Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Masturbácia a jej „ohrozenie“ pre človeka

Pre tých diskutujúcich, ktorí chceli vedieť, ako konkrétne masturbácia ohrozuje človeka...

Masturbácia – pohlavné sebaukájanie; onánia;

Tvoje telo je stvorené pre lásku – pár myšlienok z knihy autora – "Áno, sú vás stovky, ktorí ste sa mi zverili – ústne alebo písomne – so svojimi problémami a ťažkosťami... každá strana tejto knihy bude teda ozvenou niektorého stretnutia alebo rozhovoru v bistre, vo väzení, v psychiatrickej liečebni..."

Masturbácia – dozrievanie, alebo porucha? Autoerotizmus: Uzavretý okruh?

K veci – masturbácia je skôr väčšou či menšou poruchou než zvrátenosťou. Zdá sa byť nevinnou, prirodzenou. Dokonca jej nevenujeme ani pozornosť. Ani si kvôli nej zvlášť nekladieme otázku – "Je to nevyhnutné?" – aby sme nepovedali užitočné. Je taká jednoduchá a zábavná! Takto nosíme zo sebou vždy a všade zábavnú hru plnú pôžitkov.

Na objasnenie:

1/ Masturbácia obsahuje vedome chcený, vyhľadávaný a umelo vyvolaný orgazmus. V konečnom dôsledku je premysleným činom, s ktorým súhlasíme (bez ohľadu na kompromisy s našou slabosťou).

Na druhej strane spontánne sexuálne vzrušenie je nevinné, ak ho náročky neúrychľujeme, s úmyslom dosiahnuť orgazmus. Podobne je to v polospánku, keď naša vôľa nie je vôbec prebudená. Nezamieňaj si teda samovoľnú ejakuláciu s úmyselným podráždením.

2/ Ak nedochádza k masturbácii neobvyklým spôsobom, pri dočasnej slabosti – ako som písal, že sa snaží s tým zápasiť – nie je to až tak závažné. Problém je však v tom, že akt sa dá veľmi ľahko zopakovať. Ako keby automaticky plodil ďalší. Zvyk nedá na seba dlho čakať (ako pri alkohole – jeden pohárik vyvoláva chuť na ďalší a ďalší). Ponárame sa stále hlbšie ako na trasovisku. Čím viac pohybuješ nohami, aby si sa vydriapal, tým hlbšie sa ponáraš do bahna. Koľkí to pokladajú za skutočný handicap, z ktorého sa nevedia vyliečiť. Chápu to ako osobné poníženie.

Prečo je však masturbácia v konečnom dôsledku tak málo obšťastňujúca a nenavodzuje vnútornú rovnováhu? Prečo neprináša skutočnú radosť, ak dokonca spôsobuje telesné uspokojenie? Mohli by to dosvedčiť všetci, ktorí sú k sebe úprimní.

a/ Masturbácia vychádza sama zo seba, ale v skutočnosti sa uzatvára do seba. Orientuje ťa na teba samého, vťahuje ťa do seba, uväzňuje ťa v tvojom vnútri, pretože sám seba potešuješ. A ak sa potešuješ sám, časom bude ťažké, aby ťa potešil niekto druhý. Keď sa masturbácia stane zvykom, môže byť prekážkou pre tvoju náklonnosť k druhým. Sexualita – a teda celá tvoja bytosť – prestáva byť schopná milovať inú osobu, dávať sa jej, obetovať sa pre ňu. Zavinul si sa do kukly: svojej. Presne ako na odkazovači – tvoj kontakt je odmeraný, nereálny, umelý.

b/ Neprichádza na teba masturbácia najmä v obdobiach samoty? Keď nemáš okolo seba nikoho, nie si milovaný, naopak, cítiš sa odvrhnutý a možno ťa druhí aj zranili: "Ak ma teda nemilujú druhí, budem sa milovať aspoň ja".

Pre masturbáciu je typické, že prichádza na miestach a vo chvíľach, keď si skutočne sám. Keď sú tam aj druhí, túžba po nej sa zmierňuje, alebo ti v nej bráni hanba.

Nakoniec je to len hľadanie trochu nežnosti – niekedy zúfalé – ktoré však nemôže byť úspešné: ako sa môžeš mať rád bez toho, aby si sa vyhol narcisizmu a kto vie či nie aj egoizmu, ktorý je jeho dvojčaťom. A nakoniec nekompenzuješ si ňou iba mnohé sklamania?

Ďalším dlhotrvajúcim dôsledkom zakorenenej masturbácie je ťažkosť neskôr ovládať ejakuláciu počas sexuálneho aktu. Rýchlosť, takmer bezprostrednosť ejakulácie pri erekcii bráni synchronizácii oboch orgánov: mužov zareaguje príliš rýchlo (často dokonca pred vniknutím).

To má za následok sklamanie dievčaťa, pocit zlyhania u chlapca. Dievča ho vtedy ponižuje: "Nevieš to!" Ten sa po opakovaných "zlyhaniach" niekedy uchýli k homosexualite.

Koľko mladých manželiek sa mi zverilo so svojím krutým sklamaním zo sexuálnej nemotornosti svojich manželov, ktorá pochádzala často zo skorého a zakoreneného zvyku masturbovať. Tento zvyk môže navyše urobiť zo sexuálneho aktu skôr masturbáciu vo dvojici, než skutočný dar lásky. Prináša bezprostredné uspokojenie chlapca, no za cenu krutého sklamania dievčaťa.

Vedomie, že pripravuješ "úspech" svojich budúcich manželských aktov a skrze ne aj harmóniu so svojou budúcou manželkou, bude ťa motivovať, aby si už od puberty bojoval za zdravé ovládanie svojej sexuality.


Úvahy - Celibát | stály odkaz

Komentáre

  1. och..
    predčasný výron semena určite nie je spôsobený častou masturbáciou.
    len toľko.
    publikované: 04.07.2008 18:46:36 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Prešiel som to celé,ale dospel som k tomu
    že občas je lepšie mlčať,poprípade sa pozrieť na hodnovernejšie štúdie.
    Jasne,teraz môžte reagovať tým,že čo je hodnoverné pre mňa,nie je pre Vás.
    Toľko i ja.
    publikované: 04.07.2008 18:53:11 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  3. knaz Jozef, (pre mňa) veľmi nepresvedčivý pokus "očierniť" masturbáciu...
    a bolo by celkom fajn, keby si napísal aj meno a povolanie autora knihy, z ktorej čerpáš a miestami možno aj cituješ...
    publikované: 04.07.2008 18:54:10 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. "Intímny svet mladých ľudí z láskavého pohľadu kňaza."
    publikované: 04.07.2008 18:58:38 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. no tak moment!!!!!!!
    ja vypichnem hned jednu vec!!!
    -A ak sa potešuješ sám, časom bude ťažké, aby ťa potešil niekto druhý.
    - tvrdim, ze ak sa nepotesujes sam, tazko potom potesis osobu, ktoru potesit sexualne chces, pretoze proste nevydrzis ani minutku.
    Co riesite na masturbacii??? je nenormalna? alebo proste naco o tom takto pisat?? na objasnenie? Ok beriem. Ale mozem zautocit na celibat, je podla mna absolutnym potlacanim citov, ale ak dotycny chce, ok. len nech aj mna necha v klude si vyonanovat, pretoze, ak ja neonanujem, tak ma bolia po dlhsom case... masturbacia uvolnuje, fyzicky aj psychicky. je to trening... neviem neriesim na nej nic, mam chut idem :)
    a prirovnanie k pohariku alkoholu je viac ako scestne...
    tu musim byt uprimny, pretoze toto je ociernovanie a hladanie problemov tam kde nie su.
    tot vse ide sa na pifco :)
    publikované: 04.07.2008 19:22:38 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  6. ja sa pridavam
    tuto hore k ludom v diskusii ;)
    publikované: 04.07.2008 19:27:33 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  7. omg...
    už mi jednoducho nedá sa neozvať... pretože som čítala aj diskusiu, ktorá vlastne vyprovokovala vznik tohto príspevku..

    Takže v prvom rade - súhlasím so všetkými, čo sa tu vyjadrili už predo mnou, že na masturbácií nie je nič zlé. Ďalej, nemyslím si, že tým, že si to občas spravím sama, sa zo mňa stáva zlý, hriešny, egoistický, narcistický, nespoločenský a ja neviem ešte aký človek. Myslím si, že človek tak lepšie spozná svoje telo a následne to potom môže využiť aj pri samotnom sexe - môže napríklad partnera usmerniť, kde sa má zamerať, pokiaľ jeho dovtedajšia činnosť nenesie výsledky a myslím, že je to oveľa lepší spôsob ako keby si dvaja mali skaziť vzťah len kvôli tomu, že im to v posteli neklape..

    Celé mi to pripomína mi to jeden dialóg z Pupenda medzi otcom a synom (myslím, že dnes ho už citoval "em", takže nemá cenu ho znovu písať).

    A v druhom rade - konkrétne ma zaujal v článku tento (teda okrem iných, ale nechcem to tu rozpisovať) odsek: "Dievča ho vtedy ponižuje: "Nevieš to!" Ten sa po opakovaných "zlyhaniach" niekedy uchýli k homosexualite." - môžem sa ťa spýtať, kde presne si k tomuto názoru prišiel?? Z akej štúdie, prieskumu alebo analýzy to vyplýva?? Pretože si myslím, že je to totálna kravina. Jednak z toho dôvodu, že keď sa takéto niečo 2 ľuďom prihodí, tak väčšinou, sa žena snaží chlapa uchlácholiť, že o nič nejde atď.. a nie, že by ho vedome ponižovala alebo sa kvôli tomu vysmievala.. A ďalšia vec - silne pochybujem, že chlap, ktorý sa spraví skôr ako dievčina a tá z toho nebude práve nadšená si hneď, alebo teda niekedy, povie: "Á, s babou mi to nejde, tak zo mňa bude gay, pretože s chlapom sa mi to určite nestane." - pochybujem, že by takéto riešenie „problému“ napadlo čo i len jediného.. Podľa môjho názoru by sa skôr vybrali niekde k sexuológovi, poprípade sa, v dnešnej dobe internetu, snažili nájsť niečo o tom na nete, alebo sa o tom jednoducho porozprávať s partnerkou, manželkou,..

    Toť odo mňa všetko, želám príjemný večer..
    publikované: 04.07.2008 20:19:45 | autor: Amidala (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. cely
    tento clanok mi pripada zvrateny, porovnavat masturbaciu z alkoholizmom a podobne?! Toto musel napisat clovek, ktory ani nevie o com masturbacia je....
    publikované: 04.07.2008 21:10:40 | autor: francek (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. to aj v kostole sa rozoberaju taketo aktualne temy?
    asi zacnem navstevovat nas kostol Nanebovzatia Panny Márie...len nech tam politiku nevlacia.)
    publikované: 04.07.2008 21:47:08 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  10. VÍTAM VŠETKÝCH NOVOPRIDANÝCH DEBATUJÚCICH
    toť vsjo...
    publikované: 04.07.2008 22:33:49 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Drahí kňaz,
    že ste nikdy nemasturboval?
    ano, ani ja, ale to je fuk. tieto nazory su VYPLODY VASEJ FANTAZIE! bud si precitajte daku prirucku mediciny alebo budte ticho. prepacte. nemate ponatia o tom co piste.:))) tolko z mojej strany. a moja matka je lekarka, takze velmi dobre viem o com hovorim.
    publikované: 04.07.2008 22:46:35 | autor: Raven (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Ja teda nesúhlasím..
    V princípe nesúhlasím ani s jedným názorom predomnou. Náhodou to prirovnanie s alkoholizmom má niečo do seba a nielen ono. Keby sme sa lepšie zamysleli zistili by sme, že v týchto článkoch je kus pravdy. Hoci niekedy možno tvrdšej ako sme schopní prijať...Ale aj tak mne tu chýba jeden, podľa mňa dosť podstatný argument, a síce že k masturbácii sa uchyľujú z veľkej väčšiny (ak nie iba) ľudia, ktorí majú viac či menej výrazné psychické problémy. Či si to priznáme alebo nie, to je dokázané. Tie problémy možu byť akéhokoľvek druhu a ked nevieme ako dalej, hľadáme riešenie aj v tomto. Ano, zdanlivé potešenie, v skutočnosti iba ešte väčšia prázdnota a snaha o zakrytie a zamaskovanie podstaty pred sebou samým. Lenže čo ak raz príde čas, ked už to nebudem môcť skryť, lebo všetko vyjde najavo??? Nič nie je také skryté, aby sa neodhalilo...To za 1. Asi si poviete, že som z inej planéty, ale hovorte si čo chcete, niečo na tom je...Za 2. Taktiež nesúhlasím s názorom že je to "tréning" do vzťahu, či lepšie spoznávanie svojho tela - platí čo som napísala vyššie. A už vôbec nie je pravda, že "by si dvaja mali skaziť vzťah len kvôli tomu, že im to v posteli neklape.. " dalšie nezmyselné nahováranie. Ak sa majú naozaj radi, a je to láska na celý život, tak aj ked nastanú problémy aj v tejto oblasti života, tak sa dokážu medzi sebou porozprávať a prispôsobit svoje konanie tomu čo je DOBRÉ. (Nie tomu, čo je zdanlivo "dobré" tým že je to práve príjemné a pohodlné.) Takže ak sa tí manželia majú naozaj radi, dokážu si veľa odoprieť a obetovať sa. A aj ked s ťažkosťami, predsa vedia prijať napr. že nemožu mať deti aj bez toho aby to skúšali rôznymi dnes tak modernými, ale neprirodzenými cestami. V nádeji, že nie sú sami a Boh im pomože, lebo LÁSKA prekoná všetky prekážky. Počula som taký prípad konkrétne zo života, ked manželia nemohli mať dlho dieťa. Pred svadbou nežili spolu sexuálne. Mali sa radi a na problém takéhoto druhu ani nepomysleli. Ked nejaký čas po svadbe prišli problémy, prešli kvôli tomu mnohými skúškami a trápením. Prečo? Prečo sa to muselo stať práve im, ktorí žili čisto, atd...Ale aj ked bolo veľmi ťažko, modlili sa za vytúžené dieťatko a neprestali to dávať do vôle Božej. Modlilo sa aj ich okolie. A ked už ani nedúfali, že by sa niečo mohlo zmeniť, po dlhých predlhých 16. rokoch čakania, modlitieb, neraz slz a iných ťažkostí sa im narodilo krásne zdravé dieťaťko...To je len 1 z mnohých príkladov, že čakať sa oplatí. Prvý raz, je len raz... A láska vždy víťazí :-)
    publikované: 04.07.2008 22:58:35 | autor: nika (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. .
    hm pocit nenaplnosti z masturbácie je mi vcelku známy ale čo viem , jak decko som si to vedela vcelku báječne užiť až kým nenastúpil celý rad dotazov na normálnosť toho aktu.
    Stať 2 b) ma ale zaujala hm


    ale tá predčasná ejakulácia alebo "nemotornosť" u vašich zverencov môže byť z tej naakumulovanej a bohužiaľ mentálne nezvládnutej sexuálnej energie . Asi nemáte vrámci náuky aj sublimáciu , že ? A viete taký chlapec za 10-15 rokov /do manželstva trebárs od 10tich/ toho naakumuluje, plus keď nemôže vôbec masturbovať ani sa to chudák nenaučí ovládať . Furt na plný plyn potom, sa nedivím . No toť iná intepretácia toho samého javu. A ešte keď žena nemasturbuje , to je skoro pár že až , obaja ako slepci ...
    Určite to nemusí byť pravidlo, ale tak vzroku jak sa zdá ste namli malú.

    A sny - odrážajú hodne z vedomia .
    Takže to k spontánnosti javu polúcie a (ne)vedomého profilovania udupávaných reálnych potrieb do snov . Špatné, že človek sny neovládne , že ?

    ps :
    a akoje to s tými zvieratam , dušou a ich masturbáciou , hrešia ?
    publikované: 04.07.2008 23:10:41 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  14. nika
    masturbujú deti v takom rannom veku, že im výzkum "normality" ani nemôžu robiť. nuž neviem odkiaľ to tvoje presvedčenie o chorobnej povahe masturbácie sa vzalo . Aj vzieratá sú choré že ?

    publikované: 04.07.2008 23:23:09 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  15. nika
    snáď nehodláš prirovnávať masturbáciu k alkoholizmu.
    To je akoby si prirovnávala ružu a tank.
    Jedno spôsobuje potešenie a to druhé devastuje.
    Ja viem,môžem si hovoriť čo chcem,ako sama píšeš.
    Človeku jeho presvedčenie nik nevezme,ak je zarputilý.
    Ale niekedy i napriek tomu je vhodné si prečítať nejakú literatúru,poprípade sa na také veci opýtať fundovaných ľudí,aby mse nakoniec neostali ako mak medzi slnečnicami.
    publikované: 05.07.2008 09:05:15 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. sygon - "jak decko som si to vedela vcelku báječne užiť"
    kedy si začala ? Už v škôlke ?
    publikované: 05.07.2008 09:34:27 | autor: Kamasutra (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. ssygon - "a akoje to s tými zvieratami , dušou a ich masturbáciou , hrešia ?"
    táto otázka úžasne vystihuje tvoju stupiditu. Čo takto konečne začať viac študovať a menej vyzývavo a drzo sa pýtať ?
    publikované: 05.07.2008 09:40:34 | autor: Kamasutra (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. kamasutra: co takto mat prehlad pred napisanim takehoto clanku?
    alebo sa potom necudovat roznym reakciam nan? :)
    publikované: 05.07.2008 09:43:04 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  19. nika
    Podla teba ma 95% muzov psychicke problemy?
    publikované: 05.07.2008 09:53:57 | autor: francek (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. valasik - ty a tebe podobní si v svojich článkoch píšete, čo chcete. Evidentne, vždy s vysokým prehľadom
    skús to právo dožičiť aj iným. Nie prázdnymi slovami, ale reálnymi skutkami.
    publikované: 05.07.2008 09:56:35 | autor: Kamasutra (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Kamasutra... ja len tolko
    ze male deti mastrubuju... v tomto obdobi este nevedomky ;)
    publikované: 05.07.2008 09:59:39 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  22. kamasutra...
    prosim...presne na to poukazujem! ked niekto napise nieco, tak nech caka ohlasy! kladne/zaporne... ano pisem si co chcem a nech sa paci, piste si co chcete, ale tak ako ja dostanem ostrejsi komentar pre svoj clanok, tak takisto ho dostane aj tento clanok. to som myslel, ziadne obmedzovanie slobody v pisani, aspon citam dosledne, ked uz nic ine. len ty si vyskocila na sygon pre jej koment, preto moja reakcia.
    publikované: 05.07.2008 10:02:32 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  23. ad Kamasutra „sygon - táto otázka úžasne vystihuje tvoju stupiditu.“
    skvelá ukážka neochoty/neschopnosti debatovať bez urážok a osobných útokov na názorového protivníka..
    publikované: 05.07.2008 10:28:14 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. nečítal som komenty....ale k článku
    ja vám vaše presvedčenie brať nechcem, len poviem svoj názor...
    masturbácia nie je o tom, že ma druhí nemilujú...návyková je možno v 1% prípradoch celej populácie, aj to si myslím, že sú to chlapci v období puberty, ktorý musia zvládať erekciu 20krát za deň...vyjadrím svoj osobný pocit, pocit človeka, ktorý sem tam onanuje a má dojem, že tomu rozumie viac ako niekto kto nie...áno, je to o umelom privodení orgazmu...je to o tej chvíľke, keď si človek dopraje rozkoš....no a tým to aj končí....nebudem rozjímať o tom aké to bolo famózne, pretože 5 minút potom na to jednoducho zabudnem....už vôbec sa na to nebudem tešiť a slintať ako alkoholik na nasledujúci pohárik
    ...k ťažkosti ovládať ejakuláciu len toľko, že jediný možný dôsledok masturbácie vidím v tom, že ejakuláciu odďaluje
    publikované: 05.07.2008 10:30:46 | autor: em (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. zdravim kamasutra
    začala som pozdejšie ako v škôlke, asi v 12tich , ale poznám plno čo začali fachčiť podstatne skôr a v čase keď ja som začínali už boli majstri ;)

    dík za pristavenie :) a začínam túto tému, presne jak vravíš štúdiom,
    a začala som štúdiom zvierat ;) aj oni totiž masturbujú,a neviem či náhodou nehrešia všetci, som napochybách , chápeš isto...

    Príroda je fasa na to, že sa ľahšie rozmýšla nad tým, čo "normálne" je. Ja sa normálne pýtam ale niekde je nejaký problém s odpoveďou.
    Presne jak u teba napr. ;)
    pekný deň
    publikované: 05.07.2008 10:42:25 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  26. ..chcu vam zobrať kosť?..:))))))))
    alebo aspon znechutiť?.))))))

    namiesto tých siahodlhých komentov ste fakt mali radšej masturbovať..poniektorí..:))))

    a Raven..vedieť preto,že máš matku lekárku znamená vedieť tak,ako to vie kňaz Jozef..prinajmenšom..:)))

    inak..pokúšali ste sa niekedy vysvetliť narkomanovi škodlivosť drog?..
    správa sa presne tak,ako vy teraz tu..:))))
    aj alkoholici,ked im poviete,že alkohol škodi..a aj všetci ostatní závislaci..:))))

    ale..diskutujte ďalej..rada sa pristavím a usmejem..:)))
    publikované: 05.07.2008 11:02:36 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Kamasutra... Tvoje komenty k Sygon
    vnímam ako hrubé podpásovky. Nie každý má schopnosť sa v diskusiách otvárať spôsobom akým to robí Sygon. Otvorene sa pýtať a vliezť problému pod kožu... aj tým, že konfrontuje so svojím správaním...
    Ja ju v tomto obdivujem. Ja sama som ešte plná predsudkov a nedokážem sa otvoriť ako ona...

    Stupídne mi prídu komenty, ako boli tie Tvoje...
    publikované: 05.07.2008 11:04:21 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  28. ellie
    ved je normalne ze sa obhajime, nie? a prirovnania k narkomanovi a alkoholikovi a ich spravaniu? to ee :P
    jednoducho a sprosto povedane, keby som prestal onanovat, to rovno mozem prestat aj mocit, jest, pit, ci nastevovat wc na dlhsiu dobu a citat si casopisy, jo? :)))
    publikované: 05.07.2008 11:08:34 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  29. porovnávať alkohol s masturbáciou
    to muselo dať námahy vymyslieť takéto prirovnanie.
    Ale fajn,pristavím sa po obede...s plným žalúdkom sa mi lepšie smeje ;)
    publikované: 05.07.2008 11:08:58 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  30. valasik..
    nikto ťa neposiela na odvykačku..:)))

    či máš ten pocit?..:)))
    publikované: 05.07.2008 11:15:26 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  31. zelenarusalka - prečo sa sygon na masturbovanie zvierat pýta kňaza, keď má mamu sexuologičku ?
    a čo sa týka stupidity, naivity alebo povrchnosti, každý máme svoje hranice. Nie sú našťastie paušálne.

    publikované: 05.07.2008 11:15:29 | autor: Kamasutra (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. sygon - a mama ti aspoň poradila v technike masturbácie ?
    nie, ja nechápem, ale som rada, že ty chápeš aj za mňa.
    Tvoja irónia a výsmech je už v poriadku, že ?
    publikované: 05.07.2008 11:19:28 | autor: Kamasutra (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. sygon, prečo sa na masturbovanie zvierat pýtaš kňaza, keď máš mamu sexuologičku?
    že by preto, že mamin názor a názor sexuológov poznáš, kým názor rk kňaza a rkc nie???
    publikované: 05.07.2008 11:21:28 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. kamasutra
    nikde som nezachytil ze sygon ma matku sexuologicku, o lekarke matke vravela raven.
    ellie- absolutne sa tak necitim, skor mi ten pocit chces vnutit, ako kukenzi na fakty? :)
    publikované: 05.07.2008 11:22:38 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  35. omyl valasiku...
    nikto ti nič nechce vnútiť..pýtali ste sa,ako to je s pohladu cirkvi..

    tak to tam mate..a či sa nad tym zamyslite,alebo mávnete rukou..to už je čisto na vas..

    a poviem ti..čitať vaše písmena,fakt sa divim,že tými rukami nerobite ine..:))))
    publikované: 05.07.2008 11:24:29 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  36. ellie
    nerozumiem ti, citim akoby som ti bol za to na smiech? normalne som sa obhajil, na to je diskusia. vynimajuc kamasutru je ta diskusia OK a v pohode, ale pridem si ako menejcenny... ale dobre mi je lebo mam este ruku. pravu.
    publikované: 05.07.2008 11:29:57 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  37. kňaz Jozef, dovoľ mi prosím dve (off topic) otázky...
    keď čítaš komenty rk veriacich pod Tvojimi článkami, si VŽDY A BEZ VÝHRAD na ne hrdý?
    vyjadrujú sa a správajú sa k ostatným komentujúcim spôsobom, k akému ich rkc nabáda a vedie?
    publikované: 05.07.2008 11:34:25 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. valasik..keby tu prišeil niekto písať o tom,
    aký je Tourex program na figu,tak ja tam nebudem oponovať silou mocou a vysmievať sa z toho autora,keď viem,že je to zbytočne..a už vôbec nie len preto,že ja tam prachy mám..:)))

    a už vôbec nie,keby som ich tam nemala..:)))

    bolo by zaujímave,keby tu každý komentujúci napísal,či je veriaci,alebo nie je..

    lebo ked je,tak vie,že je to fakt a bodka..aj pri milovaní v manželskom zvazku s umyslom splodiť dieťa dokážu manželia zhrešiť navolením istých polôh..aj to je vraj hriech..ale zase..keby Boh nerátal s hriechmi,tak by nebola Sviatosť Zmierenia. Viem..napíšete mi,že je to pokrytecké, hrešiť..pak sa vyspovedať..a pak čakať na Božie kráľovstvo. Možno je..Neviem..Ale chcem tým povedať to,že Boh nie je ten prísny a zakazujúci..A svojim veriacim ponúka oveľa viac,ako je chvíľkový moment dobrého pocitu pri masturbácii..

    že citiš vysmech..prepáč..zdá sa mi to trošku scestné..ale len v súvislosti s komentmi pri tejto serii..:)))
    človek cítii napätie,tak si sadne, urobi sa..a už je faj..:)))

    toto mi smiešne je..:))))
    publikované: 05.07.2008 11:38:51 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  39. ou..ušlo mi..:)))
    ked veriacim nie je,tak mu to môže byť tak akurát 3568..či to hriech je,alebo nie je..:))))

    hlavou by som mur neprebíjala..zvlášť nie taký,ktorý mi nie je prekážkou..:))))
    publikované: 05.07.2008 11:42:21 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  40. a zase tu nietko robí z veriacich
    slepých , hluchych, hlúpych..

    neschopných vyjadriť svoj názor..len názor rkc...

    je mi z toho na zvracáni...

    majte sa..
    publikované: 05.07.2008 11:43:27 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  41. kňaz Jozef, dovoľ prosím ešte jednu (off topic) otázku...
    je urážanie, výsmech, irónia, sarkazmus Bohu milé správanie, alebo je to priestupok či hriech?
    publikované: 05.07.2008 11:48:25 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. ellie
    ja sa z autora nevysmievam.
    veriaci??? v cirkev neverim, v Boha neverim, tak veriaci myslis? Neviem co je viera pre teba, viem co je pre mna a mojej viere je jedno :)
    to ze som nervozny tak si vyhonim, je zcestne... nic take som nepovedal. povedal som, ze onania uvlnuje. mysel aj telo. trenuje vydrz a pomaha pripravit sa prirodzenou cestou... ked tomu niekto neveri, ok. len proste mne naozaj nie je na smiech autor!!! ale na smiech som asi ja so svojou opacnou poziciou :)
    publikované: 05.07.2008 11:48:49 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  43. nie valasik..
    ja som tolerantna...mne tvoja masturbácia nevadí...

    len mi vadí,že sa o jej suprovosti idete doťahovať s kňazom..
    chýba mi tu toršku úcty..

    a to už bez ohľadu na vieru,mal by ňou disponovať každý..

    túto temu ste začali sami..pýtali ste sa,ako je to u kňazov so sexualnou zdržanlivosťou atd..atd..atd..

    a ked vám to kňaz napíše z vlastneho pohladu,tak mu tu idete húfne protestovať a to len pre vlastnú slabosť..pretože vy to nedokážete..

    ale to,že niečo nedokážem ja, predsa neznamená,že sa to nedá..
    a o tomto to cele je..

    ked teba upokojí pohárik vodky, tak to nemusí byť všeobecné platné,pretože u mna vyvolá bolesť hlavy..

    rozumieš,čo chcem povedať?..
    dúfam,že ano..

    xxxxx

    a hogo..máš vyčítky svedomia?..)))))
    publikované: 05.07.2008 11:53:34 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  44. ellie
    ale ja ti rozumiem, ale ocividne ty nerozumies mne.
    "a ked vám to kňaz napíše z vlastneho pohladu,tak mu tu idete húfne protestovať a to len pre vlastnú slabosť..pretože vy to nedokážete.."
    trosku ucty ku mne, ja nie som slaboch, ja nic take nechcem dokazat!!! nemam dovod sa v tom premahat, NECHCEM. ked niekto chce, opakujem znova, OK. :)
    a neprirovnavaj to prosim k pohariku vodky. prosim. ja by som tak rad rozviedol aj otazku celibatu, ale to inokedy...
    a inak pohar vodky, no zbohom, pre mna cintorin blee :)
    publikované: 05.07.2008 11:56:48 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  45. kňaz Jozef, dovoľ mi prosím ďalšiu (off topic) otázku...
    keď niekto položí otázku rk kňazovi, je obvyklé, že za neho odpovedá miništrant alebo náhodný okoloidúci?
    publikované: 05.07.2008 11:59:28 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. a o tom to je..že knaz chce..
    a ked aj veriaci chce,tak nech..

    tak nechápem tie vypady tu o tom,aké je to prospešne..a už vôbec nerozumiem spojitosti zvierat a masturbácii..

    ako s tým suvisi?..zviera sa riadi pudom..

    a viem..niekedy sa aj ludia riadia pudom..a niekedy sa chovajú,ako zvierata..

    ale..Boh zviera od človeka odlíšil..alebo žeby nie každého?..:))
    publikované: 05.07.2008 12:00:58 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  47. hehe..)))
    ja som sa pýtala..nie odpovedala..:)))

    a miništrantom nie som..na to som moc hriešna..:)))
    publikované: 05.07.2008 12:03:41 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  48. kňaz Jozef, dovoľ mi prosím ďalšiu (off topic) otázku...
    ustanovil si na svojom blogu MissEllie alebo niekoho iného za svojho hovorcu?
    publikované: 05.07.2008 12:04:57 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. nie..neustanovil...:_))))
    MissEllie je len normálny komentujucia,ko wyslužilec..

    a kedže mi to ani nezakázal,tak,ako ty v blogu svojom..tak si tu komentujem..:)))

    leziem ti na nervy?.:)))
    viem.::))))))))

    a?..:)))))))))))))
    publikované: 05.07.2008 12:09:33 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  50. no ale..dosť bolo zábavy..:)))
    pacalinky treba napiecť..:)))

    hogo..tešíš sa?..))))))))))))))))

    vrátim sa..:))
    publikované: 05.07.2008 12:12:30 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  51. kňaz Jozef, dovoľ mi prosím (vari) ostatnú (off topic) otázku...
    neprekáža Ti, že niektorí komentujúci menia polemiku pod Tvojimi článkami na priestor pre posmešky a nactiutŕhanie?
    publikované: 05.07.2008 12:19:06 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. zdravim opäť kamasutra
    chápem, že máš nevôľu voči môjmu spôsobu komentovania aj voči môjmu intelektu , mojím otázkam a ešte väčšiu voči dôvodom mojích otázok . To chápem , ale isteže motívy , prečo to tak je netuším a keďže ťa nepoznám nemám ani nejakú veľkú potrebu to zisťovať .

    K veci :
    "zelenárusalka - prečo sa sygon na masturbovanie zvierat pýta kňaza, keď má mamu sexuologičku ?"
    i keď odpovedám vlastne za rusalku, rusalka mi isto odpustí :)
    Pýtam sa kde, kedy a čo chcem , svoje dôvody nemusím vysvetľovať ani obhajovať a na moje otázky ani po 175-tom položení nemusí nikto odpovedať. Ale môžem ti povedať, že odpoveď na túto otázku ma pre mňa strategický význam v spôsobe ako by sa argumentáciu v tejto téme čo sa týka hriechu a masturbácie, taktiež masturbácie a normálnosti, ďalej vyvíjala .

    "sygon - a mama ti aspoň poradila v technike masturbácie ?"
    Neporadila. Keďže nikto o ženskej masturbácii v tom čase nerozprával a mamka nemala tiež nejakú potrebu , ja som si interne usúdila, že ju vykonám na tomto svete asi sama a okrem mňa ešte psy čo sa furt treli o nohu. Z toho som usúdila kde čo okrem toho aj to, že som masturbáciou dokonca zodpovedná aj za tvar vagíny :) a že asymetria je určite preto, nuž kto vedel a že určite ešte bohviečo iné z toho bude . Svoje výčitky a ťažoba, túžba užiť si to a strach som si vliekla dosť dlho /pár rokov/ sama , až kým som nestretla ďalšiu kámošku ktorá zo mňa obrvoské tajomstvo , kvôli ktorému som prerevala niejednu noc , vytiahla.
    Až potom som sa nadýchla a zistila , že tak sama nie som a až pozdejšie som o tom kecala s mamkou, ktorá si s ľútosťou matky a psychológa sypala popol na hlavu, že to vôbec netušila, že môže dieťa tak trápiť.
    publikované: 05.07.2008 12:33:39 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  53. sygon, mýliš sa, že Kamasutru nepoznáš..
    ibaže pred časom si pre ňu bola „milá sygon“, no a dnes si pre zmenu sygon, ktorej „otázka úžasne vystihuje tvoju stupiditu“.
    publikované: 05.07.2008 13:03:31 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. hogo
    mne je jasné, že som kohosi, kto ma pozná viac ako ja jeho z nicku naštvala . No a čo, aspoň to pustil von spôsobom (mu/jej) aktuálne vlastným. Ja to prežijem , ja sa stupídna necítim, mňa to nezraňuje.
    publikované: 05.07.2008 13:54:53 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  55. sygon, veď by som Ti dal na holú, keby si sa cítila stupídna :)
    a je super, že Ťa výroky naštvanej Kamasutry nezraňujú :). zato ju (zbytočne) oberajú o pozitívnu energiu..
    publikované: 05.07.2008 13:59:16 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  56. masturbacia
    je neskodna a prirodzena, ide o vybitie si sexualnej energie, lebo (predpokladam) nie je ziadnym prekvapenim, ze clovek je tvor sexualny. (Inak by sme tu predsa ani neboli...). Nesuvisi nijako s kvalitou vztahov k druhym ludom.

    Argument, ze casta masturbacia u muzov vedie k ich zlyhavaniu pri sexe, dokonca ze nasledne sklamania zo strany partnerky ich mozu dohnat az k homosexualite, vyznieva uz len pre mna - medicinskeho laika - uplne absurdne.

    V clanku sa spomina takmer vylucne - masturbacia muzov. A co zeny? Tie tiez masturbuju. Aj v ich pripade to moze sposobit problemy pri samotnom akte? Skromne si myslim, ze nie. xD
    publikované: 06.07.2008 00:42:06 | autor: sofa (e-mail, web, neautorizovaný)
  57. skromne súhlasím ;))
    publikované: 06.07.2008 00:49:41 | autor: em (e-mail, web, autorizovaný)
  58. no..a zhrňme si to..polapitsicky..
    aby aj menej chápaví pochopili..:)))

    MASTURBáCIA je hriech,pretože je považovaná za slabosť..slabosť tela i ducha.. = čo znamená,že je to rovnako ako keby ste si v čase najprísnejšieho pôstu dali mäso..tiež vám to mäso neublíži..ani iným nie..ale...je to hriech..

    DODATOK: - to,že kňaz Jozef vie toľko o masturbácii znamená asi toľko,že veriaci masturbujú..takže je zcestné obviňovať kňaza alebo rkc z toho,že obmedzuje sexualitu svojich veriacich..a tým ich ľudské právo...

    a teraz zase budem expresívna a použijem maxi príklad na to,aby ste pochopili o čom píšem..
    čo úchylky?..niekto je pedofil, niekto je sadista pri sexe..niekto masochista..má svoje právo na sexualitu?..súhlasite s ňou?..

    čo obyčajní homosexuáli...majú ľudské právo uzatvárať registrované partnerstvá..?..adoptovať si dieťa?..prečo nie všade?..bráni im v tom cirkev?..Prečo v čechách nie? Či tam majú inú cirkev?..

    viem..napíšete mi,že tam je veriacich menej,ale..neuverím vám...

    všetko je to o charaktere toho človeka, bez ohldu na vieru. O tolerancii v ňom. Niekto tu bude polemizovať s kňazom,či je masturbácia hriech a prečo..a pritom nie je veriaci..a iní veriaci si toto tíško číta a možno pri tom aj masturbuje..

    všetci máme rovnaké práva..len je otázna,kto ich chce ako okato robiť..)))

    xxxxxxxxxxxxxxxxx

    ak si myslíte,že komunikáciou tu som chcela niekoho rozhádať,ako si to myslí niekto,čo ma týmto vôbec neprekvapil, tak ste na omyle..

    hogo niekde písal,že takto vyzerá diskusia..a ja s ním súhlasím..

    a ako som tu už písala. Chlapi sa vedia kvôli futbalu pobiť..Fyzicky..Veď..futbalový zápas TT v BA vyšiel štát na miliony korún..

    myslím,že táto komunikácia nikoho nestála ani halier..a že hogo necíti voči mne zášť rovnako,ako ja ju necítim voči nemu..

    v podstate s ním rada komunikujem,len stále dúfam,že moje písmenka aspon číta..pretože z jeho komentov to dosť jasné nie je..:))))

    no že sa mne neodpoveda na priamo položene priame otázky som si už zvykla..

    ale zase..stačí mi,že si ich prečíta..a že sa nad nimi (snáď) aspoň na chvílu zamyslí..:))

    požehnanú neďelu..ja idem do cerkvi..a budem sa modliť za toleranciu..a toleranciu nielen na blogu..:)))
    publikované: 06.07.2008 06:56:39 | autor: ellita (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. kňaz Jozef, dovoľ mi prosím niekoľko otázok týkajúcich sa „neomylnosti“ a „poslušnosti viery“
    na http://www.katechizmus.sk/index.php?action=getfullk&kid=1131 sa o „neomylnosti“ a „poslušnosti viery“ uvádza:

    891 Túto „neomylnosť má na základe svojho úradu rímsky pápež, hlava kolégia biskupov, keď ako najvyšší pastier a učiteľ všetkých veriacich v Krista, ktorý posilňuje svojich bratov vo viere, definitívnym aktom [spôsobom] vyhlasuje učenie [týkajúce sa] viery alebo mravov… Neomylnosť prisľúbenú Cirkvi má aj zbor biskupov, keď vykonáva najvyšší Učiteľský úrad spolu s Petrovým nástupcom,“ predovšetkým na ekumenickom koncile. Keď Cirkev prostredníctvom svojho najvyššieho Učiteľského úradu niečo „predkladá veriť ako zjavené Bohom“ a ako Kristovo učenie, také „definície treba prijať s poslušnosťou viery“. Táto neomylnosť má taký rozsah, aký je rozsah pokladu Božieho zjavenia.

    moje otázky k „neomylnosti“:

    . je možné neomylné rozhodnutia pápeža a Učiteľského úradu Cirkvi zmeniť alebo zrušiť? ak áno, kedy, kým a ako?
    . ak bolo/je/bude zmenené či zrušené čo len jediné rozhodnutie pápeža a Učiteľského úradu Cirkvi, nezrúti(l) sa tým celý koncept neomylnosti?
    . nezotrváva Cirkev stáročia na svojich (aj zastaraných) názoroch práve preto, že ich prehodnocovaním, zmenou či rušením by podkop(áv)ala jeden zo svojich pilierov, koncept neomylnosti?

    moje otázky k „poslušnosti viery“:

    . ak má veriaci Cirkvou uloženú poslušnosť viery, má vôbec vo veciach viery nejakú mieru slobody?
    . ak veriaci neprijme čo len jediný článok viery alebo má o ňom vážne pochybnosti, ako to môže dať najavo? aké to má pre neho dôsledky?
    . je neprijatie článku viery alebo pochybnosť o ňom hriech, z ktorého sa možno vyspovedať?
    . aké sú v prípade pochybností o článkoch viery možnosti nápravy? prípadne sankcie?
    publikované: 06.07.2008 10:47:20 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. Raven - a moja matka je lekarka, takze velmi dobre viem o com hovorim.
    Ja neberiem Váš názor... to nie sú moje "výplody", ale aj keby hovoril anjel z neba... čo hovorí Vaša matka nech je pre Vás poučením pre život - iste hovorí pravdu... a nazvať niečo kravinami je moderné, len by som tým nazval niečo iné...
    publikované: 11.07.2008 21:18:23 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  61. sygon - a akoje to s tými zvieratam , dušou a ich masturbáciou , hrešia ?
    nehrešia... už som sa v jednom commente vyjadril aj k tejto otázke...
    publikované: 11.07.2008 21:21:44 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  62. wyslúžilec - kňaz Jozef, dovoľ mi prosím dve (off topic) otázky...
    ja neviem, ktorí sú veriaci - možno Vy to viete, lebo ste tu dlhší čas, ako ja... veriaci sa "nehodnotí" len podľa písmenok...
    publikované: 11.07.2008 21:30:24 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  63. wyslúžilec - je urážanie, výsmech, irónia, sarkazmus Bohu milé správanie, alebo je to priestupok či hriech?
    Bohu nie je milý žiadny hriech - Boh miluje hriešnika ako osobu ale nie jeho hriech, ktorý mu spôsobuje duchovnú ujmu... keby sme to použili voči hlave štátu, ako by to bolo asi klasifikované? Človek má mať voči druhému človeku úctu - v tom sa skrýva veľa a ak používa takéto spôsoby? Ide o úmysel človeka pri konkrétnom skutku... no nakoľko vieme, že človek viac hľadí na seba a do seba z toho "explodujú" aj jeho skutky - irónia, sarkazmus, výsmech... nemalo by to byť bežným slovníkom... len či ten výsmech, iróniu a sarkazmus nevyprovokoval sám dotyčný - aj to je dobre mať na pamäti...
    publikované: 11.07.2008 21:43:59 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  64. wyslúžilec - neprekáža Ti, že niektorí komentujúci menia polemiku pod Tvojimi článkami na priestor pre posmešky a nactiutŕhanie?
    Viete wyslúžilec, čo sú posmešky a nactiutŕhanie? 10 ľudí a 10 chutí a tým nechcem povedať, že ja tu chcem propagovať nelásku človeka k človeku tým, že budete tu reagovať na seba, alebo na články ako takí, čo nevedia, čo je kultúra slova... nie ste malé deti, aby ste potrebovali viesť za rúčku - to by ste ani neprijali, takže zodpovednosť je na každom, kto sem napíše comment... takže je to o človekovi, ktorý sa takto "vyfarbuje"...
    publikované: 11.07.2008 21:56:14 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  65. wyslúžilec - kňaz Jozef, dovoľ mi prosím niekoľko otázok týkajúcich sa „neomylnosti“ a „poslušnosti viery“
    napíšem k tomu článok - je tam otvorených viacero otázok...
    publikované: 11.07.2008 22:04:48 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  66. bolo to aj bude
    mastrubacia nie je chcena, ale nutna, prirodzeny pud dany nam prirodou do vienka je aj sexualny pud a tak ako mam potrebu sa najest, tak mam aj potrebu sexovat a kedze mam muza v robote a pride to na mna dar ruku medzi nohy a urobim si to sama, rychlo a mam pokoj, inac by som bola nervozna, robim to od 12 rokov pod perinou a robi to 90percent zien a nikimu sa s tym nebudeme chvalit, pohlavnu tuzbu maju aj zeny,danu od prirody a dnes to uz chvalabohu nie je tabu, nikoho neznasilnujeme, neobtazujeme
    publikované: 02.08.2008 20:37:09 | autor: freudka (e-mail, web, neautorizovaný)
  67. problem
    ahoj mam maly problem ked si honim a uz idem mat erekciu tak mi na chvilku zmizne lave vajce a nwm co to ma znamenat a bojim sa teraz masturbovat co mam robit poradte mi.
    publikované: 05.11.2014 23:00:45 | autor: alex1991 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014