Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ktorým smerom?

Rozhodovanie

Nikdy som neuvažoval nad skutočnosťou stať sa kňazom. Ako som písal v úvode, mojím záujmom bolo niečo iné, len nie Boh a duchovné veci. Kto by mi povedal asi v mojich 13 rokoch, že ty budeš kňazom, tak by som sa mu vysmial. Myšlienka na kňazstvo sa začala kryštalizovať, keď som mal 15 rokov. 

Mali sme vo farnosti mladých kaplánov, ktorí sa snažili aj za socializmu pracovať s mládežou, hoc to bolo pre nich nebezpečné. Pamätám sa na sánkovanie v zime, na hrávanie futbalu v lete, na hranie stolného tenisu a iste svoje urobilo aj čítanie náboženských kníh. Chodil som s mladými aj na výlety.

Tiež mi zostalo v pamäti, ako som bol na primíciách jedného mladého kňaza, za ktorým sme neskôr boli aj v seminári. Tam som prvý krát v živote mohol vidieť tie priestory a kaplnku, kde sa slúžievala sv. omša, kde sa modlili bohoslovci. Bol som na posvätnom mieste. Vedel som, že to nie je len tak, aby som nejako využil čas hrami, výletmi, stretnutiami... – bolo v tom niečo viac, bolo to volanie živého Boha k srdcu mladého človeka.

No bolo tu aj iné volanie. Mali sme aj mládežnícky spevácky zbor, kde sme nacvičovali piesne, ktoré sme potom spievali pri svätej omši.

Bolo tam jedno milé, pekné dievča. Poviem – páčila sa mi. Nakoľko bývala ďaleko a zvlášť v zime, keď skoro bola tma, mával som o ňu strach, aby sa jej niečo nestalo, keď večer skončila svätá omša, my mladí sme sa ešte porozprávali pred kostolom a potom sme sa rozchádzali domov. Mnoho krát sme boli ako mládež sa odprevadiť a tak ešte využiť spoločné chvíle nielen na smiech, ale aj na utužovanie kamarátstva.

Ešte jedna osoba zasiahla do môjho života a neviem, ako by to dopadlo, ak by som dal len na city. Raz prišlo na návštevu do nášho mesta jedno dievča – bola z Prahy.

Neviem prečo práve mňa si vybrala, ale pamätám sa, ako sme v ten večer robili v kostole betlehem a ona ma oslovila, či by sa nemohla so mnou porozprávať. Nemal som problém a tak som súhlasil. Ako by to bolo dnes – bol napadaný sneh a príjemný večer. Nezostali sme pri kostole. Išli sme sa prejsť a nakoľko som poznal mesto, navrhol som trasu. Súhlasila. Po krátkom čase sa spýtala, či by ma mohla chytiť za ruku. Nevidel som v tom nič zlé a tak sme sa chytili za ruku. Obsah rozhovoru Vám nepoviem, lebo sám si ho už nepamätám, ale bol to príjemný večer. Keď sme sa lúčili, opýtala sa ma niečo, z čoho som zostal trochu prekvapený – môžem ti dať pusu. Súhlasil som a potom sme sa rozišli. Nejaký čas sme si aj dopisovali. Ale časom dopisovanie skončilo.

Na diskotéky a zábavy som nechodil... bol som skôr tichý človek. Preto ma toto dievča prekvapilo. Dalo sa s ňou rozprávať, zažartovať a bola aj sympatická vzhľadom.

Aký hlas vypočuť? Komu dať svoje srdce? Kto si ho zaslúži? Verte, boli to mnohé otázky, ktoré som si kládol ako na váhach – na jednej strane manželstvo, na druhej kňazstvo.

A teraz som sa modlil a uvažoval za a proti pre manželstvo, za a proti pre kňazstvo. Rozhodol som sa pre kňazstvo a to preto, lebo som si uvedomil, že ja sám som vo svojom živote zadarmo dostal. Dostal dar viery, možnosť spoznávať Pána Ježiša. S „vďačnosti“, ktorú samozrejme nebudem môcť vyjadriť počas celého svojho života, som chcel a chcem aj ja zadarmo dávať a priblížiť Ježiša a jeho pravdu iným. Tým, ktorí budú hľadať, ktorí budú pochybovať, ktorých bude potrebné posilňovať.

Prijímacie skúšky na štúdium teológie som absolvoval, bol som prijatý a čakal som len na dátum nástupu do 1. ročníka. 


Cesta ku kňazstvu | stály odkaz

Komentáre

  1. hmm...zaujimavé..:)))
    publikované: 24.06.2008 20:21:11 | autor: ellita.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Brat Jozef,
    urobiť také dôležité rozhodnutie pre celý život je z môjho terajšieho pohľadu vec veľmi vážna a zaväzujúca. Čítam, že si sa rozhodoval. Nebolo to také vnútorné volanie a presvedčenie. Rozhodol si sa na základe " vďačnosti " a snahy šíriť ďalej Kristovo slovo. Asi aj preto si dnes tu, na týchto stránkach.
    publikované: 24.06.2008 22:31:16 | autor: maco (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Kňaz Jozef
    a rozhodol si sa pre mnohých správne, máš čo povedať a odovzdať ďalej. Je dobre, že si našiel aj tú najoptimálnejšiu cestu osloviť viacerých ľudí. Mňa mätie dilema ako je to s tou slobodnou vôľou, ktorú nám Boh dal. Je skutočne práve On, ten ktorý nás za slobodné rozhodnutie trestá keď je dôsledok tohoto rozhodnutia neprimeraný? Je Pán, trestajúci alebo milosrdný? Kto nás potom trestá a kto odmeňuje? Ja si myslím, že sme to práve mi čo chybíme, trestáme aj odmeňujeme. Je potom Boh len divák na predstavení ktoré naplánoval? Nechcem sa rúhať, ale toto sú veci ktoré možno chápem nesprávne.
    publikované: 25.06.2008 11:41:30 | autor: Sakti (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Je Pán, trestajúci alebo milosrdný?
    Poznáme jednu zo 6 hlavných právd - Boh dobrých odmeňuje a zlých tresta... ako to správne chápať? Napíšem k tomu článok, teraz aspoň toto - počas pozemského života preukazuje Boh milosrdenstvo voči človekovi - po jeho smrti preukáže spravodlivosť...každý z nás si svojimi skutkami zabezpečuje vstupenku - buď pre večnú radosť, alebo pre večné odlúčenie a nenávisť... človek dostáva poznanie vecí aj od Boha a následne sa rozhoduje. Boh rešpektuje jeho rozhodnutie, aj keď sa človek rozhodne zlé... dáva mu novú šancu... ak Boh niečo dopustí, je to pre dobro človeka - on nechce zlo a nechce ani to, aby sa páchalo - mal by moc tomu zabrániť, ale neurobí to - dal raz človekovi slobodnú vôľu a tú rešpektuje a človek sa má učiť správne "narábať" s o slobodnou vlľou...
    publikované: 25.06.2008 13:06:32 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014