Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ľudské hriechy a Božie zľutovanie v pokračovaní dejín

Aj nasledujúce kapitoly pradejín neposkytujú žiaden nákres najstarších dejín. Namiesto toho v prísne zhustenej forme ukazujú, že "nešťastná" situácia, ktorá započala hriechom Adama, pokračuje ďalej. Niektoré príklady veľmi ozrejmujú narastanie hriechu: Kainova bratovražda, divoká a výhražná pieseň Lamechova, Kainovho potomka, manželstvo "synov božích" (anjelských bytostí - preklad tohto miesta je veľmi otázny), potopa, nehanebnosť Noemových synov, povýšenectvo obyvateľov Bábelu.

Je veľmi udivujúce, že napriek týmto hrozným, stále sa stupňujúcim vinám, milosrdenstvo Božie pretrváva naďalej. Napriek všetkej stručnosti prvej kapitoly Biblie je v nej skrytá "dobrá zvesť". Tu nemôžu byť v rovnakej miere zohľadnené všetky jednotlivosti pradejín. Uvedieme len tri zvlášť významné príklady: Kainova bratovražda, potopa, veža v Bábeli.

"Aby sa správne pochopilo, čo chcel posvätný autor povedať tým, čo napísal, treba, venovať náležitú pozornosť tým zvyčajným íréčitým spôsobom myslenia, vyjadrovania a rozprávania, ktoré jestvovali v dobe svätopiscovej". (DV 12) Keď sa spoznajú a správne ocenia spôsoby a obratnosť vyprávania a písania starých autorov, budú sa môcť riešiť mnohé námietky proti pravdivosti a historickej vernosti božských kníh". (EB 560)

Starý zákon je duchovné vlastníctvo Izraela, jeho národná literatúra, napísaná Izraelitmi pre Izraelitov. Tu hovorí Izraelita k svojim súčasníkom. Preto musíme preštudovať ich spôsob myslenia a vyjadrovania sa, aby sme dobre pochopili posolstvo, ktoré obsahujú tieto stránky.

Orientálec myslí a vyjadruje sa konkrétne a obrazne. My hovoríme: Boh je čistý duch, orientálec povie: Marduk je lesklé zrkadlo s ohnivým pohľadom. My hovoríme: Boh je nekonečne dokonalý a všetko vidí, orientálec povie: božstvo má štyri oči a štyri uši. My hovoríme: Boh je nesmrteľný, orientálec: má život vo svojich rukách.


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014