Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Život a jeho ochrana

Ľudský život je Boží dar.

Ľudský život nie je len predmetom práva, ale robí človeka nositeľom, subjektom práva. Preto je ľudský život základom každého práva. Človek nemôže zo životom svojím a blížneho slobodne disponovať tak, ako s inými predmetmi práva.

Človek je povinný ctiť život svoj i život blížneho, má právo túto úctu od kohokoľvek požadovať.

Ľudský život je Boží dar. Je preto podrobený Božej moci a jedine Bohu patrí súd nad životom a smrťou. Život je najvyšší prirodzený dar a je podmienkou všetkých ostatných darov.

Preto nemôže človek disponovať so svojím životom ako so svojím panstvom – je však užívateľom svojho života a má ho užívať podľa prirodzeného zákona vzhľadom k cieľu, ktorý mu Stvoriteľ dal. Ľudský život má teda nadprirodzenú hodnotu.

Pozemský život nám bol zverený pre večný život, na zemi sme len putujúci k večnému životu. Ľudský život má veľkú hodnotu, nie však hodnotu absolútnu.

Je preto možné za určitých okolností ohroziť alebo zmariť život, napr.: nespravodlivého útočníka, zločinca; za určitých okolností je dovolené vlastný alebo cudzí život vystaviť veľkému nebezpečenstvu.

Z uvedených princípov sa odvodzujú tieto zásady:

1/ právo nevinného na život – je takého druhu, že vylučuje každý priamy útok;

2/ Rozlišuje sa medzi priamym a nepriamym usmrtením.

Priame zabitie je taký čin (alebo opomenutie), ktorý svojou vnútornou štruktúrou smeruje k zabitiu blížneho. Toto zabitie je teda zamýšľané.

Nepriame zabitie je úkon, opomenutie, svojou vnútornou štruktúrou smerujúci k inému bezprostrednému účinku, avšak súčasne spôsobí zabitie človeka. Toto zabitie nie je teda priamo chcené.

3/ Ďalej sa rozlišuje medzi zabitím a medzi vydávaním života vo veľkom nebezpečenstve. Od zabitia rozlišujeme tiež zmrzačenie.

1/ Priame zabitie nevinného nie je nikdy dovolené;

2/ Je dovolené a niekedy – v určitých prípadoch povinné - svoj život vydať v nebezpečenstvo;

3/ Každý je povinný chrániť život vlastný i blížneho.

Tí občania, ktorých zvláštnou úlohou je ochrana človeka, sú povinní svoj život vystaviť i vážnemu nebezpečenstvu, keď je ohrozený napr.: život blížnych.

Ostatní občania sú povinní chrániť život svojich blížnych  - bez vlastných primerane veľkých obťaží - to znamená, čím bezprostrednejšie je život blížneho ohrozený, tým väčšie nebezpečenstvo je človek povinný vziať na seba, aby tomuto ohrozeniu zabránil.


Zrkadlo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014