Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cirkev – hriešna a predsa svätá alebo Kristus áno – Cirkev nie!

Toto boli myšlienky, keď som nahlas uvažoval, uvažoval nad uvažovaním iných...

Ten, ktorý sa modlí vyznanie viery – Verím v Boha – príde aj k časti, kde vyznáva – verím... v svätú cirkev katolícku...

Ako môže byť niečo sväté, keď je zároveň hriešne? Môže si niekto položiť otázku...

Prečo Kristus áno a Cirkev nie? Vari nemožno spájať Krista s ideou myšlienky založenia cirkvi?

Alebo je až taká úcta ku Kristovi, že nedovoľuje pripustiť, aby sa k nemu priraďovala aj cirkev?

A čo je vlastne cirkev? – sú to ľudia, ktorí sú v mnohom hriešni, svojím životom často popierajú to, čo vyznávajú – vieru v evanjelium a prikázanie lásky...

Do takejto cirkvi by som teda nechcel patriť – na ktorú sa poukazuje, ktorá je pohoršením pre mnohých, by niekto namietal...

Cirkev sa zároveň očisťuje a stáva sa tak aj kajúcou...

Koľkí ju chceli zničiť a ničili, ale cirkev jestvuje a bude jestvovať na základe prísľubu jej zakladateľa - Ježiša Krista...

Aby si azda teraz čitateľ nemyslel, že tým rímskokatolícky kňaz popiera cirkev, v ktorej žije a že ju odsudzuje... Nepopieram a nezrádzam cirkev a chcem jej zostať verný až do posledného dychu.

Toto boli myšlienky, keď som nahlas uvažoval, uvažoval nad uvažovaním iných...


Podnety | stály odkaz

Komentáre

  1. ad „Ako môže byť niečo sväté, keď je zároveň hriešne?“
    v prípade RKC celkom jednoducho: RKC je svätá podľa presvedčenia cirkevnej hierarchie a časti svojich veriacich, (aj) hriešna je podľa svojich reálnych činov.
    publikované: 02.08.2008 17:59:40 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. wys,
    tvoja otázka je zároveň aj odpoveďou, nemôže a ani nie je, kto iné tvrdí sám hreší, niet ničoho a nikoho ani na zemi, ani na nebi, čo by bolo sväté, svätý, či svätá, samozrejme okrem samotného Boha, Ježiša a Ducha Svätého, iba Im prislúcha toto oslovenie a živúcej sile, ktorá len vďaka Nim oživuje celé stvorenie vrátanie tak domýšľavých nešťastníkov, čo by sa radi hrali na svätých,
    publikované: 02.08.2008 18:16:34 | autor: poludnica (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ad „Kristus áno - Cirkev nie“
    istý čas som sa zúčastňoval na živote RKC a poznal som aj ovzdušie v dvoch-troch iných cirkvách, a na základe osobnej skúsenosti si nemyslím, že veriaci kresťania majú dilemu Kristus verzus Cirkev postavenú v takejto vyhranenej podobe.
    skôr som sa stretával s predstavou veriacich kresťanov, že vo vzťahu k Svätému písmu, k vieroučným otázkam a k Bohu by mali mať väčšiu autonómiu, slobodu a individuálnu zodpovednosť pred Bohom.
    publikované: 02.08.2008 18:23:33 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. myslim si
    cirkev sa spreneveruje svojmu poslaniu. ma majetky, sedi na bohatstve, jej papalasi sa odievaju do cennosti a otrcaju ruku s prstenom, ktory maju hriesni ludia bozkavat, hoci ma podnikatelske aktivity, boli jej vratene majetky, nadalej natahuje ruku k statnemu rozpoctu a este aj od veriacich zobre do kasicky... sami tito cirkevni papalasi su casto pysni a spolcuju sa s politikmi, aby len ziskali dalsie dengy. vraj na slavu boha. ale skutocne? alebo len na slavu svoju? takato cirkev v ziadnom pripade nie je svata. na to, aby sa za nu mohla prehlasovat, by musela naplnat kristove slovo iba skutkami, nie prepychom, v akom si hovie, cim vyssie v hierarchii, tym ho maju viac.
    ja vo svatu cirkev katolicku neverim, akurat viem, ze existuje. a tym to u mna hasne. rovnako dokazu ine vetvy krestanske naplnat kristovo poslanie a byt povazovane za "prave". iba tie, co naplnaju jeho slova, povazujem za prave. ako kristus chodil bosy a odety ako kazdy jeden zo vtedajsich muzov, jeho sila bola v jeho priklade a slove, nie v okazalosti a pohodli, v akom si dnes hovie tato organizacia, bohoruhacsky sa oznacujuca "svatou".
    publikované: 02.08.2008 20:21:29 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. rkc
    pravdupovediac, nedivim sa ludom, ktori odsudzuju rkc..jej vizitkou je jednak jej minulost a dvak jej ovecky. Napriek tomu je dost uzasne, ze vydrzala az doteraz. Pre mna je prilis zalozena na tradiciach (verim ze aj tie sa pre niekoho stali dolezite), ktore potlacaju podstatu, a to zivy vztah s Bohom, do uzadia. Nuti ludi spravat sa inak, ako je im prirodzene.Nemam nic proti katolikom, su to tiez ludia, ktori sa snazia robit veci najlepsie ako vedia, len mam akysi blok voci katolicizmu ako takemu.
    publikované: 03.08.2008 09:53:51 | autor: camelle (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. camelle
    to, ze rkc vydrzala az dodnes, si zaistila sama: svojim spolcovanim sa s politikmi, upevnovanim si svojej moci, intrigami a vrazdami nepohodlnych v minulosti, mamenim veriacich, udrziavanim ich pri zemi a budovanim si svojich sfer, udrziavanim dogiem, ktore nemaju pred zdravym rozumom sancu obstat, ale veriaci tomu veria, lebo je to uzasne verit a citia sa pritom "bohovo". je tam jeden sakra pozitivny pol a jeden strasne negativny (judas), ktory za vsetko moze a mozeme nanho zvalit vinu. co na tom, ze to tak malo byt, kristus to vraj vedel a dopredu mu povedal, ze on, ako jeho najmilsi urobi toto a toto... iba naplnil tzv. bozi plan a cirkev z toho dodnes cerpa ako z hlavnej osnovy svojich dogiem. ved niekto uz za ich hriechy zomrel a maria bola panna, oplodnil ju duch svaty, polovicu genomu svojho plodu dostala z neba. ved uznaj, kto by toto dokazal, ak nie ten pravy boh a neudrziavala tuto rozpravku iba prava cirkev? haha
    a pritom je jedno, ku ktorej vetve krestanstva sa hlasis, a ci sa vobec hlasis k nejakej cirkvi. kristove slovo sa da naplnat aj bez cirkvi. to ovce potrebuju bacu, aby vedeli, kde je sever, a veru, niektorym staci uz ten baran. hlavne potrebuju niekoho, na koho sa mozu spolahnut...
    nepaci sa mi ten postoj katolicky, ze len oni maju patent na osobne a duchovne stastie jedinca, ze inymi cestami sa k pokoju v dusi dospiet neda, nepaci sa mi zlorecenie napriklad na taku jogu v skolach, ktora je osvedcenejsia o cele tisicrocia a nema na svojich rukach krv, na rozdiel od rkc. nepaci sa mi ten monopolizmus, ktory je len kontraproduktivny, akoby rkc islo len o nu samu, a nie o dobro svojho stada, kedy viac elementov z roznych zdrojov dokaze navzajom podporovat dobro v cloveku. ale rkc nie, len ona a ona a nikto iny. vsetko ostatne vnima ako ohrozenie SEBA SAMEJ, nie viery cloveka v dobro a lasku.
    je to jednoducho hnus.
    publikované: 03.08.2008 10:12:36 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. camelle ad „je dost uzasne, ze (rkc) vydrzala az doteraz“
    máš pravdu, je to na jednej strane dosť úžasné, na druhej strane vcelku pochopiteľné.
    rkc si svoju vnútornú jednotu a pretrvanie zaisťuje podľa môjho názoru hlavne tým, že
    . svoj pôvod, legitimitu, svätosť a neomylnosť odvodzuje priamo od Krista
    . za vieru v Boha sľubuje život večný, odpadnutie od viery trestá večným zatratením
    . jej vnútorná organizácia je silne hierarchická, centralistická a autoritárska
    . celé stáročia je tesne prepojená so svetskou mocou, istý čas s ňou prakticky splývala
    . na zavracanie pochybujúcich veriacich do svojho košiara využíva(la) aj (kruté) tresty
    . od veriacich dôsledne vyžaduje slobodné podriadenie sa a poslušnosť viere
    . z kňazského stavu vylučuje tých, ktorí sa odmietajú bezvýhradne podriaďovať
    publikované: 03.08.2008 10:56:35 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. eva
    ja si myslim, ze ked sa clovek stane krestanom, zacne z toho vyplyvat potreba mat okolo seba dalsich takych ludi..Nerada by som to znevazoval a v zmysle "zdruzovania dpo kruzkov podla zaujmov", ide o to, ze jednotlivec prezije tazsie ako viac ludi, ktori sa mozu navzajom podporovat, modlit sa za svoje problemy, pomahat si..A po case zistis ze sa bez toho neda zit.Ze je to sucast tvojho zivota ako krestana.Nemyslim si, ze je to take jednoduche ze ovce potrebuju niekoho za kym by bezvyhradne isli..A ze ti "pravi" vydrzia aj bez toho a vlastne je to prejav slabosti (silno mi to pripomina Nietzscheho ponímanie reality). Mozu byt aj krestan bez cirkvi, ale uprimne, obdivujem ho,ma to stokrat tazsie.

    wyslúžilec, to sú rozumné dôvody, ďakujem. Vyplýva mi z toho, že ju celkom neodsuzujes? Zazneli tam aj pozitivne body.
    publikované: 03.08.2008 18:50:36 | autor: camelle (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. camelle, RKC je aká je, čo už a komu pomôže ju odsudzovať?
    keby som bol praktizujúcim katolíkom, asi by som pomery v RKC pre všeličo kritizoval, no ako viac-menej nezainteresovaný pozorovateľ musím uznať, že RKC si svoje nábožensko-svetské záujmy dlhodobo stráži a presadzuje celkom úspešne..
    pravda, dôsledná dogmatičnosť RKC a autoritárske udržiavanie vnútornej jednoty, ktoré v minulosti prospievali jej záujmom, ju už v súčasnosti oslabujú a predpokladám, že s rastúcim vzdelaním, sebavedomím a záľubou ľudí v individuálnej slobode bude počet jej poslušných, bezvýhradne sa Cirkvi podriaďujúcich veriacich klesať..
    publikované: 03.08.2008 22:31:13 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Je Cirkev hriešna alebo svätá
    Cirkev Kristova (teda Katolícka Cirkev) je okrem toho, že je božsko-ľudská ustanovizeň, je v prvom rade mystické telo Kristovo. Keďže Cirkev je Kristovo telo, musí byť tým pádom svätou a teda nikdy nemôže byť hriešnou. Hriešni sú len ľudia.

    Známka svätá, zo štyroch známok Cirkvi (jediná, svätá, apoštolská a katolícka (všeobecná)) znamená, že Cirkev posväcuje ľudí sviatosťami - božími milosťami, má moc odpúšťať hriechy a dávať im nadprirodzený život, už tu v slzavom údolí, zo zmiernej Obety (svätej omše).
    publikované: 04.08.2008 08:59:43 | autor: sasulnik (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. toto hovoris z presvedcenia
    alebo len citujes, co do hlav tlaci cirkev svojim ovciam biednym?
    ziadna cirkev nie je skutocne svata.
    mas pravdu: hriesni su ludia. ale co je cirkev, ak nie spolocenstvo ludi??? co by bola cirkev bez ludi v nej? nic. a nic nemoze byt svate. dobre ta oklamali, veru.
    ak je kristus svaty, tak je potom svate vsetko, kde sa nachadza, a to aj tvoja kuchyna, ak si ho tam pozves. ale ziadna pozemska organizacia nema pravo sa nazyvat svata, inak sa ruha bohu (ak mu na tom ovsem zalezi, vsakano).
    ak cirkev posvacuje ludi sviatostami a milostami, je to len psychologicky klam, ktory vyvolava konkretne a cielene nalady u ludi. aj to modlenie ma vyznam IBA PRE NICH SAMYCH a pre nikoho ineho. a to nie preto, ze by na ne boh cakal, ale ze sa clovek sam programuje urcitym smerom. a ak sa niekomu splnia zelania a modlitby, je to iba preto, ze vdaka svojej viere presmeroval svoju energiu potrebnym smerom, ale nie ze mu k tomu dopomohol nejaky svaty, preboha! ved si len vezmi, koho vsetkeho ma cirkev tendenciu vyhlasovat za svateho... myslis, ze tam niekde ten zosnuly len preto, ze si to nejaka cirkev zmyslela, bude povinne sediet a bdiet a cakat na tvoje prosby, aby ich splnil, ci prihovaral sa u boha? myslis si, ze boh sa v nebi riadi tym, co TU cirkev ustanovi???
    kedy uz dospejete, ludia?
    publikované: 04.08.2008 10:18:14 | autor: sasulnik (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. sasulnik
    to predtym som napisala ja, len som zle vyplnila kolonky. sory :)
    publikované: 04.08.2008 10:30:47 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. camelle
    "Mozu byt aj krestan bez cirkvi, ale uprimne, obdivujem ho,ma to stokrat tazsie. "

    a co vlastne maju tazsie? vieru? orientaciu v zivote? samotny zivot?
    dokazes si predstavit, ze niekto naplna kristovo posolstvo bez toho, aby pocitoval potrebu patrit do nejakeho nabozenskeho spolocenstva a byt nim organizovany? ze sa v zivote orientuje podla zopar uplne jednoduchych pravidiel a vsetok ten balast povazuje za rozpravku pre male deti?
    katolicka cirkev NEMA PATENT na spravny zivot. tych navodov, ako neublizovat a konat spravne, tu uz bolo davno predtym, a v podstate sa na seba podobaju. takze ak mi cirkev povie, ze nemam klamat, nema o nic vacsiu pravdu, ako ked sa to dozviem z budhizmu. ale ten sa ma na rozdiel od cirkvi nesnazi opit rozkom, ale mi to predostrie pekne na rovinu: co zasejem, to zoznem. nikto mi moje skutky dopredu neodpustil a hlavne: nikto za ne pred 2000 rokmi nezomrel. (iba ak by svojim zivotom zaplatil za nejaku chybu, pred ktorou nas vystriha a ktorej neopakovanie nam moze zaistit stastny zivot, ha ha). toto je ten najucinnejsi trik na ludsky sentiment a presvedci ludi, ze prave tato viera je skutocna, lebo ved ktory "boh" by dobrovolne obetoval svojho "syna", ak nie ten najpravdovejsi???
    krestanska viera je skratka POHODLNA (odhliadnuc od nezmyselnych prikazov a zakazov). cokolvek spravis, mas nadej na odpustenie. aj tzv. smrtelne hriechy... vsetko je to len jedno bububu.
    publikované: 04.08.2008 10:39:07 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Základ Cirkvi je na skale
    nemôže byť zrušená..
    trvať bude neustále
    pevná nepremožená..
    publikované: 04.08.2008 22:31:58 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  15. missellie
    alebo stoji na svatom petrovi, ktoreho meno tiez koresponduje s nazvom skala :)

    http://sk.wikipedia.org/wiki/Peter_(apo%C5%A1tol)

    ps: na akej skale stoji? kde je ta skala? skala nepodlieha korozii a poveternostnym podmienkam?
    publikované: 05.08.2008 12:28:54 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. ak by sa ti nechcelo citat :)
    Matúšovo evanjelium zaznamenáva, že Peter bol poverený vedením cirkvi samým Ježišom:

    Tu es Petrus, et super hanc petram aedificabo ecclesiam meam, et portae inferi non praevalebunt adversus eam. /Ty si Peter (Skala) a na tejto Skale postavím svoju cirkev a brány pekla ju nepremôžu./ - Mt 16, 18-19.

    V aramejštine, v ktorej bol napísaný originálny text evanjelia, je to dokonalá slovná hračka: slovo „cepha“ totiž aramejsky znamená „Peter“ aj „skala“. Text je dodnes zdrojom trvalej polemiky, najmä vo vzťahu k pápežovi ako úradu.
    publikované: 05.08.2008 12:31:49 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. eva..nechápem tvoju zášť..ani hnev..ani potrebu vyvracať niečo,čo je silnejšie,než ty sama..
    cirkev má majetky..prečo by ich nemala..?
    kolko ludí radšej darovalo majetky cirvki,ako inym?..
    môžeš v tom niekomu zabrániť?..môžeš človeku prikazať urob to tak,alebo tak, ak sam nechce?..

    vieš eva..divim sa ti..
    že cirkev siaha na štátny rozpočet,na to poukazuješ..
    ale že sa vyhodili takmer tri miliony na obranu futbalovych fanušíkov pri jednom futbalovom zapase..toto nevidi nikto..
    že sa vyhodili ťažké miliony za stavby hraničných prechodov,aj ked už bolo dávno jasne,že o malú chvilu budu zbytočne..na toto nepoukážeš..

    neviem prečo..možno preto,že tam si netrúfaš..

    hovor si čo chceš..píš si čo chceš..

    Cirkev nepremôžeš..ani ked sa poskladaš..:))
    publikované: 05.08.2008 12:47:34 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  18. a ešte..Peter = skala..zase len podobenstvo..
    vieš..Božie slovo si nikdy netreba vysvetlovať prvoplánovo..
    publikované: 05.08.2008 12:53:48 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  19. ja cirkev rozkladat nepotrebujem
    ona sa po case rozlozi sama. ludia uz dnes maju informacie, este aby sa k nim dostali a zacali ich vnimat inak, nez cirkvou vymytymi mozgami.
    ked cirkev bude svojmu menu robit cest, prestanem poukazovat na jej nepravosti.
    mimochodom - aby katolicka cirkev prestala prichadzat o majetky z dovodu plodenia deti knazmi a potom ich nemusela vyplacat, tak zaviedla povinny celibat. aj pre toto kritizujem katolicku cirkev, ale taka evanjelicka mi nevadi.

    a nie je to podobenstvo, je to hracka so slovami. je to fakt. kristus si stanovil petra. mozno mal k nemu bezvyhradnu doveru a vedel, ze ak on bude pokracovatelom jeho ucenia, nikto nema tu moc, aby ho zlomil a sposobil, ze sa spreneveri svojmu poslaniu. mozno to vyhlasenie, ze ho nepremoze nic bolo skor zelanie ako ozajstny fakt, aj napriek tomu, ze ta cirkev za pomoci roznych trikov a zloby vytrvala az dodnes. jedna ruka si podava druhu, zelanie sposobuje, ze dalsi veriaci ho naplnaju a nedopustia. ved predsa jezis tak povedal a nemohol sa zmylit. tak za kazdu cenu udrzat cirkev pri zivote... chapes ten detail? a to su iba veriaci. ze cirkev mala aj mocenske pohnutky, bola to dalsia moznost, ako si upevnovat moc, ked uz niekto nebol kralom po krvi, bol aspon papezom po vysvateni... a mal prostitutky, vrazdil, intrigoval, upevnoval si moc a zhrnal majetky...
    publikované: 05.08.2008 13:02:15 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. prečo by mal Kristus k Petrovi bezvýhradnu dôveru,ked ho Peter 3x zaprel?..
    vieš..medzi neveriacimi je tiež kopec vrahov..pedofilov..a inych živlov..

    všetci sme ludia..a je na nas,ako naložime so svojim životom..
    Boh môže niečo hlasať..a jeho pravá ruka to nemusí počuť,alebo zlyhať vo svojej vôli..

    na cirkvou vymyte mozgy by som sa moc neodvolávala..
    Veriaci veria v Boha..nie v Cirkev..aj ked jedno s druhým spolu súvisi..aj to len preto,aby tá viera bola aka je..

    a s celibátom sa neoháňaj..aj keby ho vymyslela cirkev..aj keby pre tebou uvádzané dôvody..sú to všetko len vaše dohady..vykonštruované..

    ale aj keby..každý,ktor sa rozhodne byť kňazom,alebo rehoľníčkou - vie,do čoho ide..a čo bude musieť svojmu rozhodnutiu obetovať..

    cirkev nenaháňa mladých mužov do seminárov tak,ako kedysi armáda do vojny..ani nebehá po uliciach a nešíri svoje slovo kdekolvek na verejnosti tak,ako chodia politické strany v časoch volieb..

    veriaci chodia za Bohom do chrámov..a tam dostanú to,po čo si tam prišli..

    a že je Cirkev organizovana?..
    dnes už je organizované kdečo..aj malé zločinecké skupiny..aj väčšie nadácie a charitatívne organizácie..tak prečo nie kolosálna Cirkev?

    a že sa rozloži sama?...v to môžu dúfať len takí,ako ty..ale ver mi..je to málo pravdepodobné.

    Cirkev nezanikne..len ľudí môže pohltiť ľahostajnosť a iné pokušenia..ale..ten život potom si fakt nechcem predstaviť..
    publikované: 05.08.2008 13:14:17 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  21. ved ano
    "vieš..medzi neveriacimi je tiež kopec vrahov..pedofilov..a inych živlov.."
    ale ti sa nevyhlasuju za svatych.
    "Boh môže niečo hlasať..a jeho pravá ruka to nemusí počuť,alebo zlyhať vo svojej vôli.. "
    tak preco sa vola svatou a neomylnou? preco vyhlasuje, ze je zastupcom boha na zemi, ked mu nedokaze ani bez chyby nacuvat a podla toho konat?
    "Veriaci veria v Boha..nie v Cirkev..aj ked jedno s druhým spolu súvisi..aj to len preto,aby tá viera bola aka je.. "
    verim v cirkev vseobecnu... veru, musia iba verit, lebo keby sa skutocne zamysleli, museli by prestat verit, ale stali by sa PRESVEDCENI, ze to tak urcite nie je. ale oni VERIA. ak to niekto potrebuje, nech to ma, ale nech k tomu nenabada vsetkych ostatnych. TVOJA VIERA TA UZDRAVI. nie boh, nie cirkev, ale viera. v co veris, to ti pomaha - citoval raz aj peter justin topolsky. jediny pozitivny jav, ktory v tomto vymyvani mozgov vnimam, je, ze oklukou nauci ludi uzdravovat svoje mysle a srdcia svojou vlastnou vierou a necakaju, ze to za nich urobi niekto iny, aj ked vzapati na to tento "zazrak" davaju na triko nejakemu svatemu alebo rovno jezisovi, marii ci dokonca bohu.

    "
    a s celibátom sa neoháňaj..aj keby ho vymyslela cirkev..aj keby pre tebou uvádzané dôvody..sú to všetko len vaše dohady..vykonštruované.. "
    FAKT? :)

    "ale aj keby..každý,ktor sa rozhodne byť kňazom,alebo rehoľníčkou - vie,do čoho ide..a čo bude musieť svojmu rozhodnutiu obetovať.. "
    veru. kazdy ma svoje motivy. niekto ciste srdce, niekto len slabost ci zbabelost, ktoru sa za tie roky naucil maskovat a obliect co uslachtileho habu obetavosti. ale zo slov takych knazov ci reholnikov lahko vycitis, co v sebe ukryvaju. niektorych fakt obdivujem a vzdavam cest, ale niektorych je mi prinajmensom uprimne luto.

    "veriaci chodia za Bohom do chrámov..a tam dostanú to,po čo si tam prišli.. "
    v chrame nachadzaju predovsetkym pokoj a sami seba, ale myslia si, ze je za tym boh. ten priestor je nabity energiou, podorys tiez zodpoveda zakonom prudenia energii, velkolepe nastenne malby a sustredena mysel dokazu v cloveku fakt urobit divy. sama to vnimam, ked raz za cas vynimocne pri urcitej prilezitosti idem na omsu. niekedy mam husiu kozu, ale viem, co ju vyvolava. niekto si pre zazitok ide na koncert, niekto do kostola... a pritom vnima vzdy a stale to iste.

    "a že sa rozloži sama?...v to môžu dúfať len takí,ako ty..ale ver mi..je to málo pravdepodobné. "
    este raz ti pripominam: cirkev su v prvom rade ludia, veriaci. nie iba organizovany zbor papalasov v sutanach. a na slovensku je uz dnes jasne, ze pocet veriacich klesa. v usa sa sice znova spolitizovava, pomaly nie je mozne robit vrcholovu politiku bez toho, aby si nebola krestan. mozno mas napokon pravdu: ta pacmaga sa svojho susta nevzda. vyzere jedno uzemie ako sarance a potom si najde zivnu podu kusok vedla... a ked sa vymenia generacie, zasa sa presunie naspat... vzdy si najde sposob, ako byt zaujimava. aj ked nie priamo zakladnou myslienkou krestanstva, ale aspon vyhodami, ktore ponuka za to, ze sa jej niekto upise a kona pod jej vlajkou... ak chces s vlkmi byt, musis s nimi vyt.

    charitativne aktivity veriacim neupieram, ale konaju ich aj neveriaci, takze tak.
    publikované: 05.08.2008 13:35:22 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. hmm..eva...pokladaš sa za Boha?..
    vieš čo tam je..a čo tam nie je..vieš,prečo kona ten tak a henten onak?..

    vieš všetko?..si Boh?

    usmievam sa nad tvojimi argumentmi..
    vieš..medzi tebou a mnou je jeden obrovský rozdiel..ja ľudom ich slobodnú vôlu neupieram..ak chcu veriť,nech veria..ak nechcu,nech neveria..

    nebudem presviedčať hladneho,že je syty,ked neviem,ako sa citi..
    a nebudem presviedčať niekoho,kto nájde v chráme Boh,že je to len on sám,ked neviem,čo tam našiel..

    nebudem sa vyjadrovať za iných..
    sama za seba hovorím,že verim..a neverím preto,že mi to cirkev prikazuje..verim preto,že chcem..že ma k tomu nútia všetky okolnosti..že ma moja viera nikdy nesklamala..že mi dáva nádej a silu..a všetko ostatné..

    vieš..deti v somálsku by boli radi asi občanmi napr. Anglicka..ale nemôžu..no veriacimi im nikto nezabráni byť..

    ak si pochopila,čo som tym chcela povedať..
    publikované: 05.08.2008 13:41:06 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  23. a dodatok..:))
    vieš evi..chod do chrámu nájsť sama seba.. a chodievaj tam dovtedy,kým sa nenájdeš..

    a potom pochopíš,že tam niesi sama..
    publikované: 05.08.2008 13:44:07 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  24. iluzie mysle
    su skutocne zapeklite. nie a nie pustit...
    ved ja ti neberiem tvoju vieru. ver si, comu chces. len ti naznacujem, ze ludia si casto urcite javy zosobnuju, davaju tomu nejakeho bozika ci rovno boha a pritom su to uplne prozaicke veci.
    a jednak nepopieram duchovny svet. viem, ze su veci mimo nasich tiel a mysli, ktore nedokazeme ovladat, ale pevnym rozhodnutim im dokazeme aspon ciastocne odolavat alebo ich rovno vyuzit pre nase zaujmy...
    krestania veriaci biblii a vsetkym tym rozpravkam mi pridu ako deti v prvej triede zakladnej skoly citajuce citanku a veriace kazdej basnicke, ktora sa im na isty cas stane alfou a omegou, a rozoberaju ju v mysli este aj cestou domov, mozno recituju mame, ktora ich vedie za ruku.
    a pritom skutocnost je taka pestra, ovela pestrejsia, na jednej strane zlozitejsia, z ineho uhla pohladu az zarazajuco jednoducha, ze je to tazke uverit.

    veru. mysel a iluzie...
    publikované: 05.08.2008 16:44:25 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. už som to niekde písala..
    musí byť strašné žiť len tak..pre nič..

    pre jeden definitívny koniec..

    ešte že som veriaca..môžem sa nad tvojimi písmenkami akurát tak pousmiať..:))
    publikované: 05.08.2008 17:20:14 | autor: ellita (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. veru tak
    mysel stale potrebuje potravu. ked ju nema, tak sa nudi. a ked hrozi, ze by zakusila pocit, ze zivot plynie aj bez nej, bez jej svedectva, tak si vymysli rozpravku. a hned jej je zasa lepsie... a cloveku s nou tiez.
    len lipnut na zivote, na jeho prijemnostiach, prejavoch... a pokracovani. ved to predsa nemoze len tak skoncit, ze raz nebudem... musim byt. akoby to bolo, keby to tak nebolo?

    veru, zazila som chvilkovy pocit vnutorneho otrasu, ked som si uvedomila, ake je to vsetko dokonale, hoci neosobne... preto si clovek vytvoril boha ako osobu a trva na tom. nie je predsa mozne, ze by to niekto neriadil, vsak?
    ale dnes ma to uz nenici. dnes to uz len akceptujem. a beriem si zo zivota, co potrebujem. a aj pomaham bez toho, aby som za to cakala v nebi odmenu. len skratka pre tu pomoc samotnu.

    definitivny koniec ega - to je to, co cloveka nuti verit, ze po smrti nieco ako on bude pokracovat. ani len pomysliet, ze to ego je len chimera a ako vzniklo, tak aj zanikne... rozpadne sa na drobne ako plamen, a uz nikdy to nebudes presne taka TY, ako si teraz... ostane po tebe len otlacok v priestore, tulavy alebo este zotrvacnostou hnany, podla sile tvojej vole. ale postupne aj ten vyprcha...

    ja s tym nemam problem. ale zaroven chapem ludi, ze si potrebuju vymysliet nieco, aby im ich zivot s vedomim si definitivneho konca nepripadal strasny ako tebe. nie je prijemne zit strasnym sposobom... chapem. tak hor sa VERIT a umocnovat si tuto vieru pravidelne navstevou patricnych miest a zhromazdeni, ked nam je tak dobre. NADEJ, ta predsa umiera posledna... :)
    publikované: 05.08.2008 19:35:09 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. tak prečo tu tolko o tom svojom probléme kričíš?..
    prečo sa k nemu neustále vraciaš?..prečo si kazíš ten svoj príjemný život problémami iných?..

    nechaj každému právo rozhodnúť sa..aj my ho tebe nechávame..

    a mimochodom..vieru neumocnujem návštevou chrámu..chodím tam presne preto,prečo chodíme navštevovať rodičov,priatelov, znamych..

    chodím dať a priať..
    publikované: 05.08.2008 21:31:01 | autor: ellie (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. ellie
    nekricim, vyvadzam ta z mylnych dojmov, ktore si nadobudla zo svojho zuzeneho pohladu a la viera a krestanstvo. alebo ak myslis velke pismena, tak to je pre zvyraznenie, nie krik.
    a snazim sa odkryt psychologicke pasce, ktore veriaci preberaju take, ake sa im ponukaju... ako deti rozpravky.
    davat a priat mozes aj bezne na ulici, nemusis k tomu chodit do kostola. cely tvoj den moze byt neustalym davanim a prianim... a popravde: mal by byt... nie iba v nedelu a nie iba v kostole. rodicia a znami... ved v poriadku... ludia sa stretavaju aj iba tak, bez toho, ze by pri tom pocuvali tie story z davnych cias, ktore su aj tak z velkej casti symbolicke, boli nabadani k odpustaniu hriechov (akoby knaz nedoveroval svojim oveckam, ze tak cinia aj bez jeho pokynov, alebo im to skutocne treba pravidelne pripominat a podavat nabozensku staminu?), rozne sviatosti, svate prijimanie, na ktoreho nesmies ist bez spovede, lebo ze si poznacena hriechom... same ritualy a hracky... vidis, a zase vysvetlujem. skratka navsteva kostola je z velkej casti ritualny cirkus a len chvilocka je v nom venovana na zamyslenie sa, prianie a davanie.
    no nic, nechcem ta poburovat ani rozculovat.
    ja len skratka odmietam ten cirkus, ktoremu sa veriaci velmi radi podrobuju vzdy zas a znova. ktosi raz povedal, ze nabozenstvo bez ritualov je mrtve...
    publikované: 06.08.2008 09:39:24 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. evi..prečo by som mala veriť TEBE a nie BOHU?
    jeden jediný dôvod..:))

    daj..:))
    publikované: 06.08.2008 10:14:27 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  30. missellie
    vobec nemusis verit mne.
    len zostan otvorena aj inym pristupom k tzv. viere, prestuduj si nieco aj z inych filozofii, prestuduj si aj zo psychologie, nazri do seba na chvilu bez tych farbiciek a legiend, co do teba husti katolicka cirkev a urob si vlastny zaver. neboj sa zapochybovat, hoci ta pred pochybnostami tvoja viera vystriha. je to tvoje neupieratelne pravo - zapochybovat, prevratit doterajsi nazor naruby a pozriet sa na veci z uplne ineho uhla pohladu.
    a mozno zistis, ze boh sice existuje, ale uplne inak, nez si doteraz verila ty. a pocitis slobodu inej kvality, nez ako sa na nu divas dnes.
    ja ti vsak vieru neupieram, ak pre pokoj v dusi potrebujes ten scenar, aky zijes teraz, tak si ho maj.
    len ukazujem, ze veci su v podstate trochu inak, nez ako ludia hlcu aj s navijakmi. a su aj taki, ktori toto nepotrebuju a nechcu. chcu naliat cistej vody, nie presladenej malinovky.
    asi tak.
    publikované: 06.08.2008 14:05:47 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. eva..3 roky..tri roky som nazerala a hladala..skumala a nechala sa viesť inou cestou..
    tri neskutočné roky trvalo moje blúdenie na počiatku ktorého bol ateista so svojou literatúrou a teoriami..

    vieš čo som po troch rokoch zistila? že patrím tam,odkial som odišla..
    že nikomu tak na mne nezáleží,ako Jemu..

    zdá sa ti to málo? 3 roky štúdia všetkého,čo ma tiahlo na inú cestu?

    zaujímavý bol návrat. mala som stretko s kamkou. bol predvianočny čas a ona potrebovala vyspovedať sa. súhlasila som,že pôjdem s ňou a počkám ju v chráme. neviem,či vieš,ako to prebieha pred vianocami. čakanie je trošku dlhšie,ako v bežný čas. a tak som čakala. a keď už išla ku mne usmiata, niečo ma nakoplo. A ja som vstala a šla som do radu. A zrazu som pocítila neskutočnú úľavu..
    publikované: 06.08.2008 14:11:16 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  32. a este cosi
    ze preco neverit "bohu"?
    akemu bohu? co ti boh povedal? rozpraval sa priamo so mnou?
    alebo si uverila, ze boh prehovaral k tym, ktori tak prehlasuju? ved sama vravis, ze ludia su omylni... vazne veris, ze vsetko, co je napisane, je slovo bozie, ktore interpretuju ludia, bolo x-krat kopirovane a prepisovane, a samotni mnisi v stredoveku sa priznali, ze nerozumeju vsetkemu, co prepisuju? ze urcite state boli z biblie vynate a ine zasa pozmenene tak, ako to momentalnemu papalasovi cirkvi vyhovovalo? toto je pre teba boh?
    alebo hovoris o tych pocitoch, ktore zazivas a povazujes ich za to, za co ta ich naucili povazovat?

    vela balastu je v ludskych mysliach, viere a predstavach...
    publikované: 06.08.2008 14:12:13 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. nemáš istotu, že sú inak,ako ich vidime my..
    pretože nevieš,čo vidime..
    pretože nevieš,že práve ten tvoj pohlad je ten správny..

    ale je fajn,že si za nim stojíš..rovnako,ako ja za tým svojím..

    mne a mojej rodine už viera pomohla mnohokrát..nemám dôvod neveriť..
    publikované: 06.08.2008 14:14:23 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  34. eva..musím sa usmiať..
    a zase opakovať..

    blažení čo nevideli a uverili..

    Verím..a áno..prehovoril..aj Božia Matka..prehovorila..a pomohla..ochránila..

    sám primár pri odchode z ARO povedal: "neveril som na zázraky,ale už verím.."

    Jeho moc je neskutočná..a všetko je to jeho vôľa. A v jeho milosrdenstvo ja dúfam..

    A vieš čo?..Nijako to môj život neobťažuje ani neobmedzuje..Skôr opačne..Dáva mu celému zmysel..
    publikované: 06.08.2008 14:19:15 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  35. missellie
    pocitla si ulavu PRECO VLASTNE?
    ze si sa vyspovedala a konfrontovala sa so svojou nedokonalostou?
    ze si citila tu atmosferu spolupatricnosti, ktora vo vianocny cas vladne vsade naokolo a citim a vychutnavam si ju aj ja?
    ze si uverila, ze ti hriechy, ktore si sama pred sebou priznala, ti niekto tam hore odpustil?
    alebo si si trochu pokecala s fararom, ktory ta povzbudil milosrdenstvom bozim?

    dokial si clovek neodpusti sam, nebude mu odpustene nic. on sam si v sebe musi usporiadat to, co nezvladol a vytazit z toho pozitivum. panubohu tam kdesi hore nezalezi, ci si nieco ukradla, k niekomu bola nespravodliva, alebo si si neplnila svoje povinnosti... je to len v nas samotnych. tamta legenda, ze ti je uz v nebi odpustene, je len barlicka pre mysle veriacich. ich viera ich uzdravi. presne to do seba zapada.
    publikované: 06.08.2008 14:21:13 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. zmysel zivota
    to je to. bez neho clovek nema chut zit. najcastejsie su zmyslom zivota ludi ich deti, pre niekoho jeho viera. NIECO, pre co clovek ma chut zit. nie pre zivot samotny, ale pre nieco... vela ludi potrebuje rozpravky...
    ale ak ti viera, ze to bol "boh", co ta uzdravil, pomaha dalej zit, tak prajem vela zdaru.
    nema uz cenu opakovat, co som sa snazila vysvetlit skor. obrazy a legendy maju moc. :)
    publikované: 06.08.2008 14:25:33 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. eva..ukončím našu debatu..jediným slovom ju ukončím..
    mýliš sa..

    človek mnohokrát potrebuje silu..a od neho ju dostane..

    A Bohu veľmi záleží..tomu ver..veľmi mu záleží...na tvojom šťasti..

    a už sa mi nechce túto debatu ďalej umelo naťahovať..
    očividne nič nové neprinesie..ani tebe..ani mne nie..:))

    ale ďakujem..podobné rozhovory ma len utvrdzujú v tom,čo robím..:))
    publikované: 06.08.2008 14:25:35 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  38. blažení čo nevideli a uverili..
    chapem, ze uverit v nieco, co ti doda nadeje, ti sposobi neskutocny pocit blazenosti. to fakt. :)

    ale aj kristus povedal: to nie ja, ale tvoja viera ta uzdravila.
    ci nie? nepamatam si to do bodky.
    publikované: 06.08.2008 14:28:18 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. asi tak..
    prišiel otec s chorým synom za apoštolmi aby mu ho uzdravili. Apoštolom sa to nepodarilo,tak ho priviedli za Kristom. Kristus s tým nemal problém. Keď sa ho apoštoli opýtali,prečo to nevedeli oni, Kristus im odpovedal: "Pre vašu slabú vieru.."

    a moja viera je slabšia,než učeníkov..Ale je..
    a neviem si svoj život bez nej predstaviť..

    áno..niekto verí na rozpravky..niekto na duchov..niekto na mimozemštanov..niekto v nevyčerpatelnosť zásob našej planéty..

    ja verím v Boha..
    publikované: 06.08.2008 14:33:08 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  40. misellie
    a co ak v boha verim aj ja, ale inak, nez ty? :)
    publikované: 06.08.2008 14:53:25 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. a ako vieš,ako verim ja?..:))
    publikované: 06.08.2008 14:55:07 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  42. tvoje nabozenstvo
    mi o tom dava obraz
    tebou citovane repliky, ktorymi si argumentovala, mi nahovaraju, ze prijimas toto nabozenstvo sefsimsudy, s jeho obradmi, dogmami a pod...
    a ked ti nacrtnem obraz bez tychto dogiem, tak sa ohradis.
    publikované: 06.08.2008 15:24:41 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. eva..načrtnute nemusi byť realne..
    musela by si byť mnou,aby si vedela..

    ja len stale nechápem tvoju potrebu presviedčať..

    ja teba nepresviedčam..ver,ako chceš..a v čo chceš..len netvrd,že veriš lepšie..alebo rozumnejšie..pretože toto je hodné polemiky..:)))
    publikované: 06.08.2008 15:46:20 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  44. ja rada polemizujem
    hlavne o veciach, ktore sa tazko dokazuju. tie su skutocne hodne polemiky...
    ale hej, prezivanie je subjektivne. a subjektivny je aj ten svet, ktory sme si ako mozaiku poskladali...
    ja sa akurat neobavam vzdy znova ho rozbit na kusky a skladat odznova. castaneda to nazval upratanim si tonalu.
    lenze podla teba je to zivot pre nic a je hrozny...
    a ja zasa vravim, ze vytycit si len jeden zmysel zivota vybranim si z ponuky, je pre mna nepostacujuce.
    jednoducho sa snazim "odsubjektivizovat", zastavit svoj vnutorny dialog, svoju mysel pouzivat ako svojho sluhu, nie byt sluhom jej.

    medzi nami dvoma je jeden zasadny rozdiel: ty si hladala vieru, ktora by ti pasovala, sposob, ako verit, aby ta naplnal.
    ja som nasla spodob, ako nepotrebujem ziadne nabozenstva. iba jednoducho som. zijem. existujem. maximalne si zivot dochucujem filozofiou vychodu, ale nie je to pre mna viera ani nabozenstvo.
    a viera?
    filozoficky povedane: aj ten ateista je veriaci. veri, ze je neveriaci. :)
    publikované: 06.08.2008 16:09:59 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. evi..ale ja momentalne skladam niečo ine..teda..na inom fronte...)))
    preto tento beží tak ako beží..prirodzene..:)))
    publikované: 06.08.2008 16:16:57 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  46. tak mi prezrad
    co skladas.
    zaujima ma to. :)
    publikované: 06.08.2008 16:53:39 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. RE: MissEllie
    Ty asi trpíš asi menejcennosťou, sebapodceňovaním,nedostatkom sebavedomia a čo ja viem čím všetkým,že potrebuješ mať za chrbtom nejakého Boha,aby dozeral na tvoje skutky? A keď sa ti niečo nevydarí,zdôvodníš to božou vôľou ,keď niečo dokážeš ,ďakuješ bohu. Stále ho musíš mať za zadkom,lebo sa podceňuješ a máš sa stále na koho vyhovoriť./cesty božie sú nevyspytateľné/.Ja hovorím,že nevyspytateľné sú len cesty bláznov a ožranov.
    publikované: 06.08.2008 17:33:42 | autor: Jano (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014