Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Počet anjelov - Mená anjelov

1.3 Počet anjelov

Počet anjelov sa vo Svätom písme uvádza veľmi všeobecne, a preto v tejto otázke nevieme nič presného. Podľa výpovedí Svätého písma ich počet je veľmi veľký. Prorok Dávid hovorí, že ich veľké množstvo sa pohybuje po vesmírnych cestách uprostred hviezd: „Božích vozov sú desaťtisíce tisícov“ (Ž 67, 18). Anglický komentátor Matthew Henry na túto tému hovorí: „Tieto Božie vozy sú anjeli, používaní proti jeho nepriateľom, sú to tiež prepravné vozy, ktoré používa pre svojich priateľov, ako to urobil v Eliášovom prípade... Sú to nádherné koče ukazujúce jeho moc a slávu. Je ich veľa, pretože 20 tisíc treba násobiť tisíce a tisíce ráz.“19

Kniha proroka Daniela spomína „tisíce a tisícov“ a „desaťtisíce desaťtisícov“ (Dan 7, 10). V Novom zákone svätý Ján popisuje „myriady myriád a tisíce tisícov“ (Zjv 5, 11) v službe Božieho Baránka sediaceho na tróne. O myriadách anjelov hovorí aj svätý Pavol v Liste Hebrejom (Hebr 12, 22). Matúšovo evanjelium spomína „dvanásť plukov anjelov“ (Mt 26, 53).

Rôzne biblické mená naznačujú odstupňovanie a poriadok medzi anjelmi.20 Podľa Svätého písma by bolo možné prijať, že sú určité rozdiely medzi anjelmi v dokonalosti ich bytia.21

Na základe biblických pomenovaní teológovia od Pseudo-Dionýza (O nebeskej hierarchii) rozlišujú tri hierarchie anjelov a v každej z nich sú tri chóry alebo rady anjelov.

Nižšia hierarchia: anjeli, archanjeli, kniežatstvá;

stredná hierarchia: panstvá, mocnosti, sily;

vyššia hierarchia: serafíni, cherubíni, tróny.

Toto rozdelenie uznáva tiež sv. Cyril Jeruzalemský a sv. Gregor Veľký.22 Treba však povedať, že Božie zjavenie sa nezaujíma o detailné predstavy (mená, počet, hierarchia anjelov a pod.).

Rozdelenie anjelského sveta do deviatich chórov nie je pravdou viery, ale slobodnou teologickou mienkou.23 Najnovší Katechizmus Katolíckej cirkvi sa o tomto rozdelení anjelov vôbec nezmieňuje.

1.4 Mená anjelov

Zo Svätého písma vieme, že anjeli dostávajú aj vlastné mená, aby sa ich názvom označovalo, akej činnosti sú schopní. Poznáme mená troch anjelov, ktorí v kresťanskej tradícii dostali názov archanjeli.24 Sú to:

Rafael (z hebr. Rafá-el). Je to „jeden zo siedmich anjelov, čo sú vždy pripravení predstúpiť pred Pánovu velebu“ (Tob 12, 15). Jeho biblické meno sa spomína iba v knihe Tobiášovej, keď bol poslaný uzdraviť starého Tobiáša a Sáru, manželku Tobiáša mladšieho, oslobodiť od zloducha Asmodeja (Tob 3. 17). V tej istej knihe sa spomína ako sprievodca a ochranca mladého Tobiáša na ceste do Ekbatany (Tob 5, 4).

Michal (z hebr. mika-el – kto ako Boh?) – jeden z mála anjelov, ktorých Sväté písmo spomína menom a opisuje ich zásah do histórie ľudstva (Dan 12, 1; Júd 1, 9; Zjv 12, 7-9). Je označovaný ako „archanjel“, to znamená hlava svätých anjelov. Od prvých čias kresťanstva sa uctieval ako „knieža nebeského vojska“ a ochranca Cirkvi.25

Gabriel (z hebr. gabri-el – Božia moc, Boží muž) – jeden zo siedmich archanjelov.26 Objavuje sa po prvý raz v knihe Daniel (8, 15-16). Vidíme ho, ako oznamuje Božie videnie, týkajúce sa „posledných časov“. Boh ho zo svojho nebeského hlavného stanu poveril, aby priniesol Danielovi posolstvo, aby mu zjavil Boží plán v dejinách: „Rozumej, syn človeka, lebo videnie sa vzťahuje na konečný čas“ (Dan 8, 17). Bol Božím poslom k Zachariášovi (Lk 1, 11-20) a k Panne Márii (Lk 1, 26-38). Uctievajú ho aj židia i mohamedáni.

Tu možno povedať, že jestvuje veľký počet anjelských zástupov, ktorým neboli dané žiadne konkrétne mená. Sú však označené ako „vyvolení anjeli“ (1 Tim 5, 21), na rozdiel od tých anjelov, ktorí spolu so satanom zhrešili a tak odpadli od svojho pôvodného stavu.

19 GRAHAM, B.: Anjeli – tajomní Boží služobníci, 1996, s. 29.

20 Billy Graham vo svojom diele Anjeli – tajomní Boží služobníci v tejto súvislosti poznamenáva: „Nemôžeme študovať otázku anjelov bez toho, že by sme si neuvedomili ich hierarchické usporiadanie. Zdá sa, že sú medzi nimi zjavné rozdiely v autorite a sláve...“ Nakoniec však dodáva: „Možno celý zoznam anjelských stupňov je mylný, ale môžeme prijať to, že anjeli sa rozlišujú v moci“ (s. 51).

21 „Lebo v ňom bolo stvorené všetko na nebi a na zemi, viditeľné i neviditeľné, tróny aj panstvá, kniežatstvá aj mocnosti“ (Kol 1, 16). – „Aká nesmierne veľká je jeho moc pre nás veriacich [...], ktorú dokázal na Kristovi, keď ho vzkriesil z mŕtvych a v nebi posadil po svojej pravici nad každé kniežatstvo, mocnosť, silu a panstvo...“ (Ef 1,19-21).

22 Porov.: SLODIČKA, A.: Theologia Dogmatica Catholica. Theologia Creationis II. (De angelis), 2004, s. 14.

23 „Táto hierarchia, s neustálenými menlivými stupňami, nemá charakter pevnej náuky, ale je to druhoradá zložka s nestálymi kontúrami...“ – Porov.: KOLEKTÍV autorov: Slovník biblickej teológie. Trnava : Dobrá kniha, 2003, s. 17.

24 S konkrétnym menom archanjel sa stretávame iba u archanjela Michala (porov.: Júd 1, 9). Vo všeobecnosti – bez udania mená – sa s ním stretávame v Prvom liste sv. Pavla Solúnčanom (4, 16).

25 Vo východnom obrade sviatok sv. archanjela Michala (spolu so všetkými anjelmi – beztelesnými mocnosťami) je 8. novembra. V západnom obrade (spolu s archanjelmi Gabrielom a Rafaelom) je 29. septembra.

26 Porov.: VNUK, F.: Príručný slovník kresťanstva. Bratislava : SMARAGD, 2003, s. 99.


Angelológia | stály odkaz

Komentáre

  1. Aj za túto časť
    venovanú anjelom ďakujem, so záujmom som si ju prečítala.
    publikované: 28.09.2008 21:26:54 | autor: Lesmiria (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Prave uplynul den, kedy sme si spominali viac
    na anjelov strazcov a prosili ich o ochranu.
    Vyuzime ich ochotnu a potrebnu sluzbu, ktoru nam v boji proti zlu ponukaju.
    publikované: 03.10.2008 00:10:26 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. anjeličku strážničku, opatruj moju dušičku, aby bola čistá pre ježiša krista
    to bola vôbec prvá modlitbička, ktorú ma naučili babka a ktorú vedeli ako prvú aj naše deti. Už som si na ňu ale dávno nespomenula, lebo poznám inú, ktorú sa modlíme u nás v kostole cez týždeň po svätej omši:

    Anjel Boží strážca môj,
    prosím Ťa vždy pri mne stoj,
    pomocnú mi ruku daj,
    vo všetkom mi pomáhaj,
    aby som vždy, v každej chvíli,
    viedla život Bohu milý
    a tak Tebou chránená,
    bola raz v nebi spasená.
    publikované: 03.10.2008 14:05:17 | autor: micik (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Článok po ktorom som už dávno túžila
    Som rada, že som konečne našla to, čo som už dávno hľadala.
    Je to o anjeloch, ktorí nám pomáhajú, ak ich o to poprosíme.
    Viem to a mám to aj skúsené.
    Autorom veľmi pekne ďakujem za vyčerpávajúce informácie.
    publikované: 22.10.2008 23:02:01 | autor: Daniela (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. pomoc
    ahoj.chcela by som sa opytat ci by si mi nemohol pomoct.poznam meno
    jedneho archanjela ktory neni na internete. Emanuel.a poznam nizsieho
    presne neviem meno ale Annovorriel nejak takto sa vola.mozes mi otom
    zistit dajake info???,abo stranku???
    publikované: 10.01.2010 22:34:40 | autor: NarutKa-Mel (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. archanjel?
    "Hľa, panna počne a porodí syna a dajú mu meno Emanuel," čo v preklade znamená: Boh s nami. Mt 1,23

    Takže Emanuel asi archanjel nebude:-). Ide o Božieho syna Ježiša
    publikované: 04.03.2010 07:44:06 | autor: micik (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. anjel v znamení
    poprosim Vas poslat mi mena anjelov, ktorí sú pridelení k znameniam. Som keramicka a rada by som ludom poskytovala anjelov k ich znameniam ( napr. byk, vodnar atd- ak je mozne aj ich podobu /, vrela vdaka, uspesnz a krasny den
    publikované: 22.01.2012 08:53:29 | autor: S Kravcakova (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014