Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dlhá cesta od starého papyrusu k modernému vydaniu Biblie

Originály už neexistujú

Dnes čítame Bibliu v príručných vydaniach a moderných prekladoch. Existuje veľa druhov: lacné vreckové masové vydania, solídne zväzky, ktoré sa odporúčajú pre ustálenú prácu, cenné reprezentačné vydania odpočívajúce v knižniciach.

Bola to dlhá cesta, ktorá viedla od rukopisu biblických autorov až k dnešnej Biblii.

Medzi originálmi a našimi dnešnými vydaniami leží mnoho tisícročí. Preto sa vynára otázka: môžeme naše texty kontrolovať s originálmi? Odpoveď na tuto otázku nás sklame.

Totiž originály biblických kníh, tak ako ich napísali pôvodní autori, sa už nezachovali. Ani k Starému, ani k Novému zákonu neexistuje ani len výťah z originálu. Tým zdieľa Biblia osud väčšiny antických literárnych diel, ktoré sa ešte dnes čítajú. Ani od väčšiny staroorientálnych, gréckych a rímskych autorov totiž už neexistujú originály.

Pri presnejšom poznatku vecnej reality nemožno vôbec očakávať, že ešte existujú originály. Väčšina biblických spisovateľov písala v celkom určitej situácii. Obracali sa na určité spoločenstvo alebo určitý okruh, na prorocké školy, kráľovský dvor alebo na žiakov izraelského kňazstva, na ľudí z Jeruzalema alebo na vyhnancov v babylonskom exile, na spoločenstvo v Korinte alebo kresťanov v Ríme. Pritom mysleli na to, čo bolo treba povedať vo vtedajšej situácii, na ohlasovanie alebo vysvetlenie, na ich napomínanie alebo utešovanie.

Nemysleli však na to, aby svojim textom dali hneď takú formu, aká by sa ešte aj po tisícročiach mohla uznávať. Ak by pri písaní svojich spisov boli pamätali aj na budúcnosť, nebolo by možné spisy preparovať tak, aby vydržali ďaleko do budúcnosti. V dávnych dobách sotva mali k dispozícii nejaký trvanlivý materiál alebo bol taký drahý, že spisovatelia nemohli myslieť na jeho použitie.

Hoci teraz už nemáme k dispozícii originály, nemusíme mať vážne obavy, že by sa v priebehu časov mohol biblický text podstatne zmeniť alebo dokonca sfalšovať. So všetkou potrebnou dôraznosťou to preukazuje pohľad na dlhé dejiny textu.

O čo sa opiera tento optimistický úsudok? My sami síce nemôžeme spätne sledovať cestu našich vydaní Biblie až k originálom, avšak napriek tomu existuje možnosť, ako získať istotu o spoľahlivosti textu.

Táto cesta nás vedie od vytlačených moderných vydaní cez prvé tlače Biblie v 15. storočí k starým rukopisom, ktoré sa najprv vzťahujú na ešte staršie rukopisy a tie musia ísť napokon k samotnému originálu.

Nemáme síce žiadne rukopisy, ktoré by zasa namiesto iných rukopisov, mali určite za základ samotný originál, avšak napriek tomu existuje možnosť kontroly. Je určite užitočné navzájom porovnávať najstaršie rukopisy, pokiaľ sú vzájomne nezávislé.

S naším textom môžeme porovnávať aj staré preklady a biblické citáty, vyskytujúce sa v iných starých spisoch. Staré rukopisy, preklady a biblické citáty nazývame "textoví svedkovia".

Keďže Biblia sa vždy používala vo veľkej miere, existuje z nej veľké množstvo textových svedkov, a to viac než z iných diel starej literatúry. Teraz sa pozrieme na niekoľko daností dlhej a vzrušujúcej "histórie textu".


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014