Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Poruchy pohlavnosti

Patologické a psychopatologické poruchy (podľa Hynieho)

V oblasti sexu sa vyskytujú poruchy buď anatomického alebo psychopatologického rázu.

Anatomické poruchy sú riešenie pre odborného lekára.

Psychosomatické poruchy – či sexuálne anomálie, predstavujú širokú skupinu anomálnych dispozícii v sexuálnej oblasti. Je tu potrebné rozlíšiť anomálne dispozície od anomálnych úkonov. Človek zaťažený anomálnou dispozíciou ešte nemusí konať anomálne úkony a naopak, nie každý anomálny úkon vychádza z anomálnej dispozície.

1/ Homosexualita – pravá homosexualita je celkové zameranie sexuálneho inštinktu na osoby rovnakého pohlavia.

Po stránke psychickej a fyzickej je to zložitý jav, ktorý má u rôznych jedincov rôznu podobu. Citové zanietenie k svojmu priateľovi je erotického rázu, spočiatku si homosexuál ani neuvedomuje, že ide o lásku sexuálnu. Skôr či neskôr však cíti aj sexuálne vzrušenie, ktoré prichádza v podobe sexuálnych snov, ktorých predmetom je milovaná osoba. Homosexuáli sa utiekajú so svojimi erotickými praktikami do ústrania, do rôznych klubov a lokálov. Existuje celá škála homosexuálnych praktik – sú väčšinou onanistického rázu...

Existuje homosexualita psychogénna – získanáhomosexualita vrodená. Sú rôzne formy získanej homosexuality: zvedenie v mladom veku, pomery v rodine – slabošský otec, prísna matka alebo naopak, prílišné pripútanie k matke, od ktorej sa nevie odpútať a nedokáže si predstaviť, že by mohla byť nahradená inou ženou.

Získaná psychogénna homosexualita sa ľahšie lieči než homosexualita vrodená.

Homosexualita u žien – lesbická láska sa prejavuje u maskulinoidných žien, ktoré sú nespokojné zo svojou úlohou ženy a chcú hrať úlohu muža. Podobne ako u virilních homosexuáloch existujú aj lesbičky, ktoré prevádzajú narcistický kult ženstva. Praktiky u lesbických žien sú rôzne – manuálne, genitálne, orálne či umelé pomôcky...

Liečenie homosexuality sa prevádza rôznymi metódami, ktorých úlohou je adaptovať jedinca na heterosexuálny život. Kladný a trvalý výsledok liečenia nie je nikdy zaručený.

Od pravej homosexuality je nutné odlíšiť časté jednanie heterosexuálnych mužov v núdzových situáciách, v uzavretom prostredí (väzenie, kasárne, námorníctvo).

2/ Pedofília – je sexuálne zameranie na deti. Vyskytuje sa najčastejšie u ľudí psychicky a sexuálne nevyspelých, oligofrenikov a zakrslíkov. Homosexuálna pedofília sa nazýva i efebofila. Pedofili sa rôznymi rafinovanými spôsobmi zmocňujú svojich obetí...

3/ Gerontofilia – sexuálna pripútanosť k starším osobám

4/ Zoofília (Sodomia) – sexuálne ukájanie zo zvieratami

5/ Nekrofília – ukájanie sa na mŕtvolách. Vyskytuje sa u psychopatov a niekedy tieto tendencie súvisia zo sadizmom

6/ Fetišizmus – do tejto oblasti spadajú najrôznejšie viac menej perverzné tendencie, keď niekto je vzrušovaný detailmi, ktoré s erotikou viac alebo menej nesúvisia. Sú nimi rôzne kúsky spodného oblečenia, odevu, niekedy aj odporné veci...

7/ Voyerizmus – sledovanie, v puberte predovšetkým u mužov je javom zvedavosť na ženské genitálie. Ak toto sliedenie pretrvá do dospelého veku, keď dospelá osoba dosahuje sexuálneho ukojenia predovšetkým zrakovými javmi, hovoríme o deviácií voyerizmu.

8/ Narcizmus – vydrážďovanie a ukájanie sa pohľadom na svoje vlastné telo, na svoj obraz v zrkadle.

9/ Exhibicionizmus – vystavovanie vlastných genitálií. Moderný nudizmus je určitá forma exhibicionizmu. Vedľa negatívnej morálnej stránky tento jav vykazuje aj škodlivé vplyvy na sexualitu (preto oddelené pláže, miesta...) Vedie k rozvíjaniu homosexuálnych, voyeristických a exhibicionistických tendencií. Narušuje vývoj sexuálnej osobnosti. Zastretý exhibicionizmus sa prejavuje oplzlými kresbami a oplzlými rečami. U starších osôb je prejavom regresie – návratom k primitívnym formám psychosexuálneho vývoja.

10/ Sadizmus – mužská sexualita sa vyznačuje určitou agresivitou. Kde sa stupňuje až k prejavom brutálnosti alebo hrubosti, hovoríme o sadizme.

Neurotický sadista sa uspokojuje v tyranizovaní sexuálneho partnera. Títo sa bavia pichaním žien a dievčat v tlačenici.

Deviantný sadista je priamo vzrušovaný krutosťou, ktorú pácha alebo ktorú si predstavuje. Pre neho je úzkostné vzrušenie týranej osoby vzrušujúcim faktorom.

Latentný sadizmus sa prejavuje v prípade intenzívneho zaplavenia centrálneho nervového systému pohlavnými hormónmi a dochádza tak k patologickým prejavom krutosti u ľudí, u ktorých by to nikto neočakával.

11/ Masochizmus – vzrušenie hrubým zaobchádzaním, ktorých zdrojom je osoba druhého pohlavia. Masochista si vynucuje trýznenie, bitie a spútanie, aby sa sexuálne rozdráždil. Trpia tým často muži, ktorí boli v detstve prísne fyzicky trestaní a stali sa tak stredom pozornosti ženského prostredia.

12/ Frotérstvo – vyhľadávanie dotykových podnetov s osobami druhého pohlavia najmä v tlačeniciach.

13/ Onanizmus – fixácia na onániu ako výlučný spôsob sexuálneho života.

Nabudúce niečo o riešení sexuálnych anomálií.  


Zrkadlo | stály odkaz

Komentáre

  1. Panebože... zadrž... alebo ešte dokedy?
    Tak takto som si skutočne takýto údajne pobožný blog nepredstavovala.
    publikované: 14.07.2008 22:45:52 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  2. uz mam pocit
    ze hladnemu sa len o kukurici sniva
    publikované: 14.07.2008 22:58:50 | autor: bv (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. bv..aj na iných blogoch?..:))))
    publikované: 14.07.2008 23:02:39 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Vďaka za prednášku
    ale máte pocit, že toto sem patrí?
    publikované: 14.07.2008 23:04:55 | autor: cassovitae (e-mail, web, autorizovaný)
  5. cassovitae - Vďaka za prednášku
    to nie je prednáška - tá trvá 45 minut a to by som tu popísal iste veľa strán - to bol len zlomok... a kto nechce, nemusí čítať - ja ako kňaz nebudem písať o erotike, vysmievať sa zo žien a ponižovať ich, o porne a iných chúťkach nejedného dnešného človeka - som rímskokatolícky kňaz a napíšem to, čo uznám za vhodné a verím, že nepíšem hlúposti... prídu aj né témy... a ak Vás to dráždi, už neotvárajte tento blog
    publikované: 15.07.2008 09:32:12 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  6. bv - uz mam pocit
    aj ja to vnímam, že každý to, čo nosí vo svojom srdci, vyjadrí aj navonok - ja jedným článkom, niekto možno sériou na pokračovanie...
    publikované: 15.07.2008 09:33:57 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  7. marthabielska - Panebože... zadrž... alebo ešte dokedy?
    ja som nepísal, že tento blog bude údajne pobožný...
    to, že to nesĺňa vaše predstavy, ľutujem - nevyhoviem každému...
    zadrž... alebo ešte dokedy? ak by mal Boh zadržať, ako to píšete tu, neviem koľko blogov by zostalo na blogu sk. :-)
    publikované: 15.07.2008 09:37:47 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  8. ..:)))..ani môj nie..:)))
    publikované: 15.07.2008 09:42:54 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  9. náhodou
    mne sa tento blog veľmi páči
    veľa som sa zatiaľ dozvedela
    a konečne môžem diskutovať, alebo vyjadrovať svoje názory v témach, o ktorých sa so mnou veľa ľudí nechce baviť
    ďakujem
    publikované: 15.07.2008 19:33:16 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  10. mb, bv, cv, keď sa budeme navzájom častovať takýmito komentami...
    na blog.sk budú fakt hodnotné "debaty"...
    publikované: 15.07.2008 20:07:42 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. .
    - homosexualitu liečiť ? ak raz žene vonia žena, tak môžte leičiť a liečiť podľa mna ...
    Homosexualita je v prírode bežná .
    - exhibicionizmus , áno , môže viesť k vzrušeniu, mňa to ale trebárs vôbec nevzrušuje, zato ma štve že sa kedysi dáký trtko rozhodol, že žena s odhalenými prsiami patrí na nudapláž a chlap s odhalenou hruďou si behá kade tade. A v podstate si myslím, že zahalené genitiále sú tiež zbytočné .
    - fetišizmus a čo je odporné je hodne relatívne..
    - " Homosexualita u žien – lesbická láska sa prejavuje u maskulinoidných žien, ktoré sú nespokojné zo svojou úlohou ženy a chcú hrať úlohu muža." V homosexuálnom páre sú role rzodelené. Ani zďaleka nie len maskulinoidné ženy sú lezbické . A vôbec to nie je o tom, že niekto je nespokojný s rolou ženy a chce hrať rolú inú .
    - Sadizmus a masochizmus je v článku redukovaný na mužov .

    Podľa mňa vnucovanie predstavy o ZLEJ masturbácii, "odporných" veciach, morálnosti a amorálnosti, sú skvelým korením ku nejednej deviácii. A to odmietanie sa zoznamovania s genitiáliami a zahaľovanie považujem za jedno z najdrsenjších škodlivín aké existuje, aby poškodili sexualitu.
    publikované: 16.07.2008 02:28:39 | autor: sygona (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. pan farar!
    "- som rímskokatolícky kňaz a napíšem to, čo uznám za vhodné a verím, že nepíšem hlúposti..."

    ej, ale pises hluposti. o homosexualite vies len tolko, co sa hodi cirkvi, pripadne si z relevantnych lekarskych zdrojov vyberas len to, co sa ti hodi. liecit mozeme vsetko, ale zdaleka sa vsetko liecit neda. a homosexualita je jednou z tychto poruch, ktore sa VYLIECIT NEDAJU. pokusat sa mozes, ale vysledok bude nieze neisty, ale NULOVY.
    sexualita je kazdeho sukromna vec, dokial nou neublizuje niekomu inemu, okrem seba. lebo ak je masochista, tak je to zasa len jeho vec. niekto sa utieka k takymto praktikam, aby mohol inak bezne fungovat, lebo nieco v nom ho k tomuto az pudovo zenie. ako inych k plodeniu deti. clovek je spolovice zviera, a preto sa neda nalinajkovat ako stroj. daj duchovi, co je duchovo a prirode, co je prirodne. a prirodna je aj ta homosexualita. je uplne o inom nez nejaka pedofilia ci ine uchylky.
    a rovnako o tych maskuloidnych lesbickach. bol by si velmi prekvapeny, ake kocky su v skutocnosti lesbickami. a maju to vrodene. dnes sa to uz vie. a ci je to dedicne, sa este stale vedu diskusie a vyskumy. takze mily pan farar, ak chces z homosexuala prevychovat hetero, aby si zalozil rodinu a splodil deti, je mozne, ze takto svoj "vadny" gen siri dalej a diabol vycina priamo vo svatostanku. a pustil si si ho tam ty sam. priam si ho pozval na veceru a hras s nim karty. ale vyhrat nemozes.
    publikované: 28.07.2008 12:42:24 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. eva
    to sa mi paci ta myslienka s diaboskym vycinanim :) Zaujimavy pohlad na sirenie genov ;)
    publikované: 30.07.2008 23:57:18 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  14. ??????Knazjozef
    urcite vsetci pozname tieto alebo vacsinu z tychto poruch, predsa nezijeme na marse... ide o to, ze aby to malo zmysel a krestansky pohlad, mali by tam byt spomenute pr. previnenia z pohladu rkc pri jednotlivych poruchach. pr.: co je hriech? pohlavne zneuzivanie deti pedofilom, alebo naklonnost k detom a pocitovanie sex. vzrusenia u ludi, ktori trpia tymto sklomom? alebo ako sa ma zachovat homosexual? je hriechom len homosexualny styk, alebo pocitovabnie pritazlivosti a sexualneho vzrusenia k rovnakemu pohlaviu? a co narcista, ktoreho pritahuje vlastne ja. mal by sa "vyzliect" zo svojho tela? pacha hriech, ked ho vlastne telo vzrusuje, alebo az pri masturbacii. a co masochista? ma hriech zo sexualneho vzrusenia, alebo jeho hriech spociva len v ublizovani respektive v poskodzovani zdravia, ale vzrusovanie, nie je hriechom? bolo by potrebne, aby si ako knaz rkc odpovedal na moje otazky !
    publikované: 23.08.2008 14:34:11 | autor: natan (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. natan
    ako som sa už vyjadril v predošlom commente na teba - nerozpisujem to dopodrobna - nemám problém nazvať veci pravým menom a venovať tomu niekoľko článkov
    publikované: 23.08.2008 14:52:52 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  16. !!!!!!KNAZJOZEF
    Myslis si, ze "rozpisovat to dopodrobna" nie je nevyhnutne?? vies, nie je vela takych ludi, co naozaj tuzia priblizovat sa k svatosti a ku krestanskej dokonalosti, ale katechizmus by predsa mal byt zostaveny zrozumitelne a podrobne, aby tam bolo mozne najst odpovede na vsetky dolezite otazky, ale podla mna je to v katechizme na internete v casti "previnenia proti cistote" vysvetlene nie najstastnejsie. a tu ide o hriechy a teda s tym nie je sranda!!!!
    publikované: 23.08.2008 16:42:44 | autor: !!!!!!KNAZJOZEF (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. !!!!!!!!!!!!!KNAZJOZEF
    +
    treba, aby boli vysvetlene presne, jasne, nie aby davali moznost vytvorit si subjektivnu moralku alebo vlastneho hodnotenia, co je a co nie je hriech, a pritom o tom nemusime mat ani potuchy!! moze to mat katastrofalne nasledky. a potom to tak konci, ze ludia casto hodnotia objektivne tazke hriechy ako lahke, a lahke hriechy za hriech ani nepovazuju!!

    (okrem toho, natan je autor predchadzajuceho prispevku)
    publikované: 23.08.2008 16:48:11 | autor: natan (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. preč s kázaním hlúpostí
    homosexualita nie je choroba, ja to pocit lasky alebo zamilovanie sa do osoby rovnakeho pohlavia. Sex je túžba ktorá nastáva prirodzene na základe rozvíjajucieho sa vzťahu dvoch ľudí. A je jedno kto s kým, proste musí to byť obojstranné a keď to je tak sa to stane. Ani hetero sa na ulici nehodí na každého kto je opačného pohlavia, alebo sa nevyspí s hocikým. Láska nie je choroba a nikdy nebola, choré sú iba predsudky ľudí, ktorí sa starajú do niečoho čomu nerozumejú. Keby sa každý staral do svojich vlastných pocitov svet by bol lepší a nepotrebujeme tu niekomu niečo kázať po kostoloch. A čo sa toho týka poznám veľa opačne orientovaných ľudí, žijúcich v tajnosti práve kôli tomu aký tento svet vlastne je.
    publikované: 28.02.2010 13:42:50 | autor: heur (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. ?
    Ja si myslím, že náboženstvo by nemalo byť o kázaní, ale o nádeji.
    Mám rada kňazov, ktorí sú "normálni" a nekážu, ale vlievajú nádej.
    Poruchy pohlavnosti, by sa mali riešiť u psychiatra a nie v kostole.
    A homosexualita sa nelieči, tá je normálna. Ja neviem, niekedy mám pocit, akoby niektorých farárov, tieto sexuálne témy vzrušovali a toto nie je potom tiež úchylka?

    publikované: 28.02.2010 15:56:29 | autor: EMA V. (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Zakomplexovaný hlupák
    Homosexualita sa nedá liečiť. A to vaše hlúpe náboženstvo čo tu šíri bludy kt. všetko čo vo svete bolo a stále sa niečo nepáči a robíte z ľudí len hlúpe ovce kt. vám to žerú aj s koreňmi tak mám dosť....Nikde sa hlavne nepíše však ,že ešte pred tým vaším úžasným náboženstvom bola homosexualita normálna. Ako napr. staroveké Grécko ohľad sa bral len na krásu čiže muž mohol byť aj heter. mal ženu ale šlo o krásu vonkajšiu tak mal styk s istým pohlavím. prišlo úžasné kresťanstvo a začal ľuďom pchať hlúposti do hláv...Aký je svet ako sa každý správa je len chyba vášej viery. Ale to už si nepriznáte. Koľko ľudí bolo zabitích počas vašej vlády keď ste boli na vrchole išlo vám vždy len o moc a manipuláciu a trvá to do dnes len niektorým múdrym ľuďom doplo čo ste zač a nepočúvajú vaše žvásty.
    publikované: 28.09.2012 11:53:27 | autor: Alu (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014