli. napriklad v masturbacii alebo v kondomoch pre oblasti postihnute HIV.
    publikované: 04.09.2008 21:49:21 | autor: lupa (e-mail, web, autorizovaný)
  8. milo
    este raz a zrozumitelne, ak ta to neobrazuje, neviem ci suhlasis alebo nie smojim nazorom
    publikované: 04.09.2008 22:36:32 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. oprava
    neobtazuje*
    publikované: 04.09.2008 22:37:09 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Dakujem mojm rodicom, ktori nepodlahli velkemu natlaku ucitelov
    a prihlasili nas na vyucovanie nabozenstva, viedli v krestanskej vychove i napriek roznym tazkostiam . Snazili sa mat v ucte knazov a pomahat im.
    Dufam, ze toto odovzdam svojim detom aj ja, lebo i ked nemame uz nad sebou diktaturu komunistickych ideologov v podobe z nedavnych rokov, iste je, ze Cirkev je a aj bude napadana i nadalej .

    publikované: 06.09.2008 11:01:09 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014