Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rozličné varianty textu (výklady textu)

Učenci budú musieť vynaložiť ešte veľa námahy a dôvtipu, aby zvládli v rukopisoch plnosť a ťažkosť všetkých variantov textu.

Keď porovnáme navzájom texty starých papyrusov a kódexov, objavíme nielen zhodné miesta. Existujú početne odchýlky, ktoré textoví kritici nazývajú "výklady (varianty) textu". Kritické vydania textov, ktoré slúžia vedeckej práci, najdôležitejšie varianty textu zaznamenávajú pod textom na mieste vynechanom pre tento účel. Vedci môžu ľahko vidieť, aké odchýlky biblického verša sa vyskytujú v kódexe alebo inom papyruse.

Ďaleko viac chýb je takých, aké sa vyskytujú obyčajne pri opisovaní textu, teda výpustky, dvojité napísanie, zmena slov, ortografické chyby, chyby z počutia pri diktovaní, pripojenie alebo vynechanie malých slov, keď sa pisárovi predloha nezdala celkom jasná. Pisár text príležitostne zmenil aj úmyselne, lebo predlohe buď nerozumel, alebo ju chcel "vylepšiť“. Väčšina variantov textu sa vzťahuje na bezvýznamné veci.

Vcelku bolo mimoriadne starostlivo spísaných 132 000 slov Nového zákona. Sotva 2 percentá textu obsahujú rozličné textové varianty. Príklad z Pavlovho listu môže ešte objasniť druh vyskytujúcich chýb. 1. verš listu Efezanom znie: "Pavol, z Božej vôle apoštol Krista Ježiša, svätým v Efeze a veriacim v Kristovi Ježišovi" (Ef 1, 1). Výraz "v Efeze" sa nenachádza vo všetkých dôležitých rukopisoch. Odvtedy je otázne, či skutočne bol tento list pôvodne určený kresťanskému spoločenstvu v Efeze.

Pri lektúre obsahu sa tieto pochybnosti ešte zväčšia. List je totiž veľmi neosobný. Obsahuje dôležité teologické témy, avšak žiadnym spôsobom sa nevzťahuje na spoločenstvo, v ktorom Pavol predsa žil tri roky. Preto sme dnes toho názoru, že pri tomto liste ide o okružný list, ktorý bol spoločne určený viacerým maloázijským spoločenstvám. V Efeze potom snáď pisár v odpise k výrazu "svätým" pripojil dodatok "Efezanom", ktorý sa potom neskôr dostal aj do ďalších odpisov. Odvtedy asi tento náučný list dostal pomenovanie "List Efezanom".

Nie všetky odchýlky sa dajú tak zrozumiteľne vysvetliť ako Markov záver a začiatok Listu Efezanom. Učenci budú musieť vynaložiť ešte veľa námahy a dôvtipu, aby zvládli v rukopisoch plnosť a ťažkosť všetkých variantov textu.


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014