Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ťažké písmená a grafické znaky

Rozlúštenie starých rukopisov je ťažké aj preto, lebo pisatelia používali také grafické znaky, ktoré sa úplne odlišujú od nášho písma.

Rozlúštenie starých rukopisov je ťažké aj preto, lebo pisatelia používali také grafické znaky, ktoré sa úplne odlišujú od nášho písma. Pritom tieto najstaršie hebrejské grafické znaky boli na svoju dobu vyslovene moderné a ľahko čitateľné oproti znakom iných kultúrnych národov Blízkeho východu.

Nakoľko dnes vieme, v Mezopotámii a Egypte boli po prvýkrát použité litery (písmená). Nie vždy bolo ľudstvo schopné napísať to, čo možno vysloviť. Nie vždy sa pominuteľné slovo mohlo natrvalo zachytiť.

Prvé pokusy pochádzajú z konca 4. tisícročia pred Kristom. Dnes sa nám zdajú nepraktické a komplikované, lebo tieto najstaršie písma si zo začiatku poslúžili len malými obrázkami.

Význam slova bol graficky zobrazený tak, že v znakoch sa dá rozpoznať napr. bojovník, oko, chrobák. Ľudské činnosti sa dali ťažko preniesť do takého slovného písma. Aj to sa podarilo nasledovným spôsobom: "tĺcť, biť" sa vyjadrilo ľudskou postavou s palicou, "vládnuť" palicou vládcu, "jesť" človekom prijímajúcim potravu.

V ďalšom kroku sa prešlo od tohto slovného písma k slabikovému písmu. Použité znaky už neoznačovali priamo veci alebo činnosti, ale mali len zmysel slabiky. Vždy vtedy, keď sa táto slabika vyskytovala v slove, mohol sa použiť tento znak.

Takéto slabikové písmo, ktoré bolo preniknuté ešte aj slovným písmom, poznávame v klinovom písme Sumerov, Babylončanov, Asýrčanov a Chetitov.

Toto písmo sa skladá zo samých klinov, ktoré sa k sebe pripájajú v najrozličnejších kombináciách a pozíciách. Na to, aby sa mohlo napísať všetko, čo sa chcelo povedať, bolo potrebných veľa stoviek rozličných znakov, pričom každý znak sám o sebe nebol celkom jednoznačný, ale chcel vyjadriť rozličné veci.

Nemenej komplikované bolo obrázkové písmo egyptských hieroglyfov, ktoré sa taktiež používali za slová alebo slabiky. Časom neustále pribúdali nové znaky, takže postupne bolo vlastne umením vedieť čítať a písať.

Pisári patrili k vzdelaným a často aj vplyvným ľuďom spoločnosti. Viac rokov museli rozvíjať svoju schopnosť písania a čítania. Zachovalo sa mnoho tisíc dokumentov s klinovým písmom a hieroglyfmi. Stálo to veľa dôvtipu a kombinačných schopností, kým sa tieto staré písma vylúštili a stali sa čitateľnými a zrozumiteľnými pre našu dobu.


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014