Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rakovina slova

Nepostihuje len ľudské telo

Je tomu niekoľko týždňov, čo som čítal v Katolíckych novinách článok, ku ktorému si môžete vytvoriť vlastný názor. Objavila ho jedna pisateľka ako odkaz na portál ženského časopisu...

Celý článok - Nepodarený vtip alebo návod na nevraživosť

„Chceli ste niekedy zabiť svoju svokru?“ Taký, dokonca bez náznaku humoru, bol titulok ankety s odkazom na portál ženského časopisu vyzývajúceho čitateľov opísať "búrlivé" zážitky so svokrami. Nestačím sa čudovať, čo sú niektoré médiá schopné urobiť v snahe získať si pozornosť čitateľa – aj za cenu roznecovania averzie či zosmiešňovania iných.

O svokrách sa popísalo dosť a často sa nájdu tí, ktorí nie sú s nimi spokojní. Ale rozvášniť – hoci len myšlienky – na to, koho treba zlikvidovať alebo ponížiť, to sa mi nezdá etické a už vôbec nie kresťanské.

Svokra či svokor, dobrí či menej vľúdni, sú súčasťou rodiny, v ktorej máme povinnosť navzájom sa ctiť a milovať. Keď vzniknú roztržky, treba hľadať rozumné riešenia a odpúšťať si namiesto špekulácií nad tým, akým spôsobom by sme sa najradšej toho druhého zbavili.

Ženám, ktoré sa do tejto alebo podobnej manipulačnej hry zapojili, by som odporúčala uvedomiť si, že i ony sa raz môžu stať svokrami a iste by sa im nepáčilo, aby ich nevestám či zaťom niekto podsúval verzie, ako ich najlepšie zniesť zo sveta. Skúsme dať najavo tendenčným médiám, že o také ankety nestojíme. Ba viac, počas Dňa matiek obdarujme kvetinou mamy, ako i svokry.

Zdroj: Katolícke noviny 18/2008 – listáreň.

Keď prebiehala spevácka show Elán je Elán, niekoľko častí som pozeral. Neviem, ktorý z pánov porotcov – zo skupiny Elán, nie pozvaný hosť, sa raz vyjadril v tomto zmysle – "tá pieseň má aj posolstvo a vy ste ho nepochopili" – to bola reakcia na zaspievanú pieseň súťažiacej (myslím, že to bola pieseň - Neobzerajte sa pani Lótova). Keď tak uvažujem, aj spevák niečo odovzdáva do slov piesne – mohol by som to vyjadriť tým povedaným – posolstvo. A tak som hľadal cez google text inej piesne od skupiny Elán. Vybral som tú, ktorá je veľmi známa u mládeže.

Ak ide o posolstvo, ide o niečo veľmi dôležité, o niečo hodnotné aj pre spoločnosť...

Text piesne: ...... tam patrí refrén  "A tou je a tou je a tou je zanedbaný sex"

Ak ťa v noci budia strašidelné sny
Ak ťa nudia ľudia a ak si obézny
Ver že za to môže len jediná vec
.................................................
Ak máš horké sliny a ak ti škrípe hlas
Ak máš syndróm viny, dnu či ischias
Veďže za tým väzí len jediná vec
.................................................
Mám to rád, áno, chcem ťa
Mám to rád, celú zjem ťa
Mám to rád, si nežné zviera
Mám to rád, na to sa neumiera.
Ak ti klesá IQ a ak ti stúpa tlak
Spamätaj sa rýchle a všetko nechaj tak
Neváhaj a začni riešiť vážnu vec

.................................................
Ak ťa v noci budia strašidelné sny
Ak ťa nudia ľudia a ak si obézny
A na všetkom bielom vidíš čierny fľak
Tak odomkni si telo a maj sa trochu rád.
Ak si ako väzeň v sebe zavretý
Ak sa ti táto pieseň lepí na päty
Ver že za to môže len jediná vec
A tou je a tou je a tou je zanedbaný sex.

Zdroj: http://www.akordy.sk/piesen.ltc?interpret=5&piesen=140

Ja som v tejto piesni našiel – pre niektorých iste posolstvo, no pre mňa len pár slov a to 4x opakované - A tou je a tou je a tou je zanedbaný sex.

Žeby toto bolo to posolstvo pre mládež a pre dnešnú dobu?

A tak sa pýtam sám seba – som zaujatý, chýba mi IQ, neviem čítať?

Rakovina už nepostihuje len telo...


Podnety | stály odkaz

Komentáre

  1. je jednou vecou posolstvo do niečoho vložiť..
    uplne inou je posolstvo nájst..

    z jedneho textu si 5 ludi môže vybrať 5 rôznych posolstiev..
    publikované: 26.06.2008 22:43:40 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. veru
    tak, niektore clanky su fakt pod ludsku uroven. a niektore vylozene degraduju ludsku dostojnost. neviem ci to ma byt provokacia autora ale mna vedu skor k tomu ze prestanem citat clanky a vobec ignorovat celu webstranku.
    publikované: 26.06.2008 23:51:49 | autor: hejuska (e-mail, web, autorizovaný)
  3. z jedneho textu si 5 ludi môže vybrať 5 rôznych posolstiev..
    to, čo je už vonku a známe, oslovuje, vplýva na človeka a vie dnes človek, alebo lepšie povedané chce dnes zvlášť mladý človek hodnotiť? ja verím, že takí sa nájdu - a tí ostatní? nemajú právo na morálnu formáciu?
    publikované: 27.06.2008 08:32:20 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  4. právo majú..to je viac než jasné,
    len či vždy prijmu informáciu ako morálnu..to už jasne nie je..:))
    publikované: 27.06.2008 09:44:25 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  5. chudokrvnost slova
    Ak sme pri diagnozach, skor by sa dalo povedat, ze dnesny farari trpia chudokrvnostou slova a nie ako pises - svet rakovinou slova. Pre mna, ako nekrestanskeho asketu, odovzdava text piesne "...A tou je a tou je a tou je zanedbaný sex..." posolstvo, ze hoci sex nelieci spominane problemy, ba naopak ich trochu zhorsuje /nudu z ludia,syndorm viny.../ musim si pri jeho nedostatku davat pozor na svoju zavist a zahorknutost voci tym, ktory ho maju dostatok. Lebo sex sam osebe je nepochybne velmi prijemny. To co prichadza po nom je uz ine kafe.
    publikované: 27.06.2008 10:44:24 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. nekrestansky asketa,ktorý vie,
    čím trpia farari...))))

    z počutia?..:))))

    šestko..už dlhšie ma bavia tvoje výroky..a zavislosť na schopenovi..:))
    musíš byť divný týpek..:))
    publikované: 27.06.2008 10:54:28 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. chudokrvnost slova
    sestko, ak si kritický, hádam mi nepovieš, že dnešný svet je lekárom rakoviny slova - stačí sa opozrieť do poštových stánkov, počúvať výroky niektorých ľudí, vnímať rôzne média a ich prínos pre spoločnosť... ja neodcudzujem, ja konštatujem - už malé deti sú kŕmené rozprávkami, ktoré kedysi neboli - strašidlá a podobne... mnohé akčné PC hry vedú k násiliu a skúšaniu na iných - čo z toho, že napíšu na obal upozornenie... za dňa, ke´d deti majú prístup k televízii a nie je to čas po 22.00 hod možno pozorovať vo filmoch rôzne scény erotického zamerania... a a a.... nebudem už pokračovať... ja som poukázal na jednu skutočnosť, ktorú vnímam aj ja - hudba má vplyv a teda aj určitým spôsobom vychováva... áno, aj kňazi nie sú rétormi na jednotku... sú slabší, sú lepší... no aj u kňaza ide o to, že nemusí hovoriť veľa, ak povie to, čo má povedať... aj kňaz dozrieva - ja som kedysi čítal kázne ako novokňaz z papiera - iný novokňaz hovoril z hlavy - a som za to azda chudokrvný? ak kňaz nehovorí živé Božie slovo, preniknuté svojím vlastným prežívaním a otvorenosťou voči potrebám doby, potom môžem aj ja povedať a poviem, že kňaz je chudokrvný... koľko máma v spoločnosti chudokrvných otcov, matiek, či iných ľudí... no aj oni majú možnosť vyliečiť sa, ak chú...
    publikované: 27.06.2008 10:59:23 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Som rád MissEllie, že ťa bavím...
    ...ja sa totiž tak trochu náročky vychovávam k divnosti - namiesto pozerania telky čítam Schopenhauera /momentálne skúšam čitať Hegela/ alebo sa učím len tak maďarsky a pod....

    Jozef, to sú riziká trhovej ekonomiky, že rôzne produkty musia sútažiť o pozornosť ľudí. Cirkev ponúka starý osvedčený produkt, ale neviem, či sa mu podarí ešte viac preraziť, hoci aj v nejakom novom obale. Násilie a sex v televízii a na PC v skutočnosti nie je nebezpečné - je to náhrada skutočnej činnosti - vychováva pasívnych,oddelených, sebauspokojujúcich sa jedincov, ktorí sú úplne neškodní....
    publikované: 27.06.2008 11:26:20 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Jozef, to sú riziká trhovej ekonomiky,
    v niečom máš pravdu a to - že je to trhový boj - hoc za každú cenu... hoc, že to bude aj úpadok morálky a pod.... Násilie a sex nie... zaujímavý pohľad? ak by si bol podnikateľ, či jednoduchý obchodník a ťa prepadnú, oberú o peniaze, či pripravia o život - to nie je nebezpečné? a nevychováva často pasívnych jedincov - ak čítaš správy a pozoruješ život okolo seba a vo svete to môžeš vidieť žiak si dovolí za bieleho dňa postrielať spolužiakov... jeden z x prípadov - to sa kde naučil ten pasívny jedinec? - alebo žiješ na inej planéte? (bez urážky)
    publikované: 27.06.2008 11:47:50 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Aj ja niekedy zámerne diskutujem tak, aby som rozvírila hladinu...
    nebavia ma ľudia znudení, ale ani tí, ktorých vyrieknu slovo a čakajú zázrak... (kňaz Jozef, to vôbec neadresujem farárom, myslím to obrazne) že ostatní ich budú "velebiť", lebo oni sú tí najmúdrejší. Každý z nás sa môže mýliť, každý má iný rozsah vedomostí či objem poznatkov, rôznu kvalitu ich spracovania, rôznu úroveň interpretácie toho čo viem iným.
    Vôbec mi nevadí, ak niekto použije zo začiatku napísané slovo, avšak čím viac opakuje to isté, mal by sa odpútať od papiera a pretaviť to do zrozumiteľného prejavu atď.
    Aj preto s určitým nadhľadom hodnotím to čo kto napíše na adresu toho druhého. Osobne som bola prísnejšia na kňaza Jozefa, lebo som sa "zľakla", že je to niekto kto sa chce iba prezentovať ako kňaz a provokovať nás. Preto tie vyššie kladené nároky, pretože on by mal byť v teórii toho čo tu chce prezentovať najviac doma. A potom sme tu my (so svojimi osobnými pocitmi na svojich blogoch) a s názormi trebárs aj na tomto blogu. K čomu smerujem? Ellie, neviem čo Ťa vedie k tomu, aby si - až tak detailne - každého hodnotila... To sa týkalo aj Hoga. (Teraz hovorím o tomto blogu!) Majme k sebe viac úcty a pokory. To je dnešné "moje posolstvo..."
    publikované: 27.06.2008 11:51:15 | autor: MB (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. ok Martha..upresni...koho detailne hodnotím?..
    vie martha..ja vidim značny rozdiel medzi posudkom a vyslovením názoru..

    a prekvapuje ma tvoje dnešne posolstvo aj z iného pohladu..nechce sa mi veriť,že to píšeš práve ty..

    takže..nemám právo vyjadriť svoj názor len preto,že to niekto vníma ako hodnotenie?..

    hmmm...zaujimave..
    od tejto chvíle budeme radšej všetci mlčať..aby nevzinkal priestor na podobné nedorozumenia..alebo vyloženia si povedaného..

    tak to chceš?..
    publikované: 27.06.2008 11:57:57 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Ellie...
    aby sme sa pochopili... s odstupom mi to fakt pripadalo ako taká ozvena... My by sme mali nechať priestor na "hodnotenie" tomu komu je to adresované. Nemyslela som to v zlom... Len potom Ti niektorí hovoria, že si všade... A ja som to začala iba viac vnímať... Nebudeme ticho, neboj, ani ja nie... :-)))) Pekný deň všetkým a Tebe zvlášť!!!
    publikované: 27.06.2008 12:50:56 | autor: MB (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Ellie...
    to o tom "zázraku" nepatrilo Tebe. Vieš asi o kom hovorím... O tých čo čakajú potlesk od všetkých... Ale to už radšej (asi) nebudeme rozmazávať. P.S. Školím sa, iba som sem nakukla. Prepáč ak to vyznelo nie dosť zrozumiteľne...
    publikované: 27.06.2008 12:56:25 | autor: MB (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. ak ja som všade,tak potom neviem,kde su ostatní..:)))
    v poslednom čase som len tu..a mienim tu zotrvať..:))

    necitim potrebu byť inde..môj čas je drahocenny..rýchlo vyprcháva..
    a tak budem učiť seba,ako iných.::)))
    publikované: 27.06.2008 14:42:05 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Ellie, tak Ti to písali...
    ja len tak z rýchlika... už odchádzam. Ahojte!!!!

    Hodnotila si Šestka predsa. A na školení som bola ja - na takom ozajstnom (PC) nie tu... :-)))
    publikované: 27.06.2008 15:24:35 | autor: MB (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. ...bola prísnejšia na kňaza Jozefa
    to je v pohode, opatrnosti je treba, zvlášť,ak človek odovzdáva niečo osobné... vo virtuálnom svete netu sa ľahko dá klamať iných aj pod rúškom "kňaza". Ja som rímskokatolícky kňaz skutočne a neklamem - ad1/... ja som tu už raz písal o verbálnom boji - tak sa mi zdal a bolo mi to vysvetlené - ad2/... prosím, nerobte z tohto blogu miesto, kde niekto iného oslovuje spôsobom, že sa to toho druhého dotýka - alebo je to zámer? myslím, že nie - ad3/... píšme commenty na články a svoje osobné postoje k nim, nie k iným. o tom má byť asi blog - ad4/
    publikované: 27.06.2008 15:29:03 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  17. a zase..čím som hodnotila šestka?..
    že je nekresťansky askéta napísal sam...
    že je zavisly na schopenovi napísal tiež sam..

    či tým,že som napísala o divnom týpkovi?..to je môj nazor..nie jeho hodnotenie..

    ach jo..:)))
    publikované: 27.06.2008 15:32:20 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014