Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mladá hollywoodská hviezda Jim Caviezel o viere, modlitbe, vine a spovedi

Kristov kríž stojí za to, aby sa za neho bojovalo

Jim Caviezel sa pred nakrúcaním filmu Umučenie Krista bol päťkrát duchovne posilniť u známeho duchovného pastiera. Radil sa s ním, či má vziať na seba náročnú úlohu predstaviteľa Ježiša Krista. Pritom prezradil, že mu známy hollywoodsky režisér ponúkal dva milióny dolárov, ak odmietne hrať úlohu Ježiša. Mnohí mu prorokovali, že to bude koniec jeho kariéry. Dnes je jasné, že to je naopak začiatok jeho veľkej hereckej kariéry.

Viera

Spomínaš si, že som na začiatku povedal, že obrátenie ide pred tebou po celý život? Človek sa musí stávať stále lepším, ako to len dokáže. Proste to skús! Kristus hovorí: Buďte dokonalí, ako je dokonalý môj Otec. Nuž buď tým, čo Ježiš hovorí, že skutočne niečo znamená, lebo my hovoríme: "To je trochu divné či bláznivé." Potom to všetko stráca zmysel. Buď to má zmysel, a potom odpovedáme "áno"! Byť dokonalý, to znamená pokúsiť sa o to. Musíš sa vo svojom zmýšľaní pokúsiť obmedzovať hriechy. A čím dlhšie žiješ, tým lepším sa musíš pri tom stávať. Možno sa ti to nikdy nepodarí, pokiaľ ide o tvoje činy, a všetko to zostane iba pri zbožných myšlienkach, potom sa o to pokús aspoň vo svojich myšlienkach. To všetko sa podarí len vtedy, keď sa budeš viac modliť, a čím viac sa budeš modliť, tým viac vstupuje Boh do tvojho života.

Modlitba

Čím viac sa modlíme srdcom, tým viac sa chceme modliť. A čím viac sa modlíme, tým viac milostí sa nám dostáva. A čím viac milostí prijímame, tým viac sa chceme modliť. Tak vstupujeme do kruhu života. Nie je to nič iné, ako to, že hriechy sú v našom živote stále menej časté. A keď sú hriechy v našom živote menej časté, začíname vo svojom živote stále viac pociťovať Božiu prítomnosť, pretože on vstupuje do nášho srdca. Sme zrodení k tomu, aby sme mali Boha vo svojom srdci. A potom začíname žiť v nebi. Nemusíme najprv umrieť, aby sme prišli do neba, môžeme s tým začať už tu – môžeme začať žiť v nebi už tu na zemi!

Svätá omša

Keď ideš na svätú omšu, povedz si: "Moment, musím sa pripraviť, aby som mohol prijať sväté prijímanie." Niektorí ľudia hovoria: "Nemôžem ísť na sväté prijímanie, nebol som na spovedi." Tak bež na spoveď! Pripravuješ sa na každý basketbalový zápas. I duchovne sa môžeš pripravovať, trénovať. Ak to so svojím katolíctvom myslíš vážne, trénuj každý deň. To je základný kameň tvojho života.

Hriech

Dnes neradi hovoríme o hriechu. Hovoríme: "Hriechy nie sú. My nehrešíme, máme len problémy." To pochádza od Zlého. C. S. Lewis napísal knihu "Rady podriadenému diablovi", v ktorej vrchný diabol podriadeného diabla poučuje: "Priveď človeka k presvedčeniu, že neexistuješ. Presvedčí ho, aby veril, že neexistuje hriech." Veľký svätec Maximilián Kolbe povedal, že veľký problém 20. (teraz 21.) storočia je ľahostajnosť. Ľudia, myslite na to! Všetci mladí ľudia musia vedieť: Ľahostajnosť znamená, že nám je to všetko jedno. Ty hovoríš: "Ja poznám rozdiel medzi tým, čo je dobré a čo je zlé." A Zlý hovorí: "Nie, nie je žiadny rozdiel, všetko je jedno. To, čo je zlé, je dobré, keď to chceš." Ale potom sa pozri do Svätého písma. Čo hovorí Ježiš? "Vypľujem vás! Nebuďte vlažní – cesta do neba je úzka. Cesta do pekla je široká." Peklo existuje. Očistec existuje. Hovorí snáď Boh: "Mne sa páči zvrhnúť ľudí do pekla"? Mnohí by si radi mysleli, že áno. Tak ti to hovorí diabol. Ale to je tvoje rozhodnutie. Buď peklo, alebo očistec. Vidíš mnoho ľudí, ktorí na zemi prežívajú peklo alebo nebo.

Nebuď ľahostajný!

Keď si moja priateľka Eva a pred tebou leží štrkáč, poviem snáď: "Nechcem svoju priateľku strašiť, je to taký dobrý človek a má dnes krásny deň. Je tu síce štrkáč a ona na neho za chvíľu nevedomky šliapne, ale ja jej nebudem nič hovoriť"? Nie. Zavolám: "Eva, pozor, je tam had. Ak sme priatelia, prosím ťa, nechoď tam!" Áno, tak úprimní musíme byť. Či už malí chlapci nechcú byť hrdinami? Ale byť hrdinom, to neznamená chcieť niečo vlažného alebo priemerného... A to je to, čo chcem povedať mladým ľuďom: Bojujte za to. Kristov kríž stojí za to, aby sa za neho bojovalo i umieralo. Keby nestálo za to umrieť pre neho, bolo by nezmyslom všetko, čo urobili Matka Terézia, Maximilián Kolbe, veľký Tomáš More. Alebo to, čo urobil Kristus, to všetko by stratilo zmysel.

Byť katolíkom

Ak hľadáš jednoduchý život, v katolíckej viere ho nenájdeš. Urob aspoň rozhodnutie. Ak si myslíš, že katolícky život nie je pre teba, rob niečo iné – je to tvoje rozhodnutie. Ale keď hovoríš, že si katolík, tak podľa toho aj ži. To je to, čo potrebujeme. Potrebujeme bojovníkov. Potrebujeme svätých na tejto zemi. Potrebujeme ľudí, ktorí sa obracajú k hriechu chrbtom. Ale keď hovoríš: "Pokušenie je veľké, – ja znovu klesám!", potom sa pozeráš len na pokušenie, a nie na Ježiša, na Máriu. Tak by si mal dosť sily. A pamätaj si toto: Musíte sa obklopiť ľuďmi, ktorí podporujú váš katolícky život. Zakaždým, keď hľadáš takých priateľov, chce ti Boh dať svoje požehnanie, aby si mal také priateľstvá, i keď je zatiaľ len jedno. A keď nemáš nikoho, tak sa modli, a Boh ti niekoho pošle. Nechce ťa nechať samého. A to sa opäť vraciame k modlitbe srdca. Ako to robiť? Môžeš začať s málom, s jednou časťou ruženca, s dvomi desiatkami. A keď už chodíš každú nedeľu na omšu a chceš mať viac Ježiša vo svojom živote, potom choď na omšu každý deň – pokiaľ môžeš.

Zdroj: (Z odpovedí Jima Caviezela na otázky M. Čecha pre časopis Yo )


Myšlienky iných | stály odkaz

Komentáre

  1. zaujímave čitanie...vrátim sa k nemu..
    isto iste sa vrátim...teraz som to len tak zbežne..
    niet vela času..))
    publikované: 23.07.2008 15:01:31 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. je mi to ľúto..
    strašne ľúto..
    publikované: 23.07.2008 16:57:48 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Dakujem za podnetne a krasne svedectvo
    budem sa snazit.
    :-)
    publikované: 24.07.2008 01:41:19 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. DAKUJEM VELMI
    stalo to za precitanie, je to skutocne WAW, ked som si to citala mala som taki zvlastny pocit, plny pokoja a nadeje :oD
    publikované: 08.08.2008 12:03:13 | autor: janka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014