Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prvá kaplánka

Začínajúci kňazský život

Spomínam si, že aj táto myšlienka sa vo mne zastavila – ... len nie do tohoto mesta... ak bude potrebné chodiť autom, ja som neskúsený vodič a v takom meste? Mal som z toho trochu obavy.

Vtedy som však ešte auto nemal. A nemal by som ho doteraz, keby nám nepomohla jedna zahraničná charita. Hovorím nám, lebo tí, ktorí sme boli vysvätení, sme si podali žiadosť o auto. Pamätám si, ako mi prišiel list v roku 1992, v ktorom mi oznamovali, aby som si išiel prebrať auto. Bolo to auto Škoda Favorit 135 farby bielej kávy.

Toto auto mám doteraz a zatiaľ vďaka Bohu slúži. Na nové by som sa nikdy nezmohol a to ani v terajšej dobe. Bol to zvláštny pocit sa prvý krát viesť v novom a "svojom" aute. Pán dekan mi ho požehnal a môžem povedať, že som za tých 16 rokov nemal dopravnú nehodu. Verím v silu modlitby a tiež požehnania, ktoré ma sprevádzalo aj pri mojich cestách.

A obava z jazdy veľkým mestom? Zvykol som si a za určitý čas som jazdieval aj v tom veľkom množstve áut, križovatiek a neznámych ciest, ktoré som postupne spoznával a nakoniec som poznal aj zopár skratiek, aby som obišiel hlavný ťah.

Vo farnosti v tom čase pôsobil p. dekan a ja, ako kaplán. Fara bola pri farskom kostole.

Pastoračnú starostlivosť sme mali ešte o 2 „filiálky“ – boli to kultúrne domy, v ktorých sa slúžievala svätá omša. Patril nám ešte jeden kostol, ktorý sa nachádzal na cintoríne.

Mal som svoju vlastnú izbu. O chod kuchyne sa starala jedna staršia pani kuchárka – veľmi obetavá pani.

Učenie náboženstva sme mali rozdelené s p. dekanom. Ja som učil na dvoch základných školách náboženstvo – vychádzalo to týždenne asi 15 hodín.

V našej farnosti pôsobili aj školskí bratia – v tom čase boli asi štyria. Mali vlastný dom, v ktorom mali aj kaplnku a rád som chodieval do ich spoločnosti.

Nakoľko som hneď pri nástupe auto nemal, chodieval som do dolného kostola peši. Bola to zvlášť v lete pekná prechádzka a príležitosť aj na zamyslenie.

Spomínam si na skutočnosť, ako sa mi stalo pár krát, že ma pri dverách kostola zastavili ľudia a chceli sa vyspovedať. Moja odpoveď bola – ... ja Vás nemôžem vyspovedať, hoci som bol kňazom.


Kňazom naveky | stály odkaz

Komentáre

  1. dôvod?...
    čo je v právomoci kaplána..?..
    popíš to v kocke tak,ako prácu diakona..

    Ďakujem..
    publikované: 26.06.2008 15:32:40 | autor: ellita (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. čo je v právomoci kaplána
    služba kňaza - spovedá, ak má jurisdikciu - urobenú skúšku a povolenie spovedať, zaopatruje chorých a udeľuje pomazanie chorých, slúži sv. omšu, robí katechézy - krstné, snúbencov, prípadne birmovancov, učí náboženstvo, pripravuje si a hovorí pri svätej omši homíliu (kázeň), pochováva mŕtvych, sobáši snúbencov, krstí, ak je potreba slúži bohoslužbu slova, spovedá kajúcnikov, sám sa spovedá...
    publikované: 26.06.2008 15:40:17 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ja nevidim rozdiel..
    kedy sa stáva z kaplána kňaz a čo môže navyše?...
    publikované: 26.06.2008 22:58:52 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. kedy sa stáva z kaplána kňaz...
    kaplán je už kňaz...
    diakon smeruje ku kňazstvu, ale ho nenapĺňa celkom svojím poslaním... o tom som písal, čo môže
    kňazskou vysviackou sa stáva s diakona kňaz - novokňaz, nový kňaz...
    Tým, že dostane poverenie ísť do určitej farnosti, ide tam ako kaplán - pomocník farára... hodnosť kňaza zostáva...
    kaplán, farár, dekan... sú len funkcie, ktoré časom dáva biskup zo svojho uváženia... čiže kaplán po niekoľkých rokoch sa môže stať farárom, lebo dostáva samostatnú faru - je tam už sám a ju spravuje... a farár sa stáva dekanom z poverenia biskupa preto, aby určité územie - farnosti spravoval - a tomu sa hovorí dekanát. A dekanáty tvoria územie, ktorá sa nazýva diecézou, či arcidiecézou - podľa toho, či ju spravuje diecézny biskup, alebo arcibiskup...
    publikované: 27.06.2008 08:42:08 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014