Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Príbehy zdôvodnenia

V pradejinách sa nachádzajú zvlášť "príbehy zdôvodnenia".

Sú rozprávaniami, ktoré chcú objasniť nápadné zjavy. Svojím spôsobom ozrejmujú, prečo sa nejaké pozoruhodné zobrazenia prejavia v prítomnosti tak a nie ináč. "Niekedy to bolo takto... preto je to dnes tak".

Načo je vlastne v dobrom Božom stvorení tak trýznivé utrpenie? Odpoveď je daná v obraznom vysvetlení. Za to je zodpovedný Adamov hriech. Odkiaľ prichádza zmätok a nejednota medzi národmi? Prvotným základom je tu stavba babylonskej veže. Obidve otázky sú nezávislé na čase. Znepokojujú nás aj dnes.

Ostatné otázky, ktoré sa v pradejinách vysvetľujú prostredníctvom "príbehov zdôvodnenia", sa dajú pochopiť iba z postavenia Izraela. Takto sa vyskytol problém, prečo kanaánske kulty boli tak nemravné. Odpoveď je daná vo vysvetlení Cháma, Noemovho syna, ktorý bol pokladaný za praotca Kanaánčanov. Národ "Kenitov" stál k Izraelu vo veľmi rozpornom vzťahu, prevzal mnoho, čo sa nachádza v jeho svojráznosti od svojho praotca Kaina. Dá sa to vybadať z Gn 4.

Ďalšie otázky sa vynárajú v oblasti prírody. Prečo napr. sa musí had plaziť po bruchu? Odpoveď poukazuje na prastarú kliatbu, ktorá bola vyslovená nad týmto zvieraťom. Taktiež aj bolesť Matky Božej pri pôrode požadovala vysvetlenie, rovnako žiadostivosť muža a ženy. Odpoveď poskytuje druhá správa o stvorení (Gn 2, 21-23; 3, 16).

Tieto zdôvodnenia sa nám nezdajú zaiste vždy logické. Taktiež nie sú hodnoverné, vzhľadom na skúsenosti a pozorovania, ako to vyžaduje súčasné myslenie. Mnoho z toho je podmienené časom a zrozumiteľné iba vzhľadom na orientálnu kultúru. V mnohých odpovediach sa vyslovuje jediná viera, ktorá všetko usmerňuje na Božiu činnosť.


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014