Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Starý Zákon - Zbierka, ktorá rástla vyše tisíc rokov

Dejinný rámec

Starý zákon je kniha, čo vznikala vyše tisíc rokov. Mnoho generácií sa podieľalo na jej vytvorení. Preto z literárneho hľadiska nie je to jednotná kniha, ale je to zbierka, ktorú možno porovnať s malou bibliotékou, ktorá obsahuje množstvo kníh rozličného druhu.

Časový úsek, v ktorom rástol - vznikol Starý zákon, sa rozpína od strednej doby bronzovej až po epochu Rímskeho impéria. Mohutné ríše povstávali v tomto čase a opäť zanikali. Egypt, Asýrsko, Babylon, Perzia, Grécko a napokon Rimania. Všetky mali vplyv na Palestínu. Izrael odvodzuje svoje dejiny od Božieho povolania Abraháma a od povolania patriarchov (1. polovica 2. tisícročia pred Kr.). Niektorí potomkovia sa dostanú do Egypta so svojou vierou v Boha Osloboditeľa, asimilujú sa postupne s kmeňmi, ktoré žijú v Kanaáne do jedného národa. V krátkom čase zániku susedných veľríš vzniká na rozhraní tisícročia Dávidova ríša. No nemala trvania. Po vládnutí jeho syna Šalamúna sa rozpadáva r. 932 pred Kr. na severné panstvo Izraela a na južné panstvo Judeu.

Samostatnosť Izraela sa r. 722 pred Kr. končí a Judea končí svoju samostatnosť r. 587 pred Kr. dobytá Babylončanmi. Naoko sa zdá, že dejiny Izraela sa tým končia. Ale tí Židia, ktorí boli odvlečení do Babylonu, si svoje osobitné náboženstvo zachovávajú. Po r. 538 pred Kr. za Peržanov, ktorí sa po Babylone zmocnili vlády, sa mohli vrátiť do Palestíny. Izrael síce nedosiahne samostatnosť, ale tým väčšmi sa venuje prehĺbeniu svojho náboženstva. Po úpadku Perzskej ríše sa Palestína dostane pod vplyv helenizmu a po krátkej samostat­nej perióde pod vládu Ríma.


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

  1. .O)
    pekné info aj stránka,ďakujem
    publikované: 06.08.2008 12:52:22 | autor: lee34 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014