Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sebaobrana

K podstate práva patrí, že jeho subjekt sa môže brániť. Právo, ktoré by človek nemohol hájiť – brániť sa proti útočníkovi – by nebolo právom.

Nakoľko je právo na život najzákladnejším právom človeka, má každý jednotlivec právo chrániť svoj život pred každým nespravodlivým útočníkom. Pri tejto sebaobrane môže použiť i násilia. Právo sebaobrany je vlastná povinnosť voči životu – človek však môže od tejto povinnosti odstúpiť z vyššieho motívu, napr.: z lásky k blížnemu... Použitie násilia pri sebaobrane môže v prípade nutnosti viesť až k usmrteniu útočníka.

Usmrtenie v sebaobrane je teda dovolené, ak je jediným prostriedkom k záchrane vlastného života. Ak je možné použiť iných prostriedkov – útek, volanie o pomoc, poranenie – nie je usmrtenie dovolené.

Je dovolené:

-        Brániť čistotu – je nielen dovolené, ale i prikázané; v prípade nutnosti až k zabitiu človeka. Ohrozenie čistoty sa rovná ohrozeniu integrity života a preto žena môže násilníka i usmrtiť, ak nie je iná možnosť ako znásilnenie odvrátiť.

-        použiť primeraného násilia v prípade nutnosti i usmrtenia, ak je ohrozená čistota blízkych osôb (ženy, dcéry...)

-        brániť s použitím násilia i pozemské majetky voči lupičom a zlodejom; použitie násilia musí byť primerané veľkosti spôsobenej škody a nesmie viesť k zabitiu lupiča, zlodeja, ak nie je ohrozený vlastný život. Človek môže brániť svoj majetok proti lupičom a zlodejom, aby ho odvrátil od ich úmyslu, ak lupič alebo zlodej začne ohrozovať i život majiteľa, je možné postupovať voči nemu ako voči nespravodlivému útočníkovi.

Súboj nie je dovolený. Je ťažkým hriechom.


Zrkadlo | stály odkaz

Komentáre

  1. Kňaz Jozef, neviem prečo, ale mám dojem, že pri takejto prezetácii Vašich názorov
    by ste sa dostali do sporu s inými predstaviteľmi kňažského kléra a hlavne predstaviteľmi iných cirkvi ako je rkc.
    publikované: 16.07.2008 08:50:37 | autor: Rozprávkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Rozprávkarka - Kňaz Jozef, neviem prečo, ale mám dojem, že pri takejto prezetácii Vašich názorov
    len tak pre zaujímavosť - ktorí sú to podľa vás tí iní predstaviteľia kňazského kléra?
    Nie je vhodný spôsob sexualita - celibát... nie je vhodný spôsob zrkadlo... aký je vhodný spôsob podľa Vás? Rád si o tom prečítam...
    niekto píše básne, iní píše články na pokračovanie a vy by ste očakávali aký spôsob, ak sa má vysvetliť podstata - ako to mám napísať? vo forme erotických textov? ale to neviem - prepáčte... Rád si počkám na pár odpovedí
    publikované: 16.07.2008 09:03:28 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ..:)))..
    publikované: 16.07.2008 09:06:00 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Rozprávkarka - k tým predstaviteľom...
    asi poznáte takých predstaviteľov aj osobne - dajte im k nahliadnutiu a commentom to, čo sa vám nepozdáva - rád si ich prečítam, len prosím nezabudnite mi napísať, nie menom, ale akého sú vyznania... ďakujem
    publikované: 16.07.2008 09:16:56 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Kňaz Jozef, poznám aj osobne a napadlo ma, že by možno naozaj bola zaujímavá konfrontácia
    vašich textov s názormi predstaviteľov iných cirkvi (mám nejakých priateľov z ECAV, ale aj medzi menšími luteránskymi cirkvami, tak isto aj v rck), a ak budem mať príližetosť, rada sa spýtam na ich názory.

    Nevyžadujem od vás erotické texty, chápem, že sú pre vás neprijateľné, tak ako pre mňa je nepochopiteľné a neprijateľné, že na jednej strane dávate žene právo v sebaobrane zabiť, no na druhej strane práva (nielen) žien ohľadne počatia, vstupu do manželského zväzku, života so životným partnerom, prípadne jeho zmenou vo Vašom ponímaní takéto ,,neštandardné" riešenia nepoznajú...
    publikované: 16.07.2008 09:34:18 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Kňaz Jozef a ešte by ma zaujímalo aj to, ako ste sa vlastne dostali k tomu,
    že ste si založili svoj blog a začali blogovať. Či je to vaša vlastna aktivita.

    Prepáčte za túto trochu ,,nemiestnu" otázku, ale veď aj vy sa stale pýtate Hoga - wyslužilca na jeho blog (pričom zas nechápem, prečo vás zaujímal len a len jeho blog... - pre kontraverznosť názorov, na ktoré ste boli niekym upozornený (je to len domnienka a ak sa nezakladá na pravde, tak sa vopred ospravedlňujem)...
    publikované: 16.07.2008 10:00:10 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. rozpravkarka - Kňaz Jozef a ešte by ma zaujímalo aj to, ako ste sa vlastne dostali k tomu,
    ak rozumiete slovu - evanjelizácia, tým je všetko povedané... rozhodol som sa sám... Vy ste hovorkyňou wyslúžilca? On sa volá aj Hogo?
    publikované: 16.07.2008 10:49:55 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Rozpravka - Kňaz Jozef, poznám aj osobne a napadlo ma, že by možno naozaj bola zaujímavá konfrontácia
    budete mať príležitosť? verím, že si ju nájdete a už teraz očakávam reakcie...
    vstupu do manželského zväzku, života so životným partnerom, prípadne jeho zmenou vo Vašom ponímaní ... - ja nepíšem o civilných manželstvách, ale cirkevných a myslím si, že aj tí, ktorí sa raz zoberú cirkevne, sa pripravujú nielen po cirkevnej stránke - sobášne náuky, ale aj vzájomným poznávaním charakteru - alebo ideme do toho ako slepí a zaľúbení, s ružovými okuliarmi na očiach?... bolo by to viacero otázok a myslím, že aj tieto stačia, ak sa zodpovedajú... ja nehovorím, že všetky cirkevne uzavreté manželstvá su 100%, ale sú iste lepšie prežívané, ako mnohééééééééééééééééééééé civilné lásky - ak do niečoho vstupujem po určitom čase známosti a poznám partnera a ľúbim ho, čo mi prekáža, aby som ho ľúbila aj ďalej? Alebo žeby som ho nepoznala - viete, poznávanie charakteru nie je len o slovíčkach - cicuška mám ťa rád, ty môj anjelik, láska moja aj modré ti znesiem z neba, pre teba všetko... ale o niečom podstatnom - učím sa vnímať toho druhého, jeho charkterové vlastnosti, návyky a ich riešiť, učiť sa spoločne niesť bremená a aj si odpuštať... nebudem si brať človeka, ktorý je návykový na drogy, je sukničkár, alkoholik, gamblér a pod. len pre jeho pekné oči, postavu alebo niečo iné... ak áno, tak potom mi nehovorte o slobode, ktorá sa nedáva, lebo tu bola a využila sa ako sa využila - no aj s budúcimi dôsledkami...
    publikované: 16.07.2008 11:04:47 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Tak ako sa vy pýtate a odpovedáte sám za seba, tak sa aj ja pýtam a odpovedám sama za seba.
    Neviem, prečo mi na základe jedného konštatovania a domnienky (za ktorú som sa navyše v prípade, že je nepravdivá, vopred ospravedlnila) prisudzujete takúto úlohu. Aj keď nepopieram, že sú mi Vyslužilcove názory blízke a s väčšinou z nich sa stotožňujem.
    publikované: 16.07.2008 11:07:36 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Rozpravkarka - pričom zas nechápem, prečo vás zaujímal len a len jeho blog
    k wyslúžilcovi ešte niečo - niektoré commenty sú pre mňa a je to môj osobný pohľad - taký zvláštny pocit vyjadrený obrazne - ako malý farebný kabát zavesený na vešiaku vo vetre - ako fúkne, tak sa kabát otočí... a to je môj pohľad zo všetkých možných commetov wyslúžilca tu na blogu, keď to potom zoberiem v globále... stačia mi dva-tri commenty a už človek vycíti...
    publikované: 16.07.2008 11:22:04 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Kňaz Jozef, váš posledný koment sa dá zovšeobecniť, tak isto vaše názory
    visia pred všetkými ako kabát na vešiaku v obchode, okolo ktorého ide veľa okoloidúcich, no vyskúša si ho iba ten, komu sa zapáči...

    Blog.sk je priestor, kde sa debatuje, polemizuje, pýta sa... nie som za osobné invektíva, či výpady a vôbec už nie sa slovné urážky, ale tiež neodnímam druhému právo na jeho vlastný názor, jeho presvedčenie a jeho vnímanie sveta. Pre mňa osobne je to o tolerancii vedieť prijať odlišnosť toho druhého, aj keď sa tá odlišnosť pohybuje na území, na ktoré ja svojim presvedčením nechcem vkročiť, no tak isto ho nasilu neťahám na územie, na ktoré nechce vkročiť on.

    Vojna slov nikdy nič nevyrieši ani nevyriešila, a jedine ten dialog je úspešný, ktorý prináša OBOJSTRANNÉ pozitívne zmeny. Jednosmerná prevádzka je okyptená prevádzka a ak má dialnica fungovať, musia byť otvorené obidva jej smery.
    publikované: 16.07.2008 11:32:39 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Rozpravka - medzi nami je v tomto jeden rozdiel
    ja som nemyslel hovorkyňa na všetky wyslúžilove commenty a jeho osobné názory a myšlienky - to je vaša osobná vec, ale na to, že sa Vy pýtate, prečo sa ja pýtam na jeho blog... ak sa chcem ja niečo spýtať, spýtam sa konkrétnej osoby, čo som aj robil viac krát... a odpoveď nakoniec prišla - asi to už znervózňovalo aj wyslúžilca, že sa pýtam na jedno slovko - buď áno alebo nie - to muselo byť také pýtanie?
    publikované: 16.07.2008 11:38:37 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Kňaz Jozef, prijímam vaše vysvetlenie, aj keď ho celkom nechápem...
    ... a z nepochopenia vyznikajú rôzne dohady a domýšľania...

    publikované: 16.07.2008 11:50:28 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. rozpravkarka -
    ale tiež neodnímam druhému právo na jeho vlastný názor, jeho presvedčenie a jeho vnímanie sveta. - a komu to ja odnímam, napíšte mi to prosím a ja sa mu verejne ospravedlním - reagujem a odpovedám, to mám prikývnuť - áno máš pravdu, súhlasím s tebou?
    Inak diaľnica funguje, aj keď je otvorený jeden smer - to len ako poznámka neprehliadnutá..
    publikované: 16.07.2008 11:54:04 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Rozpravka - Kňaz Jozef, prijímam vaše vysvetlenie, aj keď ho celkom nechápem...
    ja neviem čo je k nepochopeniu, ale ak mi napíšete, pokúsim sa vysvetliť
    publikované: 16.07.2008 11:57:51 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Je jednosmrná prevádzka podľa vás známkou plnej funkčnosti dialnice?
    :)
    publikované: 16.07.2008 12:01:19 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Rozprávka - Je jednosmrná prevádzka podľa vás známkou plnej funkčnosti dialnice?
    Jednosmerná prevádzka je okyptená prevádzka a ak má dialnica fungovať, musia byť otvorené obidva jej smery... nepísala ste o plnej funkčnosti diaľnice... diaľnica funguje aj pri jednom smere, som vodič... napr.: to chcete povedať, že ak je na diaľnici v jednom smere havária, druhý smer nefunguje? funguje aj prvý smer, prichádza polícia, sanitka, len je zastavená doprava na určitý čas... a ak ste azda myslela na rozostavanú diaľnicu, to je rozostavaná diaľnica... alebo zas som to zle pochopil? -:)
    publikované: 16.07.2008 12:13:28 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  18. ako učíte túto podstatu?
    "učím sa vnímať toho druhého, jeho charkterové vlastnosti, návyky a ich riešiť, učiť sa spoločne niesť bremená a aj si odpuštať...", keď hneď na to poviete, že: "stačia mi dva-tri commenty a už človek vycíti... " a navyše obrazne povedané, asi stačí, keď "diaľnica funguje aj pri jednom smere"...všetky výroky sú o komunikácii...dosť rozporuplné, nemyslíte?
    publikované: 16.07.2008 12:16:56 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Zuzana..a čo ty?..ako si sa dostala ku blogovaniu ty?..
    teda..ak sa smiem opýtať..:)))
    publikované: 16.07.2008 12:19:45 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Kňaz Jozef, myslím, že je vám známe slovo podobenstvo.
    Príklad o jednosmernej dialnici bol podoenstvom o neschopnosti prijímať odlišné názory iného človeka, myslela som to všeobecne, k svojim slovám o pozitívnom dialógu, myslím, že z toho komentu to bolo dosť jednoznačné.

    Ak to mám zhrnúť - a zas to vravím všeobecne - pri debatách medzi cirkvou a neveriacimi mi chýba schopnosť predstaviteľov cirkvi výjsť z bezpečného územia, vytýčeného učením rkc, a preskúmať neznámy terén svojim vlastným rozumom a poznaním.
    publikované: 16.07.2008 12:21:51 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Ellie, cez google, hľadala som tam kritiku, resp. ohodnotenia svojich kníh
    a naďabila som na Diuškin blog, v ktorom zverejnila nejaké moje práce. Bolo to moje prvé stretnutie s blogom a s blogermi.
    publikované: 16.07.2008 12:23:25 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. aha...takže Diuška zverejnila tvoje práce
    a ty si to zistila len tak náhodou?..

    žeby krádež?..:)))
    publikované: 16.07.2008 12:29:19 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  23. áno ellie, v podstate krádež :)
    len s tým, že som tam dala aj meno autora...
    publikované: 16.07.2008 12:31:38 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  24. rovnako je krádežou každý text či foto
    ktoré dáš na svoj blog bez udania zdroja ;)
    publikované: 16.07.2008 12:32:49 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  25. text či foto, ktoré nie sú tebou vytvorené pravdaže...
    publikované: 16.07.2008 12:33:16 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  26. ..)))))..
    aj civilne?..:)

    a ja som si myslela,že ta krásna rozpravka bola tvojej žiačky ..Dia..)))
    publikované: 16.07.2008 12:34:08 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  27. treba pozornejšie čítať..ona ju len recitovala...
    publikované: 16.07.2008 12:35:15 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  28. a zdroj som navyše vtedy nepoznala,
    resp. z ktorej knižky to bolo...neskôr som zistila a ohlásila sa aj autorka :)
    publikované: 16.07.2008 12:36:11 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  29. booože..a čo sa tak obhajuješ dia?..
    ved ja ťa nesudim..ani neposudzujem..len som sa opýtala..

    myslela som si,že sa poznáte..to je všetko..
    publikované: 16.07.2008 12:41:02 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  30. Rozpravkarka - Kňaz Jozef, myslím, že je vám známe slovo podobenstvo.
    ja som porozumel, čo ste chcela povedať a ak by boli vaše slová aspoň trochu pravdivé na moju osobu, tak sa stiahnem po pár článkov do "bezpečnej ulity" a vy si komentujte - ja odpovedať nebudem...
    publikované: 16.07.2008 12:41:31 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Ellie, ja nepatrím k tým, čo by iných križovali pre zverejnenie svojich textov.
    Ba práve naopak, potešilo ma to, dojalo, a keď Diuška písala, že tým jej žiačka vyhrala recitačnú súťaž, tak mi to nedalo a uhlásila som sa...

    A už som na blogu zostala... :-)))))) Toť moja cesta na blog. Jednoducha, priama, nemám čo zatajovať.
    publikované: 16.07.2008 12:41:56 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. mala som pocit, že ma osvedčuješ z krádeže
    preto sa obhajujem...
    publikované: 16.07.2008 12:42:57 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  33. Kňaz Jozef, myslím si, že som pár krát použila slovo ,,všeobecne"
    sú to celkovo moje (možno negatívne) skúsenosti s mnohými predstaviteĺmi cirkvi, ale nie so všetkými a pravdu povediac, vždy som si vážila tých kňazov a kazateĺov, ktorí dokázali výjsť za pomyselné hranice.

    V tomto je mi blízka napríklad argumentácia Daniela Pastirčíka z Cirkvi bratskej, ktorí je navyše skvelý prozaik a rozprávkár a jeho rozprávkové podobenstvá dokáže prijať tak neveriaci ako veriaci človek.

    To je asi všetko, nemám záujem o konflikt, ani o jeho rozvíjanie (ak tu vôbec nejaký bol).
    publikované: 16.07.2008 12:45:56 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. hmm Dia..mýlila si sa..
    vidiš Zuzana..mne povedali..nepíš blogy do mailov,ale do blogu..
    adresa je www.blog.pravda.sk..
    a tak som šla..registrovala a začala písať..
    až pak som zistila,že to nepíšem len pre pár ludi,ktorým dam ja link..
    a až pak som spoznavala postavy a postavičky..

    no..a tak..:)))

    a preto by som sa vôbec nepýtala akéhokolvek blogera,ako sa tu dostal..lebo v podstate je to jedno..úplne jedno..
    publikované: 16.07.2008 12:52:54 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  35. Vieš, Ellie, pre mňa je to aj o tom, že ak raz niekto vstúpi na blog,
    prijíma rovnocennosť so všetkými blogermi, má právo pýtať sa, odpovedať, mlčať, má právo na iný názor, má právo na vysvetlenie svojho názoru a postoja.

    Akoby povedal môj brat Ivan, svet blogov je imaginárny a očakávať od neho rovnaké pravidlá, ako sú v reálnom svete, je detinské.

    Aj ja som zmenila mnohé svoje postoje po príchode na blog a to, čo sa mi zdalo na začiatku prinajmenšom zvláštne, ak celkom neprijatelné, je teraz pre mňa akceptovateĺné a normálne.

    Myslím si, že blog ovplyvnil každého z nás, že ho akýmsi spôsobom zmenil a formoval. Pre mňa je to o tom. Vlastne aj ty si ma v niečom formovala, aj keď to občas bolelo... :-))))
    publikované: 16.07.2008 12:58:50 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Rozpravka - Kňaz Jozef, myslím si, že som pár krát použila slovo ,,všeobecne"
    chápem váš comment - tažko je prijať pravdu, ktorá zasahuje život a vnútorný život človeka a zobúdza ho často zo snenia... potom sú to iste ľudia, a nemusia byť ani predstaviteľia cirkvi pre mňa nepríjemní...
    publikované: 16.07.2008 13:00:35 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  37. ok.. Zuzana.. a čo chceš vyčítať tomuto blogu?..že formuje až príliš?..
    že núti zamýšľať sa nad vlastným konaním?..
    že občas zarve do živého?..alebo spochybní?..alebo čo?..

    čo vyvolava v tebe tento blog?..
    definuj to..ak môžeš..

    zvedava som..:)))
    publikované: 16.07.2008 13:05:09 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  38. Ellie, ja som z rodiny, kde sme zvyknutí pýtať sa, zamýšľať sa a hľadať odpovede,
    a tento blog má v sebe veľa viacrozmerných otázok, ktoré sa dajú zodpovedat z viacerých hladísk -ak si postrehla debaty medzi Daimonionom a Ivanom, tak boli takmer na vedeckej úrovni, iný uhol dali odpovede kňaza Jozefa, lebo boli z teologického hladiska a iný uhol zase množstvo ľudí z civilu, čo sa tu pristavili.

    Je to ako mozaika, človek si skladá odpoveď, pretože chce vidieť konečný obraz, ale kým neprídu všetky kamienky, tak ten obraz nie je...
    publikované: 16.07.2008 13:14:57 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. kňaz Jozef...jednou z vecí, ktoré ma značne hnevajú je,
    aj tvrdíte, že "snívame" a že nás Vy zobúdzate...mňa naopak poznanie teší, mám obrovskú radosť, keď si myslím, že som niečo pochopila!! a priam odpor a hnev voči niekomu, kto ma zväzuje a núti k niečomu, s čím nie som stotožnená, tým netvrdím, že to robíte...

    iba ak nepriamo...prečo si myslíte, že máte blízko k pravde a že sa ostatní mýlia? ide o Vaše vnútorné presvedčenie, ktoré nikomu nepredáte spochybňovaním ceny Jeho (vnútorného) života...a to je pocit, ktorý mám skoro z každého vášho komentu...
    publikované: 16.07.2008 13:15:41 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  40. no..Zuzana..viera a veda nemajú nič spoločne..
    prečo by som mala veriť vedcom?..

    videla som ich?..ohmatala som si ich?..ich vynalezy?..ich zistenia?..nie..
    tak prečo by som mala veriť im..a nie Bohu?..

    pýtaj sa..zamýšľaj sa..hľadaj odpovede..ale rob to tak,aby si svojími otázkami neznevažovala toho,koho sa pýtaš..pretože potom sa odpoveda ťažšie..aj keď kňaz Jozef to zvláda bravúrne..
    publikované: 16.07.2008 13:28:27 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  41. Ellie, skús si prečítať knihu A Biblia má predsa pravdu... Zistíš, že veda a viera majú veľa spoločného.
    A medzi kresťanmi je tiež veľa vedcov, ktorý skúmajú oblasť vedy z hladiska viery.

    Ten dialog medzi nimi je naozaj veľmi zaujímavý a stoji za povšimnutie.
    Vieš, to nie je len o tom, že som o niečom presvedčená, ale aj o tom, že svoje presvedčenie musím podložiť študiom, čitaním, citatmi a vyrokmi.

    Poznáš napríklad oponentúru kresťanských a nekresťanských vedcov na Mojžišové zázraky? Na desať Božích rán? Ak sa má človek dopracovať k viere, nemalo by to byť iba trpnou cestou, ale svojim vlastným porovnávaním a objavovaním.

    Ja mám istú etapu tohto objavovania a porovnávania za sebou. Jedným uchom počúvam kresťanov, predstaviteĺov cirkvi a tým druhým ich oponenetov. A skladám si to vo vlastnej hlave.
    publikované: 16.07.2008 13:42:07 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  42. dionea - kňaz Jozef...jednou z vecí, ktoré ma značne hnevajú je,
    o vnútornom živote som písal pri commente pri článku Vlastný život na nick jajaj - jajaj - Jozef,je nieco
    ak používam rozum v hlave, ktorú mám na krku - ak používam osobnú vieru, ktorú posilňujem novými skúsenosťami a odpoveďami Bohu skrze človeka, blížneho i seba - ak mám v úcte Pravdu a snažím sa o morálny život - čo mi môže druhý človek vziať? čo si sám môžem vziať? ... spochybňujem niekoho vnútorný život? ja som reagoval, že morálny život nemôžem oddeliť od Boha, ako som predtým písal, a jajaj v nasledujúcom commente vybrala iba morálny život - ako veriaci človek to vnímam v celku ako som písal - a vy ak neveríte, vnímate vnútorný život celkom inak - no napíšte mi - v čom spochybňujem váš vnútorný život - a to je pocit, ktorý mám skoro z každého vášho komentu...
    publikované: 16.07.2008 13:46:56 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  43. hej..blog Cesta k Pravde..čítala som..)))
    "mohol zmrtvychvstalý Kristus prejsť cez zatvorene dvere,keď vstal fyzicky? Čiže z mäsa a kosti?"..atd..

    rozpravka..píšem ešte raz..je jednoduche uveriť,keď ti niekto dá dôkaz..ale o to Boh fakt nestál..
    preto Kristus povedal vetu "Blažení,čo nevideli a uverili.."

    v tej vete je vela ...strašne vela..

    a inak..vedci..čo zistili vedci?..Zistili,prečo Slnko svieti? A prečo je práve na tejto planéte život? A prečo je Zem guľatá? A prečo tu je gravitačná sila, a inde nie?..Prečo? prečo? prečo?..

    je vela prečo, s ktorými si ani vedci nevedia rady..
    a ja im nebránim skúmať..

    ale..verím v Boha..ako pôvodcu všetkého..
    publikované: 16.07.2008 13:51:25 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  44. Ellie, a veríš aj tomu, že Boh je darca potešenia zo sexu? :)))))))))))
    Sorry, možno som mala túto otázku položiť na mojom blogu, ale holt, už mi to vykĺzlo...

    :-)))))
    publikované: 16.07.2008 14:00:25 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  45. Jozef :))
    nevyznám sa vo vašejodpovedi, čo je vaše, čo jajajine, čo patrí mne? a potom, reagovali ste na Rozprávkárku a nie na jajaj a váš koment jasne vypovedá o vašom stanovisku...reagovala som na koment:
    publikované: 16.07.2008 13:00 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)

    a to, v čom spochybňujete som citovala vyššie...nehovoríte konkrétne, spochybňujete inú cestu, ako je tá vaša...cesta k Bohu...
    publikované: 16.07.2008 14:02:29 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  46. verim...a kludne ti to dám aj bez smajlov..
    prečo by nebol?..vieš mi povedať jeden dôvod,prečo by nemal byť?..

    či si mysliš,že to maš od nejakeho vedca?..

    či od rodičov?..:)))
    publikované: 16.07.2008 14:17:45 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  47. Všeobecná poznámka do pléna: na tomto misijnom blogu
    jasne na mňa vyskakuje z textov a diskusií taký ten zvláštny postoj niektorých dušpastierov, medzi ktorých zaraďujem aj kňaza Jozefa, majúcich pocit nadradenosti a z neho vyplývajúcu potrebu poučovať všetkých dogmatickými poučkami.
    Navyše, slobodní blogeri sa tu nevdojak stávajú zajatcami akejsi potreby ešte hlbšie sa zapletať do akejsi hierarchizovanej -čisto psychologicky - nerovnocennej debaty. Moja predstava o misionárskej práci akéhokoľvek kňaza to teda nie je. Ak sa chcete priblížiť k srdcu "divocha" , musíte zvoliť iné prostriedky komunikácie, kňaz Jozef...
    publikované: 16.07.2008 14:19:40 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  48. Ellie, ja len, či tým nehrešíš, lebo podľa učenia rkc, aj Biblie je sex na to,
    aby sme sa oplodňovali a rozmnožovali...


    :-))))))))))))))))))))))))
    publikované: 16.07.2008 14:20:28 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. a to sa neda s potešenim?..
    publikované: 16.07.2008 14:21:23 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  50. A ešte malá poznámočka, veď všetci vieme, že oplodňovanie je fajn, z toho majú naozaj väčšinou všetci potešenie,
    horšie je to už s tým rozmnožovaním, lebo, ouvej, akosi to ženu pritom bolí...

    :-))))))
    publikované: 16.07.2008 14:22:12 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. O potešení z oplodňovania a rozmnožovania podľa mojich chybých vedomostí
    v prvej Mojžišovej nie je nič...

    :-)))))
    publikované: 16.07.2008 14:23:33 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. Zuzana..to už je na každej žene,či má pri oplodnovani potešenie,alebo ju to boli..
    mňa to nebolelo..napríklad..- pokial myslíš na oplodnovanie..

    ty už si oplodnena niekedy bola?..
    publikované: 16.07.2008 14:26:11 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  53. aha..rozmnožovanie boli..ospravedlnujem sa..mierne rozhodena som..
    no..zuzana..keby si toto povedala tvoja mama,tak tuto otázku tu dnes neriešime..nemyslíš?..
    publikované: 16.07.2008 14:29:45 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  54. Ellie, ale tu sa jedná o to, či to potešenie, ktoré prežívaš počas spojenia s mužom (predpokladám tvojim)
    je hriech, alebo nie...

    Snáď by nám to mohol zodpovedať aj kňaz Jozef.

    A čo sa týka oplodnenia, pokus o to bol zakaždým, keď do mňa doputovala mužská spermia, ale ako jej putovanie dopadlo, to si nechám zatiaľ pre seba, oki?

    :-)))))
    publikované: 16.07.2008 14:29:49 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. Ellie, moja mama mala nadhľad aj nad takou vecou, ako je oplodňovanie
    a mala by z nej potešenie aj vtedy, keby jej to zakazovali všetky mocnosti sveta,

    Vďaka jej obľube z toho potešovania som tu...

    :-)))))))))))
    publikované: 16.07.2008 14:31:44 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  56. no..zuzana.
    ak si myslíš,že som za desať rokov manželstva mala sex len dvakrat,tak by si sa mala nad sebou zamyslieť..

    a čo najhlbšie..:)))
    publikované: 16.07.2008 14:38:39 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  57. Kňaz Jozef, dúfam, že sa pri tejto debate necítite ako v jame levovej,
    alebo v ohnivej peci,

    ale veď viete, ty štyria mládenci v nej nezhoreli
    a Daniela levy nezožrali...

    Ani my s Ellinkou vás nie... :)))))
    publikované: 16.07.2008 14:38:47 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  58. Ellie, až doteraz som si myslela, že tú hlavu na krku mám preto, že sa dá občas odšróbovať dole...
    :-)))
    publikované: 16.07.2008 14:40:09 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. .
    "Súboj nie je dovolený. Je ťažkým hriechom."
    Súboj je často súčasťou sebaobrany, ktorá je celým článkom povolovaná .Takže v tej vete niečo chýba, lebo je sporná podľa mňa so zvyškom článku.
    publikované: 16.07.2008 15:04:51 | autor: sygonanana (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. kňaz Jozef, vravíš, že na blog.sk Ťa priviedla evanjelizácia?
    hm.. výsledkom Tvojej evanjelizácie u mňa je, že mi Katechizmus katolíckej cirkvi čím ďalej tým viac pripomína kríž, na ktorý RKC pribíja Ježiša Krista aj svojich veriacich.
    publikované: 16.07.2008 16:22:46 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  61. dionea - ak spochybňujem cestu
    napíšte mi to slovami - ja sa snažím pri commentoch a reakciách na iných sa vrátiť a opakovať niečo z commentu - je to pre Vás ťažké urobiť, aby som si mohol prečítať - nehovoríte konkrétne, spochybňujete inú cestu, ako je tá vaša...cesta k Bohu...
    publikované: 16.07.2008 16:59:03 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  62. cokomilka - Všeobecná poznámka do pléna: na tomto misijnom blogu
    slobodní blogeri majú voľbu - už ste tu o tom čítali aj z iných commetov, čo budú čítať a do čoho sa dajú či nedajú vtiahnuť... Vy si naozaj plénum myslíte, že ja neviem, čo je to pôsobiť na blogu, čo ma tu čaká, zvlášť keď som kňaz a k tomu rímskokatolícky - nakoľko viem, aká je verejná mienka aj na RKC? Vy si mylíte, že ja som váš učitel dogmatiky? Dogmatika sa prednáša na teologickej fakulte a my tu hovoríme o morálnych veciach, nie o dogmatických... ja im nehovorím, aby debatovali, ak to ohrozuje ich myslenie a život - ak chú nech len čítajú alebo sem vôbec nechodia... takže aká je tá vaša predstava - a prosím napísať nie všeobecne, jedným slovom
    publikované: 16.07.2008 17:05:26 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  63. sygonanana a súboj
    vy neviete, čo je súboj - bitka na ulici, kde sa niekto bráni nie je súboj, o ktorom tu píšem... možno som to mal rozpísať - ale? mohol by si niekto pomyslieť - zas nás poučuje
    publikované: 16.07.2008 17:14:44 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  64. hláška dňa: rkc pribíja Krista na kríííž..:)))
    aj by som sa zasmiala..ale je mi skôr do plaču..
    publikované: 16.07.2008 17:20:19 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  65. knazjozef
    hm, ok.
    úprimne poviem, že súbooj, hlavne taký ako je u mužov, často je stokrát lepší ako nefyzický súboj postavený na intrigach .
    V celom článku je to orientované na fyzickú obranu .
    publikované: 16.07.2008 18:15:06 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  66. všetkému rozumiem len tomuto nie...
    čo znamená to "Súboj nie je dovolený. Je ťažkým hriechom."
    publikované: 19.07.2008 04:52:54 | autor: milovana (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014