Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kňazom aj mimo fary

Žil som medzi ľuďmi a s ľuďmi

Farnosť, do ktorej som mal ísť, nemala už dlhší čas svojho kňaza. Chodili sem len zastupovať.

Keď sa veriaci dozvedeli, že majú dostať do farnosti kňaza, snažili sa pripraviť faru pre používanie. Urobili sa potrebné kroky, aby sa dalo pracovať v kancelárii, aby bola aj hosťovská miestnosť pripravená pre návštevy kňazov...

Spomínam si, že nejaký čas som ešte býval na fare u spolubrata, ktorý v tejto farnosti zastupoval a ma prichýlil, dokiaľ fara nebude úplne k dispozícii. Som mu vďačný za jeho pozornosť a službu.

Až prišiel čas a ja som sa mohol nasťahovať do fary a začať pomaly spoznávať "svoje pastoračné územie".

K tejto farnosti patrili aj 3 filiálky. V jednej sa dokončoval kostol, ktorý prišiel o krátky čas po mojom nastúpení do farnosti konsekrovať otec arcibiskup Ján Sokol. Je to nádherný kostol, ktorí si aj veriaci svojpomocne pomáhali stavať.

V druhej filiálke kostol nebol, dnes už tam stojí. Za môjho pôsobenia som tam mával svätú omšu v kaplnke a neskôr v kultúrnom dome.

V dalšej bola len malá kaplnka, v ktorej sa slúžila svätá omša len na hody.

Musím povedať, že starostovia obcí mi vychádzali v ústrety a pomáhali, ako mohli. Aj im patrí vďaka.

Po stránke pastoračnej bolo tu práce dosť – najmä deti a mládež. Snažil som sa k nim priblížiť.

Mávali sme detské sväté omše, ktoré boli pre mňa veľkou radosťou. Pomáhala mi pri ich prípravách aj pani starostka tej obce.

Chodili sme na ihrisko zahrať si futbal, volejbal. Chodieval som v nedeľu poobede aj na futbalové stretnutia mužstva našej farnosti. Nemal som problém ísť si potom s nimi sadnúť do pohostinstva a dať si pivo. Snažil som sa rozumne priblížiť k svojim veriacim – futbalistom a ukázať im, že som nielen ich kňaz, ale aj kamarát, človek, ktorý sa vie zabaviť, vypiť si pivo, zahrať si futbal... Ak by som azda teraz niekoho týmito slovami pohoršil, nech mi odpustí. Ale aj toto bola jedna cesta zblíženia sa k veriacim farnosti.

Spomínam si, ako sme raz pozvali na hody do jednej filiálky už terajšieho otca biskupa Viliama Judáka, ktorý bol historikom, aby nám priblížil misiu sv. Cyrila a Metoda, ktorí boli patrónmi tohto kostola.

Spomínam si, ako do farnosti prišiel na biskupskú vizitáciu otec arcibiskup Ján Sokol. Bola to pre farnosť milá a duchovná udalosť. Tiež nás poctil svojou návštevou aj terajší arcibiskup Dominik Hrušovský.

Z ďalšej filiálky pochádzajú dvaja kňazi – aspoň čo ja mám tú vedomosť.

Bol som tu vyše troch rokov. Prišli zdravotné ťažkosti a po zvážení som sa rozhodol požiadať otca arcibiskupa o uvoľnenie z pastorácie. Mojej žiadosti vyhovel a určil ma ako výpomocného duchovného do istej farnosti. Tu som pôsobil už za zosnulého pána dekana – RIP.

Nebolo tých pastoračných miest veľa, ale aj tie stačili, aby som sa niečomu naučil.

Nech dobrotivý Boh udelí svoje požehnanie a na príhovor Panny Márie svoju ochranu všetkým, ktorí mi pomáhali, posilňovali, povzbudzovali, boli príkladom. Nech žehná veriacich a zachová ich v horlivosti za Božie slovo a vo vernosti svätému otcovi a Cirkvi.

Nech pomáha aj mne, aby pastorácia, ktorá má teraz trochu iný rozmer, bola na oslavu Boha a približovanie jeho kráľovstva v srdciach ľudí.


Kňazom naveky | stály odkaz

Komentáre

  1. Nech Vás Boh požehná
    Nech Vás Boh požehná a aj Vašu prácu. Budem sa za Vás modliť.
    L
    publikované: 29.06.2008 18:19:16 | autor: ludovit (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ďakujem
    za duchovnú podporu - najmä kňaz ju v dnešných časoch potrebuje
    publikované: 29.06.2008 18:24:01 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  3. tak je..
    Nech Boh požehná..ich..a aj Teba..
    publikované: 29.06.2008 18:32:41 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. pJozef
    v našej farnosti boli rôzni farári . s rôznym prístupom k veriacim a najmä k deťom . a deti si radi spomínajú na p.farára , ktorí ich brával na výlety , hral s nimu futbal , učil ich hrať na gitare ... ale mali sme aj p.farára , ktorý tu bol skôr na potrestanie veriacich . na sv.omši sa čudoval , že ho deti ani dospelí nepoznajú . no chyba bola asi v tom , že si k nim nenašiel cestu , alebo keď prechádzal dedinou nedovolenou rýchlosťou boli sme radi , že sme si zachránili život a nestačili sme si všimnúť jeho výraz v očiach . sú ľudia a ľudia . sú takí , ktorí v nás zanechajú pozitívne stopy . sú takí , na ktorých by sme najradšej zabudli . ale všetci sme len ľudia vystavení skúške .
    publikované: 29.06.2008 19:40:53 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Pán kňaz
    a do akej hĺbky ste zašli v poznaní iných náboženstiev a ich odkazu, písiem a tak, keď to svoje jedine považujete za univerzálne a pravé v zmysle hesla, kto nie je s nami je proti nám a kto je proti, tomu otvoríme oči inak Boha nenájde? Mne tá vaša zaslepenosť kole oči a tak mi ich doďobala, že som začal vidieť ;) A za to Vám ďakujem...
    publikované: 30.06.2008 07:06:13 | autor: vladov (e-mail, web, autorizovaný)
  6. a čo vidiš...vladov?..
    a nech mi je odpustená moja zvedavosť..:)))
    publikované: 30.06.2008 07:09:50 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. To nevysvetlíš,
    skús sa posnažiť sama. Aká je Tvoja úroveň poznania v tomto smere, v zmysle iných kultúr, náboženstiev a tak podobne? Ale ráta sa len tá hlbšia, robená v túžbe nájsť pravdu o sebe a o Bohu. Sama si odpovedz, zváž, že či je na mieste sa len tak pohodlne unášať tím, čo je po ruke, čiže kresťanstvom a nehľadať ďalej...
    publikované: 30.06.2008 07:15:36 | autor: vladov (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Pán kňaz - milý Vladov
    prajem pekný deň... skúste mi nájsť v mojich článkoch, kde som písal o tom, čo mi tu vyjadrujete a čo Vás "oslepilo" - nerád by som Vám spôsobil ujmu - ... keď to svoje jedine považujete za univerzálne a pravé v zmysle hesla, kto nie je s nami je proti nám a kto je proti, tomu otvoríme oči inak Boha nenájde?... ja ponúkam osobné svedectvo a nepresviedčam... takže očakávam vašu odpoveď...
    publikované: 30.06.2008 08:35:14 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  9. zváž, že či je na mieste sa len tak pohodlne unášať tím, čo je po ruke, čiže kresťanstvom a nehľadať ďalej...
    ak môžem k tomu - ja som sa zaujímal aj o iné náboženstva, moderné prúdy, sekty... nie však spôsobom, aby som tomu venoval polovicu svojho života - len pre informáciu... neviem, či by ste Vy odišli od, ak máte, svojej priateľky, ktorú myslím ľúbite a išli ste za inou - hľadať niečo iné... ak áno, tak potom to nie je priateľstvo z Vašej strany voči priateľke... bol som vychovávaný v katolíckej viere, v nej poznávaním rastiem a viem, čo pre mňa urobil Ježiš, ktorý je mojím Spasiteľom, Pánom a priateľom... a v tom aj zostanem - ja nemám potrebu prezliekať kabáty, lebo tak určuje "módna viera"... ak ľúbim palacinky, nebudem jesť držkovú polievku, s ktorou mám skúsenosť...
    publikované: 30.06.2008 08:43:01 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Snažím sa o rovnováhu
    a preto, aj keď so mnou nebudú ľudia súhlasiť, sa snažím mať všetky veci rovnako rád. A týka sa to aj napr. toho jedla, ale aj ľudí ;)) Je to dosť zložité, pretože ego vždy pracuje na plné obrátky, no mne to takto vyhovuje. Takisto milovať jedného človeka, byť naňho upnutý, v zmysle len on jediný, mi príde tiež uletené, ale to už ako každému chutí a ako kto vidí život. Z Vašich úst mi príde ten komentár nie práve veľmi v rovnováhe. Keby ste ale napríklad bol vychovávaný v moslimskej viere, tak ste moslim a nebodaj extrémista a tiež sa nad tým nezamýšľate :)))
    publikované: 30.06.2008 08:53:26 | autor: vladov (e-mail, web, autorizovaný)
  11. A to oslepenie
    som myslel na katolícku cirkev a nie na Vás, zle to vyznelo, skôr som to nenapísal správne a podrobnejšie..

    Prajem pekný deň, bo sa nerád stávam "obeťou" blogových diskusíí, kde sa v tejto anonymite cítim veľmi zvláštne.
    publikované: 30.06.2008 08:56:21 | autor: vladov (e-mail, web, autorizovaný)
  12. bo sa nerád stávam "obeťou" blogových diskusíí, kde sa v tejto anonymite cítim veľmi zvláštne.
    do diskusie ste vstúpil Vy so svojim commentom... možno len niečo vyvolať, ked sa tak rýchlo "balíte"... je to iste Vaše rozhodnutie...
    publikované: 30.06.2008 09:08:33 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Takisto milovať jedného človeka, byť naňho upnutý...
    to myslíte vážne? ak mám niekoho rád a sa rozhodnem s ním prežiť život... to má byť tá jedna "upnutá" osoba na príťaž... tak pozor dievčatá a ženy... myslím, že Váš vstup a tie commenty sú len vyjadrením "nerovnováhy" o ktorej píšete na moju adresu...
    publikované: 30.06.2008 09:11:42 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  14. ..po odpovediach kňazových už odpovedať nemusim..:)))
    snád len..vladov..a byť ženou si sa nepokušal?..:))))))
    publikované: 30.06.2008 09:22:34 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Vy útočíte a to sa z z pozície, ktorú zastávate nepatrí ;)
    a vo vašej pozícii kňaza by ste mal chápať najskôr moje slová. No nevadí, aj taký je život :) Osobne sa nerád púšťam do hlbších diskusíí na internete, tak preto môj "útek", lebo možno nieste ani kňaz, možno že voláky iný pseudo :))) Mám rád ľudí a aj komunikáciu z očí do očí, tak preto, len mi nedalo zareagovať na Váš duchovne jednostranne mierený článoček. Nuž ale keď si jeden myslí, že u nich zdedili patent na svetlo, tak nech sa páči, proti gustu žiadna dišputa.

    Ale teraz už naozaj pekný deň, aj keď tu u nás prší, no učím sa mať rád aj ten dážď, čiže všetko a každého rovnako, bez pocitu, že moja pravda je niečo viac ;))
    publikované: 30.06.2008 09:26:26 | autor: vladov (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Ellie
    vôbec si nepochopila moje slová, tak ako nerozumieš mojim básňam. Ja Tvojm hej ..:)))))))))))
    publikované: 30.06.2008 09:28:08 | autor: vladov (e-mail, web, autorizovaný)
  17. a vo vašej pozícii kňaza by ste mal chápať najskôr moje slová
    neviem, kto ste a ani ma to nezaujíma...prečo? na nete je možnosť anonymity veľká a jeden človek môže vystupovať pod viacerými nickmi - aj s tým už mám skúsenosť z netu... to nehovorím, že to robíte Vy... a ešte som nedostal odpoveď, na ktorú čakám z commentu o 08.35
    publikované: 30.06.2008 09:46:33 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Vladov..asi preto,že ja som pristupnejšia ludom..
    a nie hladaniu...

    ja som už našla..:))))
    publikované: 30.06.2008 09:49:19 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Odpoviem aj tebe ellie..:))) a aj tebe Jozef (aj keď netuším, prečo som ti vykal) vtipom ;)
    (ale aj sebe) Synu ja keď som bol v tvojom veku, tak Gagarin obletel zem! A ty si čo dokázal? pa pa
    publikované: 30.06.2008 09:58:50 | autor: vladov (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Synu ja keď som bol v tvojom veku, tak Gagarin obletel zem! A ty si čo dokázal
    iste nie to, čo Gagarin, alebo tereškovová... to, čo som dokázal, môžu hodniť ľudia, s ktorými som sa stretával, kde som pôsobil a najmň Boh... mne nejde o ľudskú mienku - len v tom prípade, ak sa dotýka môjho života a to si dokážem zhodnotiť, či "výčitka" je oprávnená a je potrebné niečo meniť... Good bay
    publikované: 30.06.2008 10:29:09 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  21. ja som vo svojom veku našla...))))
    a ty hladaj dalej..napriek "otvoreným" očiam..:))))

    hľadaj..a tápaj...máš na to právo..:))
    publikované: 30.06.2008 10:29:13 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  22. v niečom súhlasím s vladovom
    z pozície vlastného presvedčenia hodnotíte komenty ostatných ľudí, čo je úplne normálne, človek predsa musí mať nejaké východisko...a to sa bije s Vašim poslaním, pretože občas reagujete útočne, posmešne, sarkasticky...chýba mi tu empatia...a nemám čas hľadať konkrétne miesta, bude musieť stačiť môj dojem, ktorý nevznikol preto, že máme iné postoje, mne ľudia veriaci nevadia, k ich viere mám úctu, len k spôsobu, akým ju prezentujú nie...

    ironickým poznámkam sa nevyhla ani ellie, napriek tomu, že sa Vám to na blogu nepáči...keď ju kňaz zahriakne, ospravedlní sa...no o chvíľu reaguje podobne (aj k vladovi)...k ľuďom, ktorí ťa chvália si milý, k iným...

    je to môj pocit, preto nemám vôľu diskutovať...
    publikované: 30.06.2008 12:17:57 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  23. dia..maš pravdu..
    vraví sa,že kto do teba kameňom,ty do neho chlebom..

    toto sa musím ešte doučiť..:)))

    alebo oživit..pretože som velmi rýchlo pochopila,že sa to nevypláca..

    tvoja nevôľa diskutovať ma prekvapuje..
    asi si zvyknutá,že každy s tebou nemo súhlasi

    ja nie..:)))

    a ešte..je rozdiel,či sarkastická som,alebo či to tak vnímaš ty..

    je to presne tak,ako ked som sa hoga uplne normalne opýtala, prečo ide do kostola,keď neverí..

    a všetci videli za tým sarkazmus,netaktnosť..hrubosť..

    pritom to bola uplne obyčajná otázka,pretože ja diskutovať vôľu mám..:))))

    a už vôbec nechápem,prečo by mal byť pre mňa pohlad tvoj a vladovov jediný správny. Ale zase..enberiem ti ho..:))
    publikované: 30.06.2008 12:28:34 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  24. ty nikomu nič neberieš, vždy všetko vie, čo je správne a čo nie
    nemusíte so mnou súhlasiť...a tiež si nenárokujem patent na neomylnosť a absolútnu pravdu...

    a ja považujem za dôležité to, ako komenty človek vníma...

    pokiaľ mám pocit, že si zo mňa diskutujúci robí srandu...idem radšej preč, do inej diskusie...to neznamená, že prestanem diskutovať úplne...

    len tu nie...
    publikované: 30.06.2008 12:34:28 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  25. ano dia?..a čo moje pocity?..
    čo pocity veriacich,..

    ako by si sa cítila,keby si verila v Budhu a prišiel by niekto a vysmieval sa z neho?..Ako by si sa citila,keby ťa niekto odsúdil na základe tvojej viery?..skús sa nad tým zamyslieť..

    žiadaš toleranciu,ale pramalo jej maš pre inych..

    ja nechodim nikde ponižovať niečo,v čo neverim..diskutujem tam,kde mi to niečo dáva..Ak si tu prišla preto,aby si nám vyvrátila našu vieru a presvedčenie,tak si narazila..

    ale nehovor,že my sme ti ublížili..že sa ti vysmievame..že si robíme srandu..
    pretože ten pocit mám skôr ja z vás...z teba,vladkova, a ostatných vám podobných...

    keby sa na blogu objavil blog jehovistu,tak tam ani nekliknem..a vieš prečo?..pretože tomu neverim,mam to za bludárinu..

    prečo klikate vy sem,ked máte kresťanstvo za rovnakú bludárinu?..

    Pravda je taka,že chcete dostať lásku.. a hľadáte ju..a myslíte si,že vám bude daná len tak..bez obety..

    iný dôvod nevidím..
    publikované: 30.06.2008 12:45:48 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  26. ach jo, tak máme všetci rovnaké pocity...nepríjemné
    pritom si z vašej viery nerobím srandu, možno to tak vnímate, pokiaľ uvažujem o Ježišovi inak ako si ho predstavujete vy, pretože si myslíte, že ho telesná láska umenšuje...

    nie som si vedomá toho, že by som ťa na základe viery odsudzovala, je mi šumafuk, v čo veríš, problém je asi v tom, že mám aj istú predstavu o veriacom a z teba cítim veľa negatívnych pocitov, ale to je asi o tom, že si človek, ako ja...

    prečo si myslíš, že mám snahu presvedčiť vás, že by ste nemali veriť? možno by pre celý svet bolo ľahšie, keby uveril...žilo by sa nám lepšie...nemám dôvod presviedčať ťa o tom, že je to bludarina...

    a prečo sem klikám? kedysi som hľadala cestu a nemala som nikoho, kto by mi niektoré veci vysvetlil, kto by bol vhodným a trpezlivým diskutujúcim v otázkach viery...

    videla som to ako možnosť rozprávať sa...
    publikované: 30.06.2008 12:57:10 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  27. tak sa rozpravaj...ale..su fakty,ktoré musíš prijať..ak chceš ist touto cestou..
    negatíva zo mna?..ano..som len človek..hriešny..preto ma vždy pobavi,ked ma tu niekto označi za prokatolicku fanatičku..nie som..nie som ani horlivy veriaci. Nie tak,ako by som mala byť.. Ael zase Dia, za nepochopenie inými ja nemôžem. Z 10 ľudí ma 5 zatracuje a 5 miluje. V čom to bude?..

    Ja neviem..Možno ty.. Skús..

    Je mi ľúto,ak cítiš negatíva,ale možno je to spôsobené tým,že nemáš vôľu diskutovať..že každú moju otázku berieš ako sarkazmus..každý úsmev ako výsmech..

    a pritom to tak zďaleka nie je..len sa rada usmievam..

    publikované: 30.06.2008 13:09:50 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Otázka na brata Jozefa
    Ja sa chcem opýtať či by ste nenapísali článok čo vlastne robí kňaz vo svojom voľnom čase. Lebo by to mohlo byť pre veriacich zaujímavé z toho hľadiska, že nie každý sa venuje mládeži a deťom...Ďakujem
    publikované: 19.08.2008 23:02:50 | autor: Dana (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014