Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zhodnotenie križiackych výprav 2.

Nemožno obísť skutočnosť, že z myšlienky výprav sa vy­vinulo aj misijné hnutie. Kresťania si uvedomili, najmä záslu­hou sv. Františka, že výpravy za rozšírenie Božieho kráľov­stva sa nesmú uskutočňovať len mečom. Svätý František Assiský poslal v roku 1219 prvých misionárov do Maroka (piati tu o rok dosiahli mučenícku korunu). František sám osobne predtým (1219) navštívil v Damiette sultána El-Kamila.

V 13. storočí podnikli misijné cesty aj do Ázie. Zúčastnili sa ich žobravé rehole, hlavne františkáni a dominikáni. Dominikáni pracovali na územiach, ktoré sa rozprestierali od Krymu až po Čínu a Japonsko. To je ich zásluha, že v roku 1307 pápež Klement V. utvoril v Pekingu arcibis­kupstvo. Dominikáni okrem toho viedli misijnú činnosť v Arménsku, Gruzínsku a v Indii. Františkánske a domini­kánske misie, ktoré sa rozvíjali v Ázii ešte v prvej polovici 14. storočia, zanikli v jeho druhej polovici pod údermi Mongolov, ktorí si podmanili obrovskú časť ázijského konti­nentu. Mongolské nájazdy na európske krajiny upútali pozor­nosť predstavených Cirkvi, lebo sa otváralo široké pole pre misijnú činnosť medzi týmito víťaznými ázijskými národmi.

Pápež Inocent IV. (1241-1254), veľmi bystrý muž, spozoroval vznešenosť a aktuálnosť náboženských otázok, ktoré otvorili víťazstvá nad Tatármi. Poslal do mongolských krajov misionárov. Prvými pápežskými poslami boli Ján de Plano Carpini a Vavrinec Portugalčan. Obaja patrili do fran­tiškánskeho rádu. Došlo k výmene listov medzi pápežom a mongolským chánom. Tieto zaujímavé úsilia a vzájomné kontakty nepriniesli však očakávané výsledky. Mongoli na­koniec prijali islam, čo sa rovnalo zmareniu možností preni­kania kresťanstva na ázijský kontinent.

Križiacke výpravy priniesli aj nový pohľad na zbožnosť: namiesto ranostredovekého prežívania zbožnosti nastúpila osobná zbožnosť. Výsledkom boli nové hnutia chudobných.

Urobiť si o križiackych výpravách primeraný historický súd nie je ľahké. Aj napriek konečnému neúspechu mali kri­žiacke ťaženia pre Cirkev v Európe značný význam. Nastala živá výmena civilizačných a hospodárskych hodnôt s Výcho­dom. Križiacke hnutia zapôsobili na západnú zbožnosť, pre­hĺbila sa úcta k trpiacemu Spasiteľovi (rozšírenie pobožnosti krížovej cesty). Križiacke výpravy dali tiež vznik myšlienke jednoty západoeurópskej rodiny kresťanských národov, ktorá nastúpila po starej cisárskej a ríšskej idee.


Križiacke výpravy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014