Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Križiacke výpravy 5.

Druhá križiacka výprava (1147-1149) sa uskutočnila pre­dovšetkým zásluhou Bernarda z Clairvaux, ktorý získal pre ňu aj dvoch kráľov: francúzskeho Ľudovíta VII. a nemeckého Konráda III. Výprava sa skončila katastrofou nemeckého a francúzskeho vojska. Roku 1187 Jeruzalem bol znova v ru­kách mohamedánov. Výprava sa skončila najmä pre Francúzov veľmi tragicky, z čoho bol nespravodlivo obvinený Bernard.

Tretia výprava (1189-1192) bola najsilnejšou výpravou križiakov, ale jej výsledok bol nepatrný, pretože medzi kres­ťanskými rytiermi a kniežatami boli neustále spory. Výpravu viedol Fridrich Barbarossa (zomrel ranený mŕtvicou v ro­ku 1190; skôr akoby dosiahol cieľ). Zúčastnil sa na nej aj ang­lický kráľ Richard Levie srdce, francúzsky Filip II. a rakúsky vojvodca Leopold VI. Ani im sa však nepodarilo Jeruzalem znova dobyť naspäť. Uzatvorili však v roku 1192 so sultánom Saladinom prímerie, ktoré zaručovalo pútnikom návštevu Jeruzalema.

Na štvrtú križiacku výpravu (1202-1204) dal podnet pápež Inocent III. (1198-1216). Výprava nedosiahla svoj cieľ, nakoľko bola Benátčanmi zneužitá na vlastné záujmy a po­tom zamierila proti vôli pápeža do Konštantínopola, kde zasiahla do vnútropolitických záležitostí Východorímskej ríše. Po prvom dobytí mesta (17.7.1203) bolo dohodnuté zjedno­tenie Východnej a Západnej cirkvi. Keďže dohoda nebola dodržiavaná, križiaci napadli mesto druhýkrát (13.4.1204), pri­čom ho vyplienili a zriadili tam tzv. latinské cisárstvo, ktoré sa udržalo do roku 1261. Tento nie veľmi kresťanský postup prehĺbil ešte viac trhlinu medzi Východom a Západom.

Prudké sú obvinenia - zvlášť z ortodoxnej strany; ktoré sa dotýkajú Konštantínopola, v súvislosti so štvrtou križiackou výpravou. Aj v tomto prípade je historická pravda ďaleko menej jednoduchá, ako sa obyčajne myslí. Koľko stál námor­ný transport križiakov? O tom by vedeli rozprávať grófi z Champagne, Bloisu a Flandernu, ktorí sa pre vojsko križiakov ťažko zadĺžili v Benátkach. Mestský štát žiadal ako protislužbu dobytie adriatického mesta Zadar, ktoré odpadlo od Benátok v roku 1186. Navzdory protestom pápeža Inocenta III. a proti vôli istej skupiny križiakov Zadar padol. Pápež ihneď reago­val početnými výčitkami a cirkevnými trestami, ale Benátča­nia si z toho mnoho nerobili.


Križiacke výpravy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014