Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Had a jablko?

Zrazu sa vynára had (Gn 3, 1-6). Aj on je stvorený (Gn 2, 19), ale neuvádza sa odkiaľ prichádza jeho zlo.

V zaujímavej dvojznačnosti je v texte myslené zviera samo o sebe, ale tiež aj ako protivník Boha. Pre obyvateľov púšte je bytím, ktoré prináša smrť. Zvlášť nenávidený musel byť pre vieru Izraela, pretože na mnohých pohanských miestach bol uctievaný ako božia bytosť. Takto sa tu môže zdať ako nepriateľ Boha, ktorý sa snaží aj ľudí dostať do nepriateľstva s Bohom.

Ale jeho zlo nevychádza samo zo seba. Musí apelovať na rozhodnutie ľudí a ich zodpovednosti. V rozhovore sa prejavuje ako znalec ľudských sŕdc. Začína s prehnanou a falošnou otázkou, prebúdza žiadostivosť po tom, čo je zakázané, čo vedie potom k činu. Hriech vznikol z viery "byť ako Boh". Je neposlušnostou a pýchou zároveň.

Vina oboch prvých ľudí skutočne nevznikla v konzumovaní chutného jablka. Ako teda vznikla táto predstava? Je možné, že spočíva na jazykovej chybe pri preklade z latinčiny. Pretože to isté slovo malum má tam dva významy: malum = zlo, malum = jablko. Takto vznikol ľahko preklad: Človek vzal jablko, namiesto on vzal zlo (zo stromu poznania dobra a zla). Je možné, že aj umenie svojím spôsobom má taktiež podiel na príbehu s jablkom, pretože bolo mnohokrát v malbách a plas­tikách znázornené ako ovocie raja.

Aký je teda účinok skutku? "Obe oči im boli otvorené". Otvára sa im čosi nového. Namiesto túženého povýšenia skusujú ľudia pokorné poníženie. Otvorí sa ich nahota, ktorú teraz pociťujú ako hanbu. Nahota bola v Starom zákone sociálnou nahotou, napr.: pri zneuctených. Hanba je znamením pre stratu pôvodnej prirodzenosti. Teraz je narušením v člove­kovi, ktoré pojíma ducha a telo.


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014