Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kánon kníh Starého zákona

Starozákonné knihy sú viac ako len židovskou národnou literatúrou 1. predkresťanského storočia. Ich dejiny vzniku ukazujú, ako vzišli z viery Izraela. Svojej existencii ďakujú stretnutiu Izraela s Bohom, uzavretiu zmluvy a prorockému zjaveniu. Ako "sväté spisy" sú zhrnuté do "kánonu". Slovo kánon pochádza z gréčtiny, kde pôvodne znamená "trstinu".

Pretože z trstiny sa robili prúty na meranie, nadobudol význam "miery" a tak sa stal výrazom pre "pravidlo" alebo "normu".

Biblický kánon je teda zbierkou Bohom ovplyvnených kníh, ktoré sú v židovstve (SZ) a v Cirkvi (SZ a NZ) oficiálnou mierou pravdy viery, normou pre učenie a prax a podkladom pre bohoslužbu. Kanonické knihy sú spisy, ktoré patria k Biblii. Aj kánon sa vyvíjal postupne. Jeho prvé štádiá sú položené už pred exilom. Niektoré spisy platili už pre svoj obsah, napr. ako smernice Božieho práva a sú záväzné. Proroci chápali ich slová ako Božie posolstvo. Preto boli prorocké spisy pre Izrael samozrejme Božím slovom. Naproti tomu boli ostatné spisy SZ prijaté do kanóna skôr len aktom náboženskej autority, pravdepodobne kňaza alebo židovskej obce, podobne ako Ezdráš r. 398 pred Kr. priniesol Pentateuch definitívne ku kánonickej platnosti. Ako sa to stalo v jednotlivostiach, nie je dnes prehľadné, predsa sú okolo 130 pred Kr., ako ukazuje grécky predslov ku knihe "Jezus Sirach", popri "Zákone" a "Prorokoch", kánonicky uznané aj "ostatné spisy".

V posledných desaťročiach pred Kristom silnie tendencia jeruzalemského kňazstva rátať do kánonu len staršie, hebrejsky napísané spisy. Tým sú v protirečení s názorom helénskeho židovstva v diaspore, ktoré si veľmi váži aj mladšie, grécky písané spisy. Tu bol rozšírený kánon, ktorý obsahoval aj nasledovné knihy: Baruch, Tobiáš, Judit, 1. a 2. kniha Machabejcov, Múdrosť, Jezus Sirach a grécke časti ku knihe Ester a Daniel. V Ježišovej dobe panuje okolo obsahu kánonu ešte určitá neistota.

K definitívnemu odmietnutiu týchto spisov židovstvom došlo až na synode v Jamnia (Jabne) medzi 90. a 100. r. po Kr. Vtedy stanovili znalci Písma, ktorí pokračovali v tradícii židovského sanhedrínu, definitívne židovský kánon. Všetky grécke knihy a k tomu grécky napísaná kniha "Jezus Sirach", boli z kánonu vylúčené.

Kresťanská Cirkev prevzala spisy diasporového židovstva do svojho kánonu, lebo aj v týchto spisoch z doby tesne pred prelomom letopočtu a narodením Ježiša videla Božie slovo. Pre Cirkev našlo Božie slovo až v Novom zákone svoj posledný výraz. Preto mohla až neskôr spolu so spismi NZ uzavrieť aj kánon SZ. Tie spisy, ktoré nepatria k židovskému, ale len ku katolíckemu kánonu sú "deuterokánonické" (t.j. patriace k 2. kánonu).

Cirkevní otcovia radi citujú deuterokánonické knihy. Pápež Damazus ich už spomína v jednom dekréte z r. 382.

Tridentský koncil v r. 1546 úradne ustanovil neskrátený kánon 45 kníh Starého zákona. V protestanských vydaniach Biblie sú deuterokánonické knihy uvádzané zväčša na konci.


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

  1. a co Henochova kniha
    ?
    publikované: 08.08.2008 11:16:58 | autor: Jana (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Skusim hádať
    Henochova (Enošova) kniha sa nedostala do biblického kánonu u katolíkov ani protestantov. Myslím, že by sme ju našli u Mormónov a teoreticky by sa z nej v kánonickych spisoch mohlo citovať v Júdovom liste 1:9, ale ruku do ohňa za to nedám.
    publikované: 19.08.2008 16:10:04 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Thalen - Henochova kniha - prorocký apokryf SZ
    Henochova kniha (tzv. etiópsky Henoch) : ide o veľmi objemnú knihu, ktorá má 108 hláv. Siedmy predpotopný patriarcha prichádza k ľuďom po tom, čo mal špeciálne zjavenia a nebeské videnia. Videnia a zjavenia sa týkajú eschatologických vecí, budúceho súdu, osudu dobrých a zlých, eschatologického príchodu Mesiáša, zvaného „Vyvolený“ alebo „Syn človeka“, anjelov, dejín ľudstva od počiatku až k Mesiášovi, morálnych povzbudení.
    Napísaná bola v 1. stor. pr. Kr. v nejakom semitskom jazyku, asi v aramejčine. Teraz je zachovaný iba v etiópskej reči, preto takýto názov. Ale tento text obsahuje asi mnohé kresťanské interpolácie, zvlášť na miestach, ktoré sa týkajú Mesiáša. Kniha poskytuje poznatky o teológii, eschatológii a o mesianizme v judaistickom prostredí bezprostredne pred príchodom Ježiša. Mnohí autori túto knihu považujú za najvýznamnejšiu apokryfnú judaistickú knihu a to pre bohaté kultúrne a náboženské poznatky, ktoré Henochova kniha poskytuje. Aj cirkevní spisovatelia jej pripisujú veľkú hodnotu.
    publikované: 23.08.2008 10:18:05 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Kniha Henochova
    neviete či sa dá táto kniha niekde kúpiť aj v češtine alebo slovenčine?
    publikované: 26.12.2009 11:40:33 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Mno, von každej máme nějaký to vidění, že?
    I prozření, může následovat i potopa, když zapomeneš vypnout vodu, Sodomu gomoru, když vaříš polívku, zhasne sporák a zazvoní počťačka.
    Hlavní odkaz by měl býti v deseteru. Ale protože na něj mnozí serou, tak jsou problémy a peripetie všeho druhu.
    Vidím to vokolo sebe denně. Z kostela domů a za dvě hodiny je to jak na Petříně:-))) Manželka nemanželka, ze stromu dolu, todlencto taky a jaký pak saky paky:-)))
    publikované: 26.12.2009 12:56:59 | autor: Mito (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Henochova kniha - skôr scestnosť ako inšiprácia
    pozrite si komentár na knihu Enochovu (Henochovu) je to v angličtine:

    http://www.jesus-is-savior.com/Wolves/book_of_enoch.htm

    V skratke kniha Enochova je podvodom, priamo z pekla. Pravda prečo Cirkevní otcovia rannej cirkvi odmietli túto knihu ako knihu inšpirovanú Bohom nie je že by chceli utajiť pravdu ale preto lebo táto kniha je podvod.

    Obzvlášť: "When I read in chapter 1:9 of the Book of Enoch that an angel named Phanuel is "set over the repentance unto hope of those who inherit eternal life" ... I knew the Book of Enoch was fraudulent."

    Alebo na: http://prophecyproof.blogspot.com/2010/05/enigmatic-book-of-enoch.html

    tiež v tomto komentári sa nepripisuje žiaden extra prínos tejto knihy.

    Je možné, že čítanie tejto knihy môže skôr človeka dopliesť a zaviesť na modloslužobné cesty ako priviesť k pravde.
    publikované: 05.12.2010 23:54:30 | autor: Lubos (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Henochova kniha
    Henochova kniha je súčasťou jednak pravoslávnej biblie uloženej v ermitáži a jednak spolu so 4-mi Ježišovými evnjeliami súčasťou staroslovenskej biblie uloženej v národopisnom múzeu vo Viedni - autorom prekladu z gréckych a aramejských predlôh je svätý Cyril - Konštantín
    publikované: 08.11.2011 20:03:37 | autor: Igor Pely (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014