Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

V službe Božieho slova

Diakonom

Po ukončení piateho ročníka, v mesiaci Jún sa konajú diakonské vysviacky. Pre mňa osobne bol v tom roku Dóm svätého Martina miestom dvoch veľkých udalostí, ktoré aj mojím slobodným rozhodnutím potvrdili cestu povolania od Boha.

Slová Ježiša Krista sú dôkazom: "Nie vy ste si vyvolili mňa, ale ja som si vyvolil vás a ustanovil som vás, aby ste išli a prinášali ovocie a aby vaše ovocie zostalo..." (Jn 15, 16).

Tí, ktorí boli toho hodní podľa výslovného svedectva Božieho ľudu a svedectva otca rektora, pristúpili v stanovený čas k sláveniu diakonskej vysviacky.

Sú v živote okamihy, na ktoré sa tak ľahko nezabúda. Jeden z nich bol aj tento.

V čom bol tak výnimočný?

Diakon ešte nie je kňaz a predsa má poverenie od Cirkvi skrze biskupa, aby prežíval svoje povolanie.

Diakon vo svojej službe môže všetko okrem troch skutočností – nemôže sláviť sv. omšu, nemôže vysluhovať sviatosť zmierenia (spovedať) a nemôže vysluhovať sviatosť pomazania chorým. Služba diakona spočíva v ohlasovaní Božieho slova, môže krstiť, pochovávať, sobášiť, viesť bohoslužbu slova, rozdávať sväté prijímanie, vykonávať krstné a sobášne náuky a tak pripravovať na vysluhovanie týchto sviatostí.

Po diakonskej vysviacke dostáva dekrét, ktorým ho otec biskup posiela do určitej farnosti, aby tu pomáhal kňazovi a postupne sa vžíval do služby. V dekréte má všetky potrebné informácie a udelenú "fakultu" – povolenie k tomu, aby mohol aj platne a dovolene vysluhovať sviatosť manželstva – čiže sobášiť.

Moje určenie pre službu diakona smerovalo do istého mesta. Vtedy tam bol p. kaplán a už nebohý p. dekan.

Ráno som mával bohoslužbu slova vo farskom kostole, chodieval som pochovávať a do nemocnice rozdávať sv. prijímanie. Zvlášť v nedeľu som mával pri asistencii p. kaplánovi aj homílie.

Ale aj čas určený pre službu tejto farnosti sa končil a mňa očakávala na jeseň v tom istom roku ešte jedna, veľmi významná a slávnostná udalosť. Otec arcibiskup oznámil, že niektorí prijmú sviatosť kňazstva. Termín bol nakoniec určený na 1. novembra. V ten deň bola slávnosť všetkých svätých.


Cesta ku kňazstvu | stály odkaz

Komentáre

  1. Toto už zneje presvedčivo...
    takéto poznanie by nezainteresovaný človek sotva vyčítal dakde na nete... Takže pripúšťam, že je to možné... (to o čom som písala v predchádzajúcom príspevku). Asi sem tiež občas nazriem... :-))



    publikované: 25.06.2008 18:53:59 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Asi sem tiež občas nazriem
    na tento blog má prístup každý a ja nestaviam múr...
    publikované: 25.06.2008 19:11:04 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  3. toto som potrebovala čítať skôr...
    ked som písala príbeh o Samuelovi..:)))
    publikované: 25.06.2008 22:41:25 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014