Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vznik Starého zákona

Začiatky Biblie

Dejiny vzniku Starého zákona, hoci v detailoch sú neprebádané, predsa dokazujú, že Biblia vznikla z viery v Boha, z viery Božieho ľudu. Bádanie poukazuje na mnohé zvláštnosti tejto jedinečnej zbierky písomností.

Vysvetľuje napríklad, prečo texty jednotlivých kníh, texty takého rozličného veku a roz­ličného pôvodu, sú zhrnuté do jedného diela. Vysvetľujú, prečo sa v niektorých knihách texty pripisujú veľkým osobnostiam ako Mojžišovi, Dávidovi, Šalamúnovi alebo Izaiášovi, hoci nie sú autormi týchto kníh. Vysvetlí sa zložitá štruktúra tohto sumárneho diela Starého zákona.

Spisy, ktoré vznikli v rôznych dobách, boli silno ovplyvnené politickou, kultúrnou a náboženskou situáciou Izraela. Možno tu rozoznávať šesť období.

Keď sa zjavenie dostalo k Abrahámovi, v Oriente už bola písaná kultúra, ale u nomádov a polonomádov, ku ktorým patrili patriarchovia, najdôležitejšie udalosti sa odovzdávali len ústne. Rozprávania, ktoré u iných národov možno prirovnať k ich "ságam", zachovávali pamiatku na najvýznamnejšie udalosti, zriadenia alebo na osobnosti, vykladali staré zvyklosti, dávali výklady k mravným alebo rituálnym postojom.

Mimoriadne významná je osobnosť a dielo Mojžišovo (15. stor. pred Kr.), najmä ako postava zákonodarcu. I keď "5 kníh Mojžišových" v terajšej podobe nepochádza od neho, niektoré texty, ako zákon zmluvy, Desatoro Božích prikázaní, aj časti starého práva, poukazujú na neho. Nasledujúce generácie vedeli, že biblické knihy majú začiatok od Mojžiša. Podľa všeobecnej mienky antiky to nie je nijaké falšovanie. Tým zdôrazňujú úctu, ktorá chce vyjadriť, že neskoršie spisy organicky závisia na Mojžišovi, tak ako rastlina vyrastá z kore­ňa.

Po uzavretí zmluvy na Sinaji medzi Bohom a Izraelom vznikla listina "zakladacia listina zmluvy". Niektorí učenci vidia práve v tejto listine prapôvod Svätého písma. Ona obsahuje záväzky vyvoleného ľudu voči Pánovi. Strážcovia tejto posvätnej listiny boli kňazi. Schránkou zmluvy bola "archa zmluvy" neskoršie uložená v chráme. Pri slávnostných príležitostiach, pri najvážnejších udalostiach ukázali archu ľudu, aby si obnovili a potvrdili sľub vernosti.

Keď Izrael poznal v nových situáciách vôľu a pokyn Boha, neváhali to pripísať spisu zmluvy. Takto rástlo postupne veľké dielo zákona Pentateuchu. Proces rastu sa rozpína od doby Mojžišovej až po obdobie kráľov. Počas dobýjania Kanaánu vzniklo mnoho hrdinských víťazných piesní. Medzi tieto piesne zamiešali sa aj kanaánské. Najprv sa tradovali len ústne, až neskôr sa dostali do Knihy Jozue a Knihy Sudcov.


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014