Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako poznám Boha?

Možno si myslím, že dobre, že je to lepšie, ako u druhého.

Je to často realita, že i dospelý človek má vedomosti žiaka základnej školy z náboženskej výchovy. Spomínam si, keď som mával sobášne náuky na jednu skúsenosť, pri ktorej som vnímal, ako niektorí čakali na koniec náuky... aby to mali už za sebou... aby už mohli čím skôr vypadnúť z fary a mali aj sobášnu náuku z "krku". Kto týmto postojom získal?

Istý profesor sa mal vyjadriť na adresu tých, ktorí sa pripravovali na skúšky a mali ich dosť, že sú to "kýblové vedomosti – niečo vložím do kýbľa a o pár minút sa to z kýbľa vyleje". Porozumel som tomu v tomto zmysle – niečo sa učím len preto, lebo to potrebujem ku skúške a známke do indexu a ak skúšku urobím, naučené vedomosti sa dosť rýchlo strácajú – vylievajú – zabudnem na vedomosti.

Prečo sa to takto stáva? Myslím, že je to aj v prístupe osobného postoja. Uspokojil som sa s tým, čo som sa dávno naučil v škole na náboženstve, čo som mal na príprave k birmovke... ale niečo podstatné tomu chýbalo, chýba.

Nestačí Boha poznať len v náboženskom rozmere. Ak to tak zostane, zostanem aj ja len kresťan s "kýblovými vedomosťami". (Vopred sa ospravedlňujem, ak sa týmto aj pre mňa spoznaným obrazom niekoho dotknem. Nie je mojím úmyslom niekoho posudzovať.)


Podnety | stály odkaz

Komentáre

  1. re
    Myslím, že takéto správanie sa je dôsledkom toho, že sú ľudia spoločenskými normami nútení do vecí, ktoré by dobrovoľne nerobili. V prípade školy je nútenie do učenia ospravedlniteľné, pretože žiaci nemusia odhadnúť dôležitosť látky pre ich život. Nanútené náboženské vedomosti pre mňa nemajú zmysel, pretože náboženstvo by malo byť o preciťovaní a nie o faktoch a argumentoch.
    publikované: 24.06.2008 11:20:45 | autor: temp (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. podla mna by mal veriaci mať pristup k informáciam..
    a náuky sobášne aspon u mna boli o inom,ako o učení náboženstva..
    všetko záleží od prístupu kňaza. Nás pripravovali dvaja. Jeden si náukou ako keby overoval,či sme ozaj veriaci a ako hlboko. Spomínal dôležitosti z Biblie a pýtal sa na naše pochopenie tých ktorých podobenstiev..

    ten druhý nás pripravoval na manželský život. Keďže bol kňazom greckokatolíckym,tak vedel o čom hovori. Aj ked..jeho teoria plodnych a neplodných dní očividne zlyhala..:)) Ale..Bolo to fajn.. Dvaja kňazi, dvojaké vnímanie, jedna cirkev, jeden Boh..:))
    publikované: 24.06.2008 11:25:38 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Farar moze byt rad, ak si clovek zoberie z vyucovania jednu mudru vetu.
    Kto sa nabozenstvom nezivi, nemoze mat katechizmus ako nieco, co si pamata, co je stredobodom, ku comu vztahuje a pripaja vsetky ostatne vedomosti. Kazdy mame svoj system vedomosti. Vedomosti, ktore don nezapadaju, vylievame. Vsetko co surne nepotrebujeme k praci, domacnosti a vztahom vacsinou zabudame.... . Farar moze byt rad, ak si clovek zobral z vyucovania jednu mudru vetu.
    publikované: 24.06.2008 11:40:35 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. re
    ale ani viera postavená na citoch nie je zárukov živej viery... viď napr. púťe - nadšenie z akcie, zo stretnutí... ale po krátkom čase nadšenie sa stráca atým aj to, čo sa nestavalo na základe... iste i cit patrí k životu a viere, ale postaviť vieru len na cite je nebezpečenstvom zakrpatenia vo viere
    publikované: 24.06.2008 11:43:40 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  5. šestko..vieš..ja som sa vyučovanim neživila a zo školy som si vzala vela..
    vieš prečo?..lebo som chcela..

    pokial pride na nauku človek,ktorý tam ide z presvedčenia vlastneho,a očakava nový prísun informácii,tak si odtial odnesie ovela viac,ako len jednu vetu..

    ale ked tam človek príde len preto,že sa to ma,a aby mama bola kludna a babka nerýpala,tak potom sa obávam,že ani tu jednu vetu..
    publikované: 24.06.2008 11:46:40 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Ako povedal moj oblubeny Schopenhauer...
    ...- pamat nie je ziadna nadoba na odkladanie, ale cvicena schopnost. Kto ma v hlave spustu veci, ale nepouziva ich a nevie si ich kedykolvek ,rychlo, ked je treba vybavit, akoby ich tam nemal.
    publikované: 24.06.2008 11:46:54 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Farar moze byt rad, ak si clovek zoberie z vyucovania jednu mudru vetu.
    ak si ju zobral a snaží sa ju premienať denne v osobnom živote a vo vzťahu, je to dobré... prečo si pamätáš počítanie zo školy, hoc do nej už nechodíš? stretáš sa s tým asto, aby si počítal... ale aj vedomosti pre veriaceho nemali by končiť birmovkou či sobášnou náukou - potom sa ľahko stáva, že iné skutočnosti vytlačia záujem o Boha a duchovno... veď k bežnému životu patrí odpustenie, obetavosť, láska, porozumenie, pochopenie... - no u veriaceho sa to má "pozdvihnúť" a dať tomu vyšší zmysel - aspoň tak to vnímam ja
    publikované: 24.06.2008 11:49:01 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  8. knazJozef
    asi to bude od veci,...ale včera som si vypočula taký rozhovor:
    závažne chorá pacientka sa rozprávala so zdravotnou sestrou (mníškou),...a pýtala sa: "prečo ja?,..toto sa stále pýtam, čo som chorá" a sestra jej povedala "viete ako sa hovorí, že koho boh miluje toho navštevuje" ,...nešlo by to navštevovanie v inej kvalite?
    publikované: 24.06.2008 11:49:44 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  9. vhodný prístup
    je to najdôležitejšie čo musí začať aby sa upútala pozornosť a tým aby sa získali aj trvalé vedomosti . pokým učiteľ nepochopí žiaka tak len veľmi ťažko žiak pochopí učiteľa , že práve jemu chce dobre . my , dospelí alebo vzdelaní vo svojom smere máme iný pohľad na veci ako ten , ktorý o problematike nevie , o nej nepočul alebo má len chabé vedomosti . ten individuálny prístup je skutočne veľmi dôležitý . aj keď sa niečo odprednáša každý si z toho vezme nanajvýš to čo ho trošku oslovilo . je len málo ľudí , ktorých problematika prednášky zaujme tak , že na nej ďalej stavajú a sa vzdelávajú . tí ostatní to postupne zabudnú . je to normálne .
    ale prínosom bude už aj to , ak si ľudia všimnú dobro a budú sa chcieť tak správať aj vo svojom živote . možno , že raz zabudnú , aké evanjélium čítali . pre mňa je dôležité to , ako sa správajú .
    publikované: 24.06.2008 11:52:43 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Farar nemoze byt prikladom...
    ...Clovek sa najlahsie nieco nauci tak, ze odkuka, co robi ten druhy. Co uzitocneho mozno od farara odkukat?
    publikované: 24.06.2008 11:57:20 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Dere...nikdy nevieš,či práve toto nie je ochrana pred oveľa väčším krížom..
    nikto nevidí to,čo on..

    keby si vedela,že raz tvoje dieťa zdvihne proti tebe ruku v ktorej bude držať nôž..chcela by si sa toho dožiť?..

    to bolo len malé napríklad..ak by si si nevedela nič hroznejšie od vážnej choroby,či smrti predstaviť..

    viem..brutál..ale..aj to sa deje..bohužial..
    publikované: 24.06.2008 11:59:51 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  12. preboha šestko..:)))..asi aj to,čo od schopena..:)))
    mna len prekvapuje jedna vec..

    ak je niečo zle,tak za to môže On..
    ak je dobre,tak to sme si sami..

    slepota?..hluchota?..či to ostatne?..
    publikované: 24.06.2008 12:02:33 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Ja by som do nazvu vlozila este jedno slovo. :)
    Ako poznam "svojho" Boha? Lebo poznat mozem len toho svojho. A hoci je Boh len jeden, ten moj je iny ako boh toho cloveka, co sedi vedla mna v kostole alebo prejde okolo mna na ulici... :)
    A to poznanie? Je to vobec o poznani? U mna ide skor o prezitie. Nehovorim, ze som "biblicky analfabet", hoci nie som ani uzasny odbornik. Ale mozno ani ten, kto dokonale pozna bibliu a katechizmus a vie o Bohu aj veci, o ktorych ja nemam potuchu, neciti to, co citim ja, ked v totalnej dusevnej rozorvanosti, bolesti, v placi a krcoch kricim na mojho Boha, aby prisiel, lebo vo vnutri zomieram...a On pride, aj ked mozno na tuto "chabu" modlitbu musel cakat velmi dlho, lebo kym mi bolo "dobre", tak som Jeho neriesila... Toto je vec, ktoru moj Boh robi pre mna, ale boh niekoho ineho mozno robi ine veci...
    publikované: 24.06.2008 12:04:14 | autor: tina (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. tina...ako vieš,že "tvoj" Boh je iný,ako Boh ostatných?
    poznáš aj ineho Boha,ako svojho?..

    publikované: 24.06.2008 12:10:39 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  15. MissEllie
    ja verím v Boha,..ale nie tak ortodoxne ako ty,...mám vlastné skúsenosti,..za tri roky som prekonala 2 závažné ochorenia,..neželám nikomu,... stretla som sa s tým najukrutnejším ľudským utrpením, rozprávala som s mnohými, i františkánmi, sestrami - nezdali sa mi ich argumenty, veľa by som veľa príkladov, pochybujem - načo mám právo,...nechcem aby mi boh niečo riadil, takého si ho nepredstavujem,...
    Ellie je to nadlho a nie sem do komentára,..tak ako ty máš právo na upozornenie, ja mám právo na pochybovanie, mám za sebou toho dosť, aj niečo pred sebou - choroba je to najhoršie čo človeka môže stretnúť - smrť je už len vykúpenie,..a na myslí mám tie závažné ochorenia s ťažkou liečbou a trvalými následkami O_ô
    publikované: 24.06.2008 12:10:59 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Dere..za prvé...ako vieš,že verím ortodoxne?..čo je to ortodoxna viera?..
    vieš Dere..niekedy davno mala moja mala sestra úraz..brutálny uraz. Mala 6 rokov a zrazila ju motorka. Uraz hlavy. 6 dní v kome. Mama v modlitbách a ja niekde medzi tym. Prvotný môj pocit bol hnev. Hnev na Neho,že to dopustil.

    S odstupom času som pochopila. Takto nás chcel upozorniť na to,že nekráčame dobrou cestou. Vrátila som sa do chrámu. K ružencu. A modlila sa za sestrine uzdravenie,aj ked doktori jej nedávali šancu.

    Keď po troch mesiacoch opúšťala nemocnicu,primár z ARO sa vyjadril,že doteraz neveril na zázraky,ale už verí..

    Mýliš sa,ak si myslíš,že som ortodoxná veriaca. Tiež zídem z cesty. Nie raz, nie dvakrát. Len On vie,aká kľukatá je moja cesta k Nemu. Ale stále a navždy ostane pre mňa pevným bodom. Jediné nemenné. Stabilita. Cieľ.

    a to už nepíšem,ako som celé tri roky blúdila vo vlastných pochybnostiach. A to už bolo dosť dlho po sestrinej nehode.
    publikované: 24.06.2008 12:17:12 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Prišiel ku mne.........
    žijem dosť dlho na to že by som sa mala viac snažiť vedieť o Bohu. Plynutím času a neuskutočniteľnosťou mojej snahy niečo sa dozvedieť učením o Bohu som v určitom čase rezignovala.
    Prestala som sa zaoberať hľadaním, aspoň som si to myslela. Prišli však iné podnety a moje často chybné kroky ma priviedli k prežívaniu zaujímavých, mnohokrát nepochopiteľných zážitkov. Po jednom z nich o ktorom časom budem píať v svojom blogu Čosi o živote, sa predomnou roztvorila hmla a ja som niečo zažila( precitla, uvidela, uverila) a pochopila som o čom ma chceli mnohí učením presvedčiť.

    A v tomto vidím celý problém. Sme ľudia ktorí sa nechceme podriadiť tomu druhému ktorý nás chce o svojej pravde presvedčiť. Sme predsa múdrejší.Tu nastáva konflikt záujmov, kým nezažijem sám neuverím ti ani keby cez teba hovori ON. Nech mi to povie sám.

    Taká je logika mnohých z nás.
    publikované: 24.06.2008 12:19:53 | autor: Sakti (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Zeby som prave narazil nal dovod kyblovitosti krestanskych vedomosti? ...:-)
    Dajme tomu, ze sa od farara da naucit zivotna mudrost - ziadne konkretne, ale iba vseobecne zasady do zivota. V tom pripade sa ale radsej drzim Schopenhauera, ktory ponuka to iste, ibaze ho narozdiel od farara a biblie mozno brat doslovne. Napr. na biblicke "Kto ta prosi, tomu daj" musim zabudnut uz pri vychode z kostola. Zeby som prave narazil nal dovod kyblovitosti krestanskych vedomosti? ...:-)
    publikované: 24.06.2008 12:22:17 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. MissEllie
    podľa mňa sa ortodoxní modlia k svojmu bohu,...s cieľom, že sa im pomôže,..ale myslím, že sa im len uľaví,..už dávno sa nemodlím,..už dávno viem,..že lekári sú len tí ,..čo registrujú,...česť výnimkám,..ak ti pomáha modliba, nech sa páči,..mne to nepomáha, to je všetko O_ô
    publikované: 24.06.2008 12:26:40 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  20. mily šestko..ja sa životne mudrosti neviem učiť..
    ani od farara..ani od schopena..ani od teba nie..
    ja životne mudrosti pochopím a vezmem si až z praxe..mnoho z nich si prečítam..ale..ako sa hovori,človek sa najviac pouči na vlastnych chybach...:)))

    alebo aj na susedovych..len ked ich vidi na vlastne oči...:)))
    publikované: 24.06.2008 12:28:55 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  21. ako vieš,dere,že nepomáha?..
    možno bez nej by si tu už dávno nebola..ako to môžeš vedieť?..

    obdivujem vás..viete,čo nepomáha..ale neviete,čo pomohlo..divne..nie?..:))
    publikované: 24.06.2008 12:29:58 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  22. MissEllie
    Poznat mozem iba toho svojho Boha, ale prave tym, ze je "moj", je pre mna jedinecny. A hoci by aj ten tvoj bol na chlp rovnaky, svojou vynimocnostou v mojich ociach je skratka iny... :)
    Ale beriem aj tvoj pohlad, je to logicky postoj. :)
    publikované: 24.06.2008 12:43:04 | autor: tina (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. MissEllie
    "ako vieš",..divná otázka,...ako vieš ty?,...oné keby,..môžem posudzovať asi len v iných podmienkach ako tu,...nič z toho čo mi bolo dopriate neželám ani tomu najväčšiemu nepriateľovi,..viem už ako pomáha plač,..a viem čo je pokora,..to jediné som sa naučila milosrdnou návštevou boha,..čo mi pomohlo neviem,..ale prvá raz som prežila, aby som dostala druhú ranu osudu,..ako vieš, že som chcela prežiť,..byť tu s vami,...je pravda, že som stretla lásku,..ale načo je šťastie, keď si chorá,..keď si ho nemôžeš vychutnať plnými dúškami? hovorím,..nie je to sem na koment,...v konečnom dôsledku ma zachránila hlúpa náhoda,..až naivne infantilná,..raz o tom napíšem,.ak naberiem silu a nadhľad na vecou ,..ale srdečne ťa zdravím,..a ďakujem, že som sa musela tak trochu zamyslieť O_ô
    publikované: 24.06.2008 12:49:53 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  24. ..:)))..dakujem..:)))
    vieš..je to aj bežná terminologia.."môj bože.."..

    ale..aj ja chápem ten tvoj pohlad..:)))..len..vo vyhláseniach by som bola asi opatrnejšia,aby nevyzneli ako degradujúce Boha ostatných..
    publikované: 24.06.2008 12:50:35 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  25. ja viem Dere..je to boľave..pozrieť sa na vec aj z inej strany..
    aj pre mna bolo..ale..pochopila som to sama od seba..vtedy..dávno..

    a možno to aj ty pochopíš..možno začneš hladať dobro na zlých veciach..
    pretože som presvedčená,že všetko zlé je na niečo dobre..
    že žiaden kríž nepostihne človeka len tak..každy kríž ma svoj zmysel..
    publikované: 24.06.2008 12:55:19 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  26. MissEllie
    chcem tomu veriť O_ô
    publikované: 24.06.2008 12:57:37 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Dere..a to stačí..:)))
    publikované: 24.06.2008 13:20:15 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Kazdy kriz
    ma svoj zmysel Ellie, mas pravdu.
    Kazdy si nesie ten svoj kriz...ale vrhat ho a bit s nim hlava nehlava a krutit sa s nim dookola tak ze ublizujem inym...hm..to si pochopila alebo este si len dakde na krizovej ceste...
    publikované: 24.06.2008 13:27:52 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. milá jajaj..ja sa svojim krížom neohanam...
    ja ked som napísala članok,za ktorý ma iny odsudili,tak som dvihla hlavu a písala dalej..

    a že takych člankov bolo dosť..

    a ty môžeš niečo vidieť aj takto..v zaslepenosti a ochrane inej..ja viem,že to takto nie je..

    je ťažko určit,kto útoči a kto sa bráni,ked nemám objektívny pohlad..
    publikované: 24.06.2008 13:33:35 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  30. a ešte čosi ...jajaj...
    rieš kríž svoj..nie kríž iných..aby si tiež zbytočne neplodila zlo..
    publikované: 24.06.2008 13:36:30 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Derechura - Prečo ja
    vôbec to nie je od veci - aj bolesť a utrpenie patrí k životu a je naším denným spoločníkom.
    Kristus neprišiel bolesť a utrpenie odstrániť, ale dať mu nový zmysel a význam - ak to človek bude prežívať v spojení s ním, tá bolesť, to utrpenie, tá ťažká choroba už nebude len bolesťou, chorobou, utrpením, ale sa stane príležitosťou povýšiť to na obetu a vtedy sa to stáva zachraňujúcim krížom - inak je to len otázka, vzbura a "ubližovanie" Bohu...
    Ja ti neviem povedať, prečo tá žena je chorá, prečo to malé dieťa má leukémiu... neviem, ja nepoznám Božie myšlienky... no verím, že to má svoj význam i keď to teraz nechápeme... možno tá pani bude raz "anjelom" pre iných, ktorí budú prežívať niečo podobné a bude ich vedieť pochopiť... možno tá choroba malého dieťaťa zomkne príbuznych... možno, možno... to vie len Boh prečo... pokúsim sa napísať na túto tému článok
    publikované: 24.06.2008 14:02:03 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  32. Ja by som do nazvu vlozila este jedno slovo. :)
    Boh robí pre človeka to najlepšie... i vtedy, keď sa človek oň nezaujíma, Boh ho hľadá... tie rôzne predstavy o Bohu a často falošné sú dôsledkom aj nás veriacich - nesmieme riediť evanjelium pravdy a hanbiť sa za otvorený prejav či skutok medzi kamarátmi, kolegami...
    publikované: 24.06.2008 14:06:23 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  33. ale..aaale Ellie,
    kto do teba krizom -ty do neho chlebom..;)))
    publikované: 24.06.2008 14:15:35 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. knaz Jozef
    prosim, mozes nam povedat kde plnis svoje poslanie.S pozdravom :)
    publikované: 24.06.2008 14:17:51 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Prenasat zivot do slov alebo slova do zivota?
    MissEllie, vsak vidim, ze ty si skor stavana na prenasanie zivota do slov, ako slov do zivota. Ale niektori ludia, napr. ako ja a mozno tuna pan knazJozef sa snazime skor prenasat slova do zivota. Myslime si ,ze z knih sa da naucit vela a az potom vyzbrojeny mudrostami vykrocit do zivota.

    publikované: 24.06.2008 14:17:52 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Re: Zeby som prave narazil nal dovod kyblovitosti krestanskych vedomosti? ...:-)
    Myslím, že žiadny človek by nemal byť zrkadlom svojho napredovania - mal by to byť pre veriaceho človeka Kristus - uč sa od neho a ak sa naučíš to biblické - odpúšťajte, neodsudzujte, modlite sa aj za nepriateľov, dobre robte tým, čo Vám zle robia, žehnajte tým, čo Vám preklínajú... potom môžeš ty ale aj ja povedať - som dobrý žiak, lebo mám dobrého učiteľa. Ak však moje postoje hovoria o inom, nie je chyba v učiteľovi, to asi uznáš...
    publikované: 24.06.2008 14:18:26 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  37. Re: jajaj
    Nakoľko som na polovičnom invalidnom dôchodku, nie som činne v pastorácii... som vedený ako vypomocný duchovný, no nevypomáhať v tej farnosti - je to súkromná vec, nebudem to tu rozvádzať... chodím slúžiť do jedného kňazského domova, kde som aj nejaký čas pôsobil...
    publikované: 24.06.2008 14:26:22 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  38. "Kto odpusta, akoby vyhadzoval drahe skusenosti von oknom"
    To je Schopenhauerov vyrok, ktory pochadza z poznania, ze ludia sa nemenia a ak im odpustis a zabudnes, druhykrat sa dockas este horsieho. Som toho nazoru ,ze chyba krestanstva je v jeho ucitelovi, ktory zil zivot, ktory malokto tuzi dokonca prezit.
    publikované: 24.06.2008 14:40:06 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. Dakujem Jozef,
    za odpoved. Chapem ze knaz ma aj svoj sukromny zivot. Vela stastia a zdravia a hlavne sa nehanbit za otvoreny prejav-to si budem pamatat a dakujem este raz.
    publikované: 24.06.2008 14:40:33 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. Re: "Kto odpusta, akoby vyhadzoval drahe skusenosti von oknom"
    Ja túžim prežívať život vo väčšej podobnosti v Kristovi, hoc sa mi to nie vždy darí, aj v odpúšťaní. Odpustiť nie je slabosť, to je sila a víťazstvo - vieš, ide tu o konkrétny postoj v tomto okamihu... Hoc sa zdá, že hrubosť a násilie valcujú odpúšťanie, jestvuje aj to vo svete na mnohých miestach... aj na tomto. Ja odpúšťaním rastiem a zlobou a násilím sa stávam menším. Mňa odpúšťanie robí silnejším pre ďalšie situácie.
    publikované: 24.06.2008 14:47:51 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  41. presne jajaj...
    ale ak niekto nelíši chlieb od kríža,tak to už potom nie je chyba toho,čo hádže..ale toho,čo nelíši..

    šestko..jedine,čo o mne môžeš vedieť, je to,že pretavujem život do slov..ako to je naopak..tak o tom nemaš ani tušenia..
    aj ked..niečo som ti už naznačila..:))

    prepáč..ale je to tak..:))
    publikované: 24.06.2008 14:53:01 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  42. Tyrana zena by ale asi nemala stale odpustat...
    .....
    publikované: 24.06.2008 14:56:19 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. sestko
    máš v mnohom pravdu,..nekonečné odpúšťanie je hriech,...všetko striedmo - zlatá stredná cesta O_ô
    publikované: 24.06.2008 15:01:55 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  44. Jozef
    "Odpustiť nie je slabosť, to je sila a víťazstvo" . veľká pravda . treba mať veľa sily dokázať odpustiť . ale len odpustiť nestačí . je potrebné aj veľké srdce pochopenia .
    publikované: 24.06.2008 15:02:06 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  45. topas234
    je dobré odpustiť,..svedčí to o veľkom srdci,..ale pravda je aj,..že odpustiť sa dá, ale zabudnúť ťažko O_ô
    publikované: 24.06.2008 15:03:56 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  46. Odpustanie
    a zabudanie spociva aj v slabosti pamati a nedbanlivosti, ktoremu sa clovek rad oddava a casto spociva aj v potrebe mat pokoj.
    Ja neodpustam ale sa snazim chapat ako seba tak aj inych..zdravim Ellie--ja ta uz! chapem..o)).. jednoducho sa riadis podla Miluj blizneho svojho ako seba sameho. :(
    publikované: 24.06.2008 15:07:35 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. je rozdiel odpušťať, a nechať si dalej v odpustení ubližovať..
    a pre moju optiku je pre mňa prijateľnejšie odpustiť,ako žiť s ťažobou ubliženosti..

    podľa mňa odpustenie oslobodzuje..a nielen toho,komu odpúšťam..
    publikované: 24.06.2008 15:10:43 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  48. Dere
    ak budeme v sebe živiť zlé spomienky , a nebudeme sa snažiť na ne zabudnúť , o čom bolo odpustenie ? komu pomohlo ? mne ak nebudem chcieť zabudnúť tak asi sotva . hovorím zatiaľ o osobných sklamaniach a zlých spomienkach . druhej strane ? áno . druhá strana prevzala moje slová odpustenia a v podstate som jej vyriešila výčitky svedomia . druhá strana si nanajvýš vezme ponaučenie , že niečo spravila zle a bude sa v budúcnosti snažiť toho vyvarovať . a ja ? ostanú mi zlé spomienky , ktoré som odpustila . Dere ja sa snažím na všetko zlé zabudnúť . aj tým , že tej druhej strane pomôžem a zlé spomienky sa nahrádzajú dobrým pocitom .
    publikované: 24.06.2008 15:14:53 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  49. jajaj..presne tak..a máš pocit,že seba nemilujem?..:)))
    ved som sa nedala ani potetovať..:)))

    neviem jajaj,či ma chapeš..stale by som bola v tomto vyjadreni opatrná..lebo aj tvoja ochrankyna niečo vyhlasovala a ine konala..

    a potom ešte nafukla onú malu zaležitosť do nebetyčných rozmerov..ale..toto patri už inam..:))
    publikované: 24.06.2008 15:17:34 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  50. padre, máš to tu zaujímavé
    publikované: 24.06.2008 15:22:10 | autor: sanmarino (e-mail, web, autorizovaný)
  51. knazJozef
    píšeš to, čo Ellie,..to čo som už počula z úst mnohých ako si ty,..ale všetko sú to len slabé argumenty,..nechcem provokovať,..nič nie je neotrasiteľné,...a dogmy sú o tom, aby ľudí zotročili,..vďaka mnohým sa ich mnoho prekonalo, žiadne náboženstvo už nie je takým neotrasiteľným,..dogmy ľudí rozdeľujú a nie spájajú,..ja viem,..mala by som sa možno modliť a ďakovať,..ale nevidím v tom zmysel O_ô
    publikované: 24.06.2008 15:24:16 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  52. ak to máš Dere za dogmy,tak kašli na to..
    obráť sa na lekárov a nesnaž sa pochopiť nepochopiteľne..

    a nezvaluj to na Boha..pretože pre teba v tom prípade aj on je iba dogma..

    nič v zlom..

    ps: prečítaj si Bambusový prut v tomto blogu..možno to ti niečo naznači..
    publikované: 24.06.2008 15:26:27 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  53. topas234
    nech sa ti páči odpúšťať, nie som proti,..mne sa odpúšťanie nevyplatilo,..mono odpustiť i niekoľko ráz - písala som o viacnásobnom odpúšťaní - držím sa zásady 3x a dosť - viac ráz o nemá zmysel,.a som rada, že som niekoľkým neopustila, a nemám z toho zlý pocit, skôr naopak,..ani zlé spomienky, to že som nezabudla, neodpustila vôbec neľutujem, som hrdá sama na seba, že som to dokázala O_ô
    publikované: 24.06.2008 15:28:39 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  54. MissEllie
    je mi ľúto, že si ma nepochopila,...ja viem čo sú dogmy,..a čo je utrpenie,..dogmy sú o niečom inom O_ô
    publikované: 24.06.2008 15:31:01 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  55. MissEllie
    je mi aj ľúto, že som sa do tejto debaty zapojila, lebo k ničomu nevedie O_ô
    publikované: 24.06.2008 15:32:13 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  56. a On je utrpenie?..
    publikované: 24.06.2008 15:32:45 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  57. dere
    je to len na Tebe . čo Ti prospieva to si vyberieš . asi mám trošku iný prístup k odpúšťaniu a zabúdaniu ako ja . ale aj to je normálne . možno som ešte nezažila všetko to čo Ty . možno sa zmení môj pohľad na veci okolo mňa keď sa budem stále páliť a páliť . ale zatiaľ som ešte vydržala . zatiaľ píšem o tom čo je teraz .
    publikované: 24.06.2008 15:42:27 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  58. Dere..pred chvílou si dakovala za to,že som ťa donutila sa krátko zamyslieť..
    tak nehovor,že táto debatka k ničomu neviedla..:))

    a neboj..mám ťa rovnako rada..a budem tu..aj pre teba..:)))
    publikované: 24.06.2008 15:42:38 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  59. Ellie
    aj ja ťa mám rada,...v mnohom s tebou súhlasím,..a tým nemyslím,..len s tými komentármi tu,..čítam a sledujem ťa aj inde,..ale zdá sa mi, že zbytočne veci vyhrocuješ,...keď som napísala, že si ma podnietila k zamysleniu,..písali sme o trochu v inej rovine,...som človek, ktorý sa drží stredu,..nemám rada extrémy v žiadnej polohe,..ani v náboženstve a nie je to moja doména O_ô
    publikované: 24.06.2008 15:50:41 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  60. topas234
    ja viem, že odpúšťanie je len na nás,..a každý to, čo mu prináša uspokojenie,...o toto sa snažím aj ja,...a prajem ti, čo najmenej sklamania z odpúšťania,..a nech ti vždy prinesie dobrý pocit ,...lebo vo tom to je O_ô
    publikované: 24.06.2008 15:55:18 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  61. DERE..ale ja ťa do extremov nenutim..
    teoria hladať dobre na zlom nemusi byť spätá len s náboženstvom a vierou..

    myslim si,že by som tuto teoriu vyznavala aj ako neveriaca..

    a k tomu vyhrocovaniu: mám pocit,že vidíte hroty ovela nižšie,ako ja..ale..chapem to..nie sme všetci na jeden obraz..:))
    publikované: 24.06.2008 16:04:34 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  62. Ellie
    veď píšem,..že v mnohom s tebou súhlasím,..ja tiež nie som na jeden obraz,...neviem kam ma zaraďuješ,..ja sama sa do ničoho neškatuľkujem ,..alebo mi vykáš,..len sa mi zdá, že ak niekto nie je s tebou, tak ho vnímaš,..ako by bol proti tebe,..a nie vždy je to tak O_ô
    publikované: 24.06.2008 16:10:55 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  63. Ellie
    a tu je téma "ako poznám boha",..a ja sa priznám,..že boha poznám veľmi málo,..a zapojila som sa do tejto debaty omylom,...ke´d chceš naoíš si tému o ktorej sa bavíme a tam ti dám odpovede,..lebo neviem,..kam táto debata vedie,..a nemám rada nedopovedané O_ô
    publikované: 24.06.2008 16:13:28 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  64. sestko
    Len ma zaujalo par tvojich viet s komentarom a ma daco napadlo .

    "Kto odpusta, akoby vyhadzoval drahe skusenosti von oknom"
    Zalezi od vykladu slova odpustit, nie ?
    Pre mna odpustit znamena vyrovnat sa s "krivdou" .
    To znamena pochopit ju natolko, ze nepocitujem ziadnu zbytocne negativnu energiu voci danej krivde ani pachatelovi.

    >"To je Schopenhauerov vyrok, ktory pochadza z poznania, ze ludia sa nemenia a ak im odpustis a zabudnes, druhykrat sa dockas este horsieho. "
    Ludia sa menia . Odpustit nezahrna nutne zabudnut, ale debilizmus zahrna zabudnut a nepoucit sa. Ak Vykonaju to iste, tak je jasne ze clovek sa nepoucil a bolo by zaujimave dostopovat sa k tomu co vobec "odpustil", bo podstatu asi ne.

    "Som toho nazoru ,ze chyba krestanstva je v jeho ucitelovi, ktory zil zivot, ktory malokto tuzi dokonca prezit."
    Nesuhlasim. clovek mal by byt nezavysli od vzorov . Povazujem za lacne a manipulativne "nalsedovaniahodne" vzory.
    publikované: 24.06.2008 16:13:55 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  65. Derechura..nevykám ti..je vás viac..
    prišla si tu s tým,že Boh nie,lebo dopustil tvoju vážnu chorobu..

    alebo vážne choroby na inych..nevinných..písala si príbeh,že prečo..

    a ja..aj kňaz Jozef sme sa ti to snažili vysvetliť. Neďalej to odmietaš. Ale nemyslím si,že by sme boli mimo temy..

    mna len prekvapuju ludia,ktorí Boha v dobrom nepoznaju a ked je zle,tak zrazu za to môže..

    a ešte..Dere..ja nepotrebujem,aby ľudia so mnou nutne súhlasili,ale aby aspon vnimali,čo sa im snažim naznačiť..a už aj to je mnohokrat vela..z praxe ti hovorim..:)))
    publikované: 24.06.2008 16:19:21 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  66. Ellie,
    je v podtate dobre ze vsetko vies. Ja malokedy co viem. Daaakedy sa zdari a dakedy nie. Proste mi nebolo jasne kde a odkial tolko utocnosti sa berie v zene/ach ktore pisu basne a pekne, dokazu prezivat a citit, maju svoje boliestky...ale to je jedno..medzitym som urobila sneh na zakusok bez cukru a sa mi splasol samozrejme,na poslednu chvilu som oprala kostymcek (este dobre ze je horuco tak vyschne), za chvilu mam pracovnu schodzku a pojdem tam ako strasiak do maku, lebo si tu vypravujem a mudrejsia som teda neni...tak sa maj a zi a nechaj zit, svet je krasny a velky pre vsetkych bez rozdielu -aj net svet je krasny a velky. Ten zakusok a uces ti ale neodpustim to si pis...o))) ...ozaj Ellie- aj ty aj knaz Jozef?!o)))..dnes pre zmenu ministrujes?!..o)))) ...no prosim, zasa si zopdpovedna za to ze musim lestit monitor.... ;)))
    publikované: 24.06.2008 16:23:40 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  67. Ellie
    ja netvrdím, že boh môže za moje choroby,..ale nepáčila sa mi odpoveď na tú otázku,...že boh dopustí na niekoho chorobu, len preto, že to má nejaký význam, vyšší,..ktorému mnohí nemôžu prísť na kĺb,...zdá sa mi, že pretáčaš moje slová,..a vkladáš mi do úst, čo som nepovedala, či nenapísala, ja sa ani nesťažujem,..lebo som zatiaľ prekonala obe choroby,...mala som šťastie, nemodlila som - bolo mi trápne prosiť boha - nikdy ho o nič prosiť nebudem,...ani nikoho - to je moja vlastná filozofia, a nikoho k nej nenútim,..ak sa boh pre niečo rozhodol, ťažko s tým ja pohnem - je to len strata času O_ô
    publikované: 24.06.2008 16:29:50 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  68. jajaj...a zase sa pletieš..ale..už ťa nechám..:)))
    nech na tú schôdzku neprídeš vdaka mne aj bosa..:))))))
    publikované: 24.06.2008 16:33:08 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  69. hmm..dere..čo konkretne som ti vložila do ust?..
    unika mi podstata..

    a filozofiu si nechaj..je tvoja..v tom maš pravdu..je kopec ludi,čo by s nou nesúhlasilo..ale zase..všetko závisi od uhla pohladu..a od sily viery..

    poniektori v neštasti k Nemu priľnú..iní sa zase vzdialia..
    On nam dal slobodnú vôľu,tak prečo nie..že?..
    publikované: 24.06.2008 16:35:15 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  70. sygon
    Mozem s tebou len suhlasit. Sam sa niekedy vyrovnavam s krivdou tak, ze si spomeniem kolko krivd som napachal a beriem krivdu, ktora sa mi deje ako spravodlivy trest. Ludia sa iste menia, ale zvacsa prilis neskoro. Lacne vzory nemam rad, ale Schopenhauer je pre mna akysi vzor :-)

    Ja protirecim skor tomu, co si predstavujem ako ciste krestanstvo, aby som si vyjasnil, co si o tom mysli knazJozef. Pod cistym krestanskym spravanim si predstavujem aj to, ze tyrana zena donekonecne odpusta svojmu manzelovi-tyranovi.
    publikované: 24.06.2008 16:43:27 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  71. áno Ellie
    O_ô
    publikované: 24.06.2008 16:48:55 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  72. Re: Tyrana zena by ale asi nemala stale odpustat...
    slová Kristove sú jasné a dávajú smer, novú šancu - kajúci lotor na kríži vo svojom živote konal zlo - veď za to bol aj odsúdený... mne však ide o iný pohľad - čosi sa v ňom zlomilo v posledných okamihoch života - dovtedy to možno nepoznal - odpustenie na základe ľútosti a pokánia a jeho koniec sa stáva novým, krásnym začiatkom - Hovorím ti, ešte dnes budeš so mnou v raji...
    Sú rôzne spôsoby týrania - psychické, fyzické... a majú aj svoju formy - tým nepíšem nič nové - no týranie sa neodstráni týranim - akcia vyvolá reakciu - zlo nemožno zlom liečiť v tomto prípade... Petrovi Kristus odpovedá, že má blížnemu odpustiť sedemdesiatsedem ráz - čiže stále, ale aj to má mať svoju logiku - ja neodpúšťam preto, že som týraný, ja odpúšťam preto, lebo môžem milovať toho druhého a svojím postojom mu môžem ukázať, aký som kresťan - môžem mu raz pomôcť - ja neviem, v akej chvíľli či v akom okamihu sa ten, ktorý týra ocitne v pozícii lotra a spozná, skutočne spozná po xxxxx odpusteniach silu odpustenia a lásky... toto dokázal Kristus, viem, že ľahké to nie je, ale človek sám to nedokáže, lebo si vždy nájde vysvetlenie prečo...
    publikované: 24.06.2008 18:17:35 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  73. Ellie,
    Bosa som nesla..o)).. ale cely cas som rozmyslala.Ked si taka krestanka, veriaca, dokazes odpustat, pokorna..tak snad by si si konecne mohla uvedomit ako clovek , ako krestan a v konecnom dosledku aj ako zena co robis..to ak poznas Jeho ako tvrdis..moj nazor je ze sudis a na to nemas pravo(to ma pravo len ON ) a ze si ublizila.
    publikované: 24.06.2008 20:16:48 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  74. ok jajaj....kedy,kde a ako...
    ked už si to mysliš..

    a nenuť ma prosim prehrabovať sa blogom a vypichovať urážky vznesene proti mne..

    na to fakt nemám v tento krásny večer chuť,ani náladu..

    ak je pre teba problém pochopiť,že JA som zuzu neodsúdila,že tak urobila sama,tak je zbytočne ti to stále dookola vysvetlovať...

    ja som len zuzane vytkla to,že sa tu hrala na skromnú rozprávkarku a pritom kdekade pod inymi nickmi ukazovala svoju druhú tvár..

    a pak,ked sa ju podarilo odhaliť,hrá ranenu a virtuálne zavraždenú..
    a ostentatívne vymaže blog..krok dospelej ženy..fakt..

    chápete to celé inak,ako to je..

    jediné,čim ma vážne nahnevala, je,že mi verejne vyčíta moju vieru a odsudzuje vdaka nej na sexuálnu neslobodu a podobne..

    verim tomu,že vieš,o čom momentalne píšem.
    spoved ako duševné znásilnenie..atd..atd..atd..

    nechci..fakt nechci,aby som ti tu kopčila všetky tie bludne komenty..

    ako hovoril kňaz Jozef..môžem odpustiť..a aj sa už stalo..
    no zabudnúť nedokážem..bohužial..
    publikované: 24.06.2008 21:57:55 | autor: ellita.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  75. MissEllie
    dosť veľa píšeš o odpúšťaní. Myslíš, že odpustíš aj mne, bola som v jednom komentári dosť tvrdá na Teba? Nič neodvolávam, ale nemala som Ťa súdiť, to by ale znamenalo nereagovať. Teraz po plachtení po blogoch a komentároch mám pocit že som Ťa nedocenila, dnes sa viac zamýšľam nad Tvojimi slovami a čosi tam objavujem, čo ma oslovuje. Tak len toľko o pochopení a odpustení.
    publikované: 25.06.2008 12:34:13 | autor: Sakti (e-mail, web, autorizovaný)
  76. Sakti..neviem,na ktorý komentár konkretne mysliš..
    a to znamena,že už dávno je to zabudnute..

    trošku rátam s tým,že snád časom mojim oponentom dôjdu suvislosti..a aj môj umysel..

    a som rada,že sa tak deje..

    publikované: 25.06.2008 12:53:46 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014