Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Úvod do teológie

Pojem teológie

Etymológia: slovo ‘teológia’ pochádza z gréckeho „Theos“  - Boh; „logos“ – slovo. Etymologicky teda slovo „teológia“ znamená: slovo, reč, náuku o Bohu. Odtiaľ aj jej názvy bohoslovie, bohoveda.

Od staroveku až dodnes obsah pojmu ‘teológia’ vo svojom obsahu podliehal zmenám. Antika rozumela teológiou mýtické rozprávanie alebo filozofickú náuku o božstve. U Homéra a Hesídia ňou bolo rozprávanie o živote bohov. Podľa Platóna grécki básnici pestovali teológiu. Aristoteles stotožňuje teológiu s prvou filozofiou, ktorá pojednáva o najvyšších príčinách sveta.

Sväté písmo výraz „teológia“ nepoužíva ani raz. Sermo Dei, Božie slovo, ktorým sa Boh prihovára ľuďom, znamená Božie zjavenie.

Cirkevní otcovia. Origenes (185-254) prvý dáva tomuto slovu význam kresťanský. Píše, že opravdivá teológia  je náukou o Bohu a Kristovi Spasiteľovi. Euzébius z Cézarey (+ okolo 340) napísal dielo o cirkevnej teológii.

Grécki otcovia všeobecne používali výraz ‘teológia pre náuku o Bohu v Trojici, termín ‘oikonomia’ používali na označenie náuky o spasiteľnej Božej Prozreteľnosti.

Latinskí otcovia chápali teológiu v širšom zmysle. Sv. Augustín píše: «Teológia, aby sme porozumeli gréckemu slovu, znamená náuku alebo reč o božstve».[1] To, čo dnes rozumieme pod pojmom teológia, nazývali latinskí Otcovia: doctrina christiana, sacra Scriptura, sacra eruditio, divina Pagina.

V stredoveku až Peter Abelard (+ 1142) chápal teológiu ako súhrn kresťanskej náuky (theologia christiana), ale ešte nie vo význame systematickej vedy o Bohu na základe Zjavenia. V tomto význame sa slovo používalo až v 13 storočí. Sv. Tomáš Akvinský (+ 1274) vo svojej Summe používa výraz ‘teológia’ len 3 krát. Zvyčajne jej dáva názov ‘posvätná náuka’. Od počiatku stredoveku slovo ‘teológia’ už znamená všetku náuku o Bohu a vzťahu človeka k Bohu na základe Zjavenia alebo kresťanského učenia.

[1] De civ. Dei 8,1

Články v tejto rubrike sú prebraté zo stránky www.soteria.sk


Úvod do Teológie | stály odkaz

Komentáre

  1. ...
    zaujimave....nove veci som sa dozvedela...
    publikované: 21.08.2008 18:00:01 | autor: kinga (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014