Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Inkvizícia II. – Pohľad do archívov

Článok č. 8

Archívy prezrádzajú, že za takmer 300-ročné pôsobenie inkvizície na území Španielska bolo v dôsledku jej činnosti popravených pravdepodobne 3-4 tisíc osôb (pri viac ako 200 tisíc procesoch), pretože presný počet nemožno pre nedostatok archívnych materiálov určiť.

Štyri pätiny odsúdenia na smrť sa uskutočnili za prvých 30 rokov pôsobnosti inkvizície, kedy bola inkvizícia v Španielsku najaktívnejšia. Ostatní boli prepustení, alebo v ich prípadoch boli použité iné tresty: konfiškácia majetku, väzenie, vyhnanstvo, palicovanie, púť, nosenie hanebného obleku (sanbenito).

Aj keď v žiadnom prípade nemožno ospravedlňovať toto obdobie a nemožno ho objektívne porovnávať s inými, predsa pre porovnanie za tri roky vlády ľavice v Španielsku v roku 1936-1939 jej stúpenci zavraždili vyše 50-tisíc ľudí často po krutej tortúre, bez toho, aby títo porušili zákony. Asi polovica z nich bola zavraždená z náboženských dôvodov (z toho asi 7-tisíc kňazov a rehoľníkov).

Celkový počet obetí komunizmu v 20. storočí sa priblížil k hranici 100 miliónov mŕtvych (z toho v ZSSR 20 miliónov, v Číne 65 miliónov mŕtvych).

Portugalská inkvizícia vznikla o pol storočia neskoršie. Jej vznik podnietil masový príliv "conversores", ktorí unikali pred španielskou inkvizíciou (od r. 1478) a neskôr židov, ktorí boli vypovedaní zo Španielska roku 1492.

Roku 1506 došlo v Lisabone k masovému zmasakrovaniu "nových kresťanov".

Politická inkvizícia pokračovala aj za vlády Joao III. Od dvadsiatych rokov 16. storočia. Počas 200 ročného pôsobenia viedla 30 tisíc procesov, z ktorých bolo odsúdených na smrť 1175 osôb; ďalších 633 bolo odsúdených na smrť in effigie čiže na upálenie ich obrazu – figuríny, ktorá symbolizovala vinníka.

Článok Judák, V., INKVIZÍCIA II., In HR, č.5, Roč. XIV, 2003, s.15-18


Inkvizícia | stály odkaz

Komentáre

  1. 1
    chcete tým povedať.... no veď popravili sme vždy menej ľudí ako komouši a iný.... tak sme vlastne fajn...? no výborne takže môžem vybehnúť teraz na ulicu zastreliť 10 ľudí a môžem si spokojne povedať .. vždy som lepší než ostatní..... čo vám už šibe?
    publikované: 14.07.2008 12:20:41 | autor: ? (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ? a čo chceš od cirkvi teraz?..čo žiadaš?..
    žiadaš to aj od komoušov?..od štátu?..

    nápravu krívd a prešľapov?..čo sa majú všetci cirkevníci vyvraždiť,aby si bol ty spokojny?..
    publikované: 14.07.2008 12:25:09 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014