Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Svet cez okuliare a Boh?

Klamem, keď hovorím, že neverím.

Vnímanie človeka. Pozerá sa cez ružové, čierne okuliare... pozerá sa bez okuliarov. A preto videnie toho - ktorého človeka na jednu a tú istú vec je rozdielne.

No nejde tu len o vnímanie zrakom, ide tu aj o zhodnotenie rozumom. No aj rozum používa niečo podobné ako okuliare.

Dá sa správne vidieť? Dá, ak si zložíme z očí okuliare. No zrak sa potrebuje prispôsobiť, adaptovať konkrétnej situácii – ako sa športovci potrebujú adaptovať v iných klimatických podmienkach...

Aj tak to ale nie je všetko.

Dnes je mnoho tých, ktorí hovoria, že neveria v Boha. Nemusia veriť v Boha, ktorý sa nám dal poznať v Ježišovi Kristovi... no veria v iného boha – Ich koniec je záhuba, ich bohom je brucho a hanba je slávou tých, čo zmýšľajú pozemsky. (Flp 3, 19) - Izraelovi synovia opäť robili, čo je zlé v Pánových očiach: slúžili bálom a aštartám, bohom Aramejčanov, bohom Sidona, bohom Moabčanov, bohom Amončanov a bohom Filištíncov; opustili Pána a neslúžili mu. (Sdc 10, 6) - Tam budete slúžiť bohom, čo sú dielom ľudských rúk, drevu a kameňu, ktoré nevidia, ktoré nepočujú a ktoré nejedia a nevoňajú. (Dt 4, 28) - Uctievali aj Pána, súčasne však slúžili aj svojim bohom podľa zvyku národov, spomedzi ktorých ich presídlili. (2 Kr 17, 33) - Prekliata je (modla) urobená rukou aj s tým, čo ju robil. On preto, že ju spravil, ona preto, že je nazývaná bohom, hoc je vecou pominuteľnou. (Múd 14, 8) – to je len niekoľko málo ukážok, ako už dávno sa verilo aj v iných bohov... verí sa aj dnes, majú trochu inú podobu...

Takže verím aj ja. V niečo, čo sa trblieta, čo má percentá alkoholu, čo privádza človeka do stavu "bez problémov" aspoň na krátku dobu, čo má viacciferné číslo na účte, čo vo mne vyvoláva určitý cit... a mnoho iného.

No mojím spoločníkom je aj prázdnota – no čím ju vyplniť? A preto mi opäť pomáhajú moje dobré okuliare...

Aj viera formuje človeka...   


Podnety | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014