Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Perzská perióda (5. a 4. storočie pred Kr.)

Tí, čo sa vrátili z exilu, priniesli si ako najvzácnejší poklad práve sväté knihy.

Tóra teraz dostáva poslednú podobu a jej znenie je také, ako prešlo do našej Biblie: ako zbierka 5 Mojžišových kníh: Genezis, Exodus, Levitikus, Numeri a Deuteronomium. Ako najdôležitejšie časti obsahuje tradície jahvistu a elohistu, kňazský spis a Deuteronomium, no popritom množstvo iných tradícií, predovšetkým zbierku práva. Za Ezdráša, znalca Písma, stáva sa (cca v r. 398 pred Kr.) Tóra štátnym zákonom.

Prorocký úrad v tejto epoche zastupujú Ageus, Zachariáš, Malachiáš, snáď aj Joel ako posledné prorocké štádium.

Naproti tomu múdroslovná literatúra získava nový rozmach. V nej spočíva v tejto a nasledovnej dobe najväčší význam Izraela. Zbierajú sa staré príslovia a spájajú sa s novými teologickými myšlienkami. Kniha Prísloví je pripísaná rovnako Šalamúnovi, ako aj starobylá ľúbostná pieseň a vstupuje do Biblie ako "Veľpieseň". Neslýchané myšlienky o Božej spravo­dlivosti zoči-voči ľudskému utrpeniu sú zapísané v knihe "Jób".

Zostáva navždy udivujúce, že Izrael sa odvážil aj v týchto múdroslovných spisoch, ktoré majú pôvod v zamyslení a skúsenostiach života, vidieť Božie slovo a pričítať ich ku svätým knihám, hoci ako sa zdá, v nich nepokračujú ani dejiny spásy, ani nejde o Božie zjavenie v presnom zmysle.


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014