Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Biblia a Cirkev

Bola to totiž Cirkev, ktorá vôbec Bibliu zostavila.

V skutočnosti existuje úzka súvislosť medzi Bibliou a Cirkvou. Bola to totiž Cirkev, ktorá vôbec Bibliu zostavila. Bez Cirkvi by vôbec neexistovala zbierka mnohých spisov, ktoré označujeme jediným slovom "Biblia". Cirkev už v staroveku označovala knihy ako svoj "Svätý spis", v ktorom právoplatne našla vyjadrenú svoju vlastnú vieru. Ak by sa Cirkev takto nebola rozhodla so všetkou záväznosťou, neexistovala by dnes žiadna Biblia.

Avšak nielen zoradenie mnohých kníh v Biblii je dielom Cirkvi. Súvislosť medzi Bibliou a Cirkvou je užšia a ešte aj dnes účinná.

V neustálom výklade Biblie je jedna z najdôležitejších úloh Cirkvi všetkých čias. Aj dnes musí Cirkev hlásať posolstvo Biblie.

Táto úloha sa práve teraz stala ťažkou a to nielen preto, že jazyk Biblie je iný než náš jazyk a nielen preto, že nároky Božieho slova narážajú na veľký odpor; ťažkosť je v tom, že samotná Cirkev v mnohých ohľadoch nezodpovedá nárokom Biblie. Tak, ako v našom svete, žiaľ aj v rámci Cirkvi sa neuskutočnilo to, čo Biblia vyžaduje ako Božie slovo: spravodlivosť a slobodu, zmierenie a lásku.

Tým, že svetu ohlasuje dobrú zvesť, podrobuje sa aj ona sama vždy súdu Biblie. Nezodpovedá meradlám, ktoré kladie. A predsa sa nemôže dišpenzovať od svojej úlohy. Musí pri všetkej nedostatočnosti robiť to, čo má prikázané.

Cirkev dnes ohlasuje slovo svätých spisov predovšetkým v bohoslužbe. Aj pri katechéze a práci teológov spĺňa svoj úrad. Viac než predtým musí Cirkev aj dnes hľadať cesty, aby sprístupnila slovo Biblie mnohým, ktorí sú mimo viditeľného spoločenstva Cirkvi. Biblia nie je totiž len posolstvo pre Cirkev, ale napokon je adresovaná celému ľudstvu. Nie je iba slovom pre "malé stádo" Cirkvi, ale v širokom zmysle "chlieb pre svet".

Ak je chápanie viery niekedy ohrozené, môže ju Cirkev už záväzne hlásať Učiteľským úradom. „Pritom Učiteľský úrad nie je nad Božím slovom, ale v jeho službách, lebo učí len to, čo sa traduje“ (Koncilová konštitúcia „Dei verbum“, II, 10).


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

  1. Tak si tak čítam,
    veru, zaujímavo uchopený vzťah Biblie a Cirkvi. Gniavi moju myseľ otázka, jedna z mnohých.
    Cirkev to bola, ktorá Bibliu zostavila z tradovaného. Bez Cirkvi by nebola Biblia. Bez Biblie by nebolo zrozumiteľného posolstva Stvoriteľa? Cirkev sama nevyhovuje požiadavkám Biblie, diela svojho, odkazu a učeniu Svoriteľa. Musí, teda Cirkev hlásať záväzne hlásať dielo svoje úradom učiteľským, neb povolána jest záväzkom Stvoriteľovým. A ku tomu inštrument bohoslužby zriadený bol Cirkvou. Nehodný učiteľ, sám disciplíny nemaje plniti želanie a posolstvo, ktoré spísal osobne. Kto tedy za hriechy ovečiek strestán po právu Stvoriteľom býti má? Hoden je učiteľ učiti ač sám nepoučiteľným zdá sa byť? Kto žije podľa desatora, chrámov cirkevných prost, horší je, či lepší, Bohu milší, než učiteľ čo sám sa jeho slova nedrží?
    A rad ďalších myšlienok, ktoré riešim v rozmluvách svojich so Stvoriteľom. A hľa, tu som. No zdržím sa, no nie z obavy, pokračovať.
    publikované: 26.07.2008 02:53:02 | autor: Husita (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014