Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Biblia – Kniha kníh

Čo je vlastne Biblia?

Pre mnohých veriacich čitateľov je Biblia kniha, ktorá je napísaná tak jednoducho, že aj deti ľahko nájdu k nej prístup.

Právom vidia v biblických rozprávaniach dobrú správu... Táto dobrá správa dáva ich životu zmysel a oporu. Vedia o tom, že tento svet – napriek všetkému zdaniu – pochádza od Boha a k Bohu smeruje.

Oznamuje, že ani človek nie je pominuteľným prvkom v dejinách, ale že pre neho platia prisľúbenia, ktoré prevyšujú naše chápanie. V tejto dobrej správe veriaci prijímajú pokyny pre svoj život, ktorý sa musí žiť osobne, tak v súkromnom všednom živote, ako aj vo verejnom živote našej spoločnosti. Tieto meradlá sa dajú vyvodiť z dvoch základných požiadaviek, ktoré sú často spomínané v Starom a Novom zákone: láska a poznanie Boha (Oz 6, 6 - Lebo milosrdenstvo chcem, a nie obetu a poznanie Boha viac ako celopaly).

Biblia neprestajne požaduje od človeka lásku, t.j. porozumenie pre druhého, milosrdenstvo, finančnú podporu, pomoc, útechu, spravodlivosť – čomu dnes radi hovoríme „medziľudské vzťahy“.

Biblia vyžaduje aj to, aby sa človek snažil o poznanie Boha. Nie preto, že Boh má na to právo, ale preto, že človek len takto môže zodpovedať celej skutočnosti.

Iným pozorovateľom sa zdá Biblia temná a nezrozumiteľná. Nachádza sa v nej veľa výpovedí, ktoré sami nevedia rozlúštiť. Je v nej myslenie a argumentácie, ktoré dnes už nie sú bežné. Ťažko vysvetliteľné obrazy, zašifrované symboly, správy o dávnej histórii sťažujú jej pochopenie... Títo čitatelia si myslia, že ak chcú porozumieť Biblii, potrebujú mať rovnaké vedomosti, ako je to pri čítaní diel starých spisovateľov, básnikov a filozofov, napríklad Homéra, Platóna, Konfúcia alebo Vergília.

Ešte väčšie ťažkosti mnohým čitateľom spôsobuje tá skutočnosť, že táto história nie je vyrozprávaná tak, ako my dnes píšeme dejiny.

História, o ktorej rozpráva Biblia, opisuje totiž nielen politické činitele, moc a vládnutie, mier a vojny, hovorí o sociálnych nepokojoch a hospodárskych krízach, kultúre a barbarstve. Biblia do toho s úplnou samozrejmosťou zahŕňa čosi, čo ťažko vedia pochopiť aj dnešní ľudia ochotní veriť: a to je počínanie Boha.

Vysvetľuje dejiny Izraela jedine v súvislosti s Bohom. Zdôrazňuje, že dejiny začaté Bohom pokračujú ďalej a určujú aj našu prítomnosť a budúcnosť. Tu sa takmer na každej stránke dá čítať: Boh hovorí – Boh tvorí – Boh sa stará – Boh žiada – Boh oslobodzuje – Boh vie – Boh prichádza – Boh vybuduje svoje kráľovstvo.

Biblia neprestajne potvrdzuje, že Boh je svojmu ľudu na blízku. Mnohým ľuďom našich čias chýba táto skúsenosť. V našom svete nachádzajú len anonymnú prírodu, ktorá ich stále ohrozuje a dielo ľudí, ktoré v podobe modernej civilizácie im dokonca pripravuje hrôzy i nádeje.

Zdá sa im, že Boha v našom svete nemožno nájsť. Preto je pre nich Biblia nedostupná kniha.

Avšak existuje veľa čitateľov, ktorí síce vieru Biblie nezdieľajú, avšak nechcú sa jej ani vzdať. Vidia a uznávajú, že Biblia vznikla z humánneho myslenia a chcenia. Súčasne patrí k nesmrteľným dielam svetovej literatúry.

Pre veriaceho kresťana a žida má Biblia absolútne zvláštne postavenie medzi všetkými knihami.

Má totiž dvojitú podobu: na jednej strane je to stará kniha, v ktorej nájdeme tak staré, dnes už sotva zrozumiteľné obyčaje, ako aj základné modely života človeka. Avšak na druhej strane – a v tom je jej neprekonateľnosť – počujú tu kresťania a židia viac než iba ľudskú múdrosť. Pre veriacich čitateľov je to Božie slovo.

Na pokračovanie – Všetky články budú písané - Úvod do sveta Biblie, W.T/J.M a spol.


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014