Blog rímskokatolíckeho kňaza

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Titanic – Úvaha

TITANIC - je to smutná udalosť. Mohlo sa tejto udalosti predísť? Mohlo, keby... Môže sa aj dnes mnohých veciam predísť, keby... Verím, že aj tieto myšlienky odpovedia na nejednu otázku – no hlavne na tú – Prečo Boh nezachránil ľudí z tejto lode, keď je všemohúci! - chcel ich zachrániť a viac krát, len človek nereagoval, alebo zle reagoval na výzvy nebezpečenstva... a Boh slobodu človeka neznásilňuje, ponecháva ju – preto je to veľká zodpovednosť aj za druhých, s ktorými žijeme... To sa dá aplikovať aj na situácie vo svete. Pravda nás oslobodí.

V belfastských tokoch sa robia posledné práce na najväčšej lodi v histórii.

Má to byť pýcha britského loďstva. Je navrhnutá tak, aby sa v nijakom prípade nemohla potopiť. Konštruktéri a robotníci dôverujú svojmu umu a zručnosti.

Na bokoch lode boli heslá - PREČ S BOHOM, PREČ S PÁPEŽOM a druhé ANI NEBO ANI ZEM NÁS NEMÔŽU POTOPIŤ.

Technicky najvyspelejšia loď - nepotopiteľný TITANIC dvíha kotvy. Žiaľ, požehnanie na škodu cestujúcich vystalo. Hoci biskup chcel túto loď odporučiť do Božej ochrany. No ozvali sa hlasy proti, že to nepotrebuje, lebo je nepotopiteľný.

J. PHILLIPS, radista plávajúceho paláca prijal o 3 hodiny ďalšiu výstrahu pred ľadovcami z parníku BALTIC. No správa vyvolala iba pohŕdavý úsmev. Loď je predsa nepotopiteľná.

Radisti doteraz prijali 7 výstrah pred ľadovcami. Povel na zníženie rýchlosti však nedal nik.

Ozval sa signálny zvonec a na kapitánsky mostík zvoní telefón. Rozrušený hlas oznamuje - obrovský ľadovec, 450 metrov pred nami. Ďakujem za správu, odpovedá ešte pokojný hlas. Prvý dôstojník W. M. MURDOCH vydáva úsečné rozkazy: pre kormidelníka - plná vpravo a do strojovne - plnou parou vzad! No na odvrátenie zrážky bolo už neskoro.

Ľadovec prerezal v dĺžke 80 metrov plášť lode.

O štvrť hodiny sa zastavili stroje. Cestujúci vychádzajú na koridory a pýtajú sa stevardov - čo sa deje? No dostávajú chladnú, profesionálnu odpoveď - nič, neznepokojujte sa, môžete si ísť pokojne ľahnúť.

Pre 2201 ľudí je len 1178 miest v člnoch. Určite si uvedomil svoj podiel na katastrofe.

Kapitán vchádza až teraz do miestnosti radistov a nariaďuje núdzové volanie. Prečo až teraz, 11 minút po tom, čo definitívne konštatoval koniec slávy TITANICU? Nevieme.

Je štvrť na jednu, keď si telegrafista J. PHILLIPS sada k marconimu prístroju a vyťukáva do éteru - CQDMGY. CQD je to isté, ako SOS a MGY je volací znak TITANICU.

14 morských míľ odtiaľ čaká pred ľadovým polom CALIFORNIAN. No pre ohrozenú loď ako keby tam nebol. Prijímač má vypnutý, radista odpočíva. Kapitán S.LORD totiž rozhodol, že cez ľadové pole pôjdu z bezpečnostných dôvodov cez deň. A tak loď, ktorá by mohla všetkým pomôcť, je nedostupná.

Pomocou oceľových žeriavových ramien sa na hladinu dostávajú prvé člny. Mužstvo je nezohraté, trvá to zbytočne dlho.

Ani cestujúci sa neponáhľajú. Potápajúci TITANIC považujú za bezpečnejší, ako krehké člny. A tak prvý čln spustili ani nie s polovičným obsadením.

V tomto čase na palube už hrá lodná kapela pod vedením W. H. HARTLEYA. Hrala vytrvalo až dovtedy, pokým im v tom nezabránili studené vody Atlantiku. No nie preto, žeby sa im chcelo hrať. Chápu to ako svoju povinnosť - hudbou pomáhať proti panike. No nie sú jediní, ktorí na potápajúcej sa lodi nemyslia iba na seba. V podpalubí 30 technikov udržiava do poslednej chvíľky chod strojov. Ani jeden z 8 hudobníkov a ani jeden z 30 technikov katastrofu neprežil.

Z paluby potápajúcej sa lode vystreľujú svetelné rakety. Ak je pozorovateľ v hliadkovom koši, musí zbadať voľným okom na 20 míľ svetlo.

No nanešťastie službukonajúci dôstojník CALIFORNIANU to považoval za nevinný ohňostroj.

V tomto čase CARPATHIA vysiela správu - blížime sa k vám maximálnou rýchlosťou. Stroje pracujú na plné obrátky. Všetky záchranné člny sú pripravené na spustenie. No túto správu na TITANICU nik neprijal. Radista bez prestania vysiela signály o pomoc. A ako zaznamenali na CARPATHII, signál je čoraz slabší. Do miestnosti radistov vstupuje kapitán a hovorí - nemôžete pre túto loď už nič urobiť. Starajte sa už iba o seba. Toto je posledná jasná výpoveď E. J. SMITHA. No obaja radisti ešte 5 minút vysielali núdzové signály.

Na 7 poschodí t.j. na vrchnej palube sa tlačí niekoľko sto ľudí a hľadá nádej na záchranu. Niektorí kričia, iní plačú, ďalší v tichosti znášajú svoj údel. Niektorí muži sa utiekajú k whisky.

Farár T. R. D. BYLES, 42 ročný, (neprežil – obetoval sa) cestujúci druhej triedy sa nahlas modlí a napomína cestujúcich, čo sú okolo neho, aby sa zmierili s Bohom. Mnohí si kľakajú a začínajú sa modliť.

Na miesto katastrofy mieria tri lode - CARPATHIA, FRANKFURT a VIRGINIAN. Ale pre 1500 pasažierov, ktorí nenašli miesto v člnoch, prídu neskoro.

Lodná kapela hrala do poslednej chvíle. Podľa výpovede svedkov, kapelník W. H. HARTLEY tesne pred koncom zaklepal na husle a začal hrať so svojimi mužmi - Blíž k tebe, Bože môj. Iní vypovedali, že hrali skladbu - OUTSN. Aj to je náboženský chorál. V piesni sa spieva - ochraňuj ma v mohutných vodách.

Odbila hodina smrti. Niet ľudskej nádeje. Nezachráni sa už nik. Ani nevinné deti, ani starci, ani bohatí, ani chudobní.

Ktorí vládzu, šplhajú sa čím vyššie.

Na vrchole tohto výkričníka pýchy svieti zelená, petrolejová lampa. Toto jediné svetlo označuje miesto, kde vyše 1000 ľudí bojuje o život.

Za TITANICOM sa zavrela hladina oceánu. To, čomu pred pol hodinou niektorí cestujúci nechceli veriť, stalo sa skutočnosťou. Najväčšia loď v dejinách začala svoju púť na dno.

Asi 2 minúty bolo úplne ticho. No potom sa ozvali prvé hlasy volajúce o pomoc, k nim sa pridali ďalšie, až vznikol neartikulovaný rev. Tým, čo sedeli v člnoch, šiel mráz po chrbte a v žilách im tuhla krv.

Prísť na pomoc sa báli, lebo člny by sa boli raz dva preplnili a boli by klesli pod hladinu. Preto si krik radšej vysvetľovali ako dorozumievanie sa zachránených v ostatných člnoch, alebo že sú to cestujúci druhej či tretej triedy.

Na miesto katastrofy priplávala loď CALIFORNIAN, ktorá mohla zachrániť všetkých, keby bol býval radista na príjme. Nestalo sa. Nepotopiteľný sa potopil.

Svetová verejnosť bola prekvapená a kládla si otázku, kde urobil kapitán E. J. SMITH chybu.

Nerešpektoval upozornenia, možno sa spoliehal na svoju dlhú prax a povesť o nepotopiteľnosti.

Ale to, že spoliehať sa na seba je nesprávne, mohol vedieť už aj z vlastných skúseností - veď pred rokom, keď velil sesterskej lodi TITANICU menom OLYMPIC, zrazil sa s britským krížnikom HOWKINS.

No napriek tomu, za zásluhy, za 37 rokov držania kapitánskeho patentu, za 26 rokov vernosti spoločnosti WHITE STAR LINE a za 17 parníkov ktorým velil, mal tento 62 ročný muž veliť najväčšej lodi tých čias.

Po tejto plavbe mal ísť do penzie.

Dostal aj ďalšie upozornenie. Hneď v prvý deň služby na TITANICU sa skoro zrazil s menším parníkom NEW YORK. 62 ročný námorník sa nepoučil.

Prvé dva prípady odborníci pripisujú rýchlej plavbe. A tretí? Aj tu bol povel - plnou parou vpred.

Aké je to zlé, niekedy až tragické, ak sa človeku radí pre jeho dobro, ale on nepočúva, nerozmýšľa, len sa tvrdohlavo drží svojho názoru.

800 km od amerických brehov v 4 km hĺbke leží vrak pyšného TITANICU.

Je tam ako výstraha, ako vážne upozornenie, že pýcha končí vždy takto - na dne!

Pre ňu už zahynuli mnohí, pre tú svoju vlastnú, alebo pre nenásytnú ctižiadostivosť iných.

A to pobáda, ba zaväzuje potláčať ju, kdekoľvek sa zjaví. Či v nás, alebo mimo nás.

A táto povinnosť je tým vážnejšia, že každý z nás sa má raz stať vodcom, aby šťastne viedol do cieľa tých, čo sú mu zverení. Isté je, že proti pýche nemožno bojovať inak, ako pokorou, ktorá a to je to najdôležitejšie, vedie človeka čoraz bližšie k Bohu.

Zdroj: Titanic - audiokazeta


Podnety | stály odkaz

Komentáre

  1. ja budem zlý...
    ale mám pocit, že toto:

    "Aké je to zlé, niekedy až tragické, ak sa človeku radí pre jeho dobro, ale on nepočúva, nerozmýšľa, len sa tvrdohlavo drží svojho názoru."

    ...presne vystihuje tento blog a niektoré tu prezentované názory.
    publikované: 17.07.2008 20:06:08 | autor: em (e-mail, web, autorizovaný)
  2. titanic sa podľa výskumu ponoril, pretože šrúby
    , ktorými boli obrovské železné pláty lode prišrubované, neboli urobené dobre. Podľa testov, pod mikroskopom, boli v nitoch namiešané aj iné čudá a vznikali tam malinke vzduchové bubliny. Pri náraze nedošlo len k roztrhnutiu daného miesta, ale obrovským tlakom povolila séria nitov na stranách a voda sa valila všade.
    publikované: 17.07.2008 20:24:54 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  3. em..a?..
    sygon..a?..
    publikované: 17.07.2008 20:32:52 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. a nič
    nič viac som nechcel povedať
    publikované: 17.07.2008 20:38:06 | autor: em (e-mail, web, autorizovaný)
  5. elliuška
    ty si mi dnes nejaká vážna :(
    ja som len chcela, že keby nity fungovali nerachli by aj ďalšie komory pravdepodobne a asi by sa titaniuška možno ani nepotopil a teda , že vina možno nebola len kapitanova a ktovie ci bola vobec a teda sa mi chcelo vyjadrit
    publikované: 17.07.2008 20:38:54 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  6. sygon...nečítala si?..
    7 varovaní pred ladovcom..všetko pohrdavo odmietnute..

    nevnímaš to?..stačilo odstaviť lod a počkať na denne svetlo..možno..tých možno je kvantum..

    a ano sygon..vážna som..nerada dráždim prítomných svojim smiechom..
    pak si myslia,že to sa vysmievam..a to by ma mrzelo,keby si toto mal dôvod niekto myslieť..
    publikované: 17.07.2008 20:51:12 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. smutné a poučné
    Povýšenosť,namyslenosť,pýcha,neskromnosť,nadutosť,,atď.....
    nedodržiavanie predpisov,neomylnosť....Skrátka,zlýhali zodpovední ľudia. Zomreli tam aj veriaci aj neveriaci .Je to smutné,ale ľudia sú nepoučiteľní a preto sa takéto ba aj väčšie nešťastia stávajú.
    Či som to nesprávne pochopil kňazJozef?
    publikované: 17.07.2008 21:37:20 | autor: reeb (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. .
    hej vnímam , ale motívy a vnútorné poryvy nesúdim .
    publikované: 17.07.2008 22:04:23 | autor: sygonisko (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. sygon...je to podobenstvo..
    nevnímaj to ako príbeh o titanicu..ale aké ponaučenie z toho vyplýva..
    publikované: 17.07.2008 22:07:38 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Je to jasne.
    A ake plynie z toho pribehu poucenie?
    Nedavaj si na lod ruhave napisy lebo stretnes velky zly ladovec.:)
    publikované: 17.07.2008 22:41:15 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. hm.. (asi) sme fakt tragicky nevďační a nepoučiteľní...
    kedysi nás viedla k šťastným zajtrajškom múdra komunistická strana, dnes nám pre naše dobro radí neomylná katolícka cirkev, a my nepočúvame, nerozmýšľame a chceme sa tvrdohlavo držať svojho názoru...
    publikované: 17.07.2008 22:48:20 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. reeb - smutné a poučné
    veľa utrpenia si človek spôsobí sám a veľa ho spôsobí aj iným...
    publikované: 17.07.2008 23:40:53 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Prosba
    Ano, tragedia Titanicu moze byt pre sucasneho uvazujuceho cloveka poucenim.
    Som vsak presvedcena, ze sa v poslednych okamihoch tychto smutnych udalosti odohrali mnohe dramaticke rozhodnutia ludi, ktori sa rozhodli obetovat svoj zivot, niektore su nam zname, no o mnohych vie len Boh...
    Schopnost milovat do krajnosti, dobrovolne sa rozhodnut obetovat vlastny zivot kvoli zachrane ineho cloveka,( ci sa jedna o zachranu tela alebo duse ), je tema, ktora by asi obohatila nejedneho z nas...

    Mohla by som poprosit o nejake clanky, pripadne priklady zo zivotov ludi, ktore by nas mohli povzbudit k ochotnejsiemu rozhodovaniu zriekat sa vlastneho ja i pri beznejsich , mozno nenapadnejsich prilezitostiach vsedneho zivota ?
    Trosku mi to chybalo v clanku spominajucom dobrovolnu obetu zivota.
    Dakujem . Dobru noc vsetkym.
    :-)
    PS
    Vdaka za podrobne a podla mna i zrozumitelne vysvetlenia a rozoberania jednotlivych, nie najlahsich diskusnych tem.
    publikované: 18.07.2008 00:21:01 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. nie čokolmilka..
    ponaučenie je v tom,že ked sme hluchí a slepí,nemôžme počuť a vidieť..

    a ked sa rozhodujeme sami vo svojej slepote a hluchote,tak nemôžme za tieto rozhodnutia volať na zodpovednosť Boha..

    xxxxxx

    wyslúžilý..a zas a znovu neúnavne si mýliš Boha s rkc..Toto sa musíš naučiť líšiť..

    rkc je len ZáSTUPCOM Boha na Zemi..nie ON sám...
    publikované: 18.07.2008 05:47:00 | autor: ellita.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. ellie, nechcem sa miešať do Tvojho sporu s akýmsi wyslúžilým...
    len poznamenám, že aj keď je jeho nick veľmi blízky môjmu, jeho názory očividne nie sú totožné s názormi, ktoré v komentoch na blogu kňaza Jozefa vyjadruje wyslúžilec...
    publikované: 18.07.2008 07:46:37 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. ja s wyslúžilým nemam spor..to predovšetkým..
    a názory wysúžilca?...nemam proti nim nič..

    ale proti posmešným vyjadreniam o tom,ako nás kamsi vedie neomylná rkc..tak proti tomuto sa ohradím..a je jedno,či proti wyslúžilcovi,alebo proti wyslúžilemu..alebo proti komukolvek inému..

    pretože môje výhrady nie su voči nicku..ale voči tomu vyjadreniu..
    publikované: 18.07.2008 08:30:11 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  17. ellie, mať s niekým (názorový) spor je (pre mňa) úplne prirodzená a užitočná súčasť života.. to predovšetkým...
    a čo sa týka neomylnosti rkc a jej snahy nás/veriacich niekam viesť.. to sú očividné skutočnosti, proti ktorým asi nenamieta ani kňaz Jozef.
    princíp neomylnosti je definovaný priamo v Katechizme katolíckej cirkvi, a o snahe viesť (ne)veriacich hovorí evanjelizačná aj pastoračná činnosť rkc.
    publikované: 18.07.2008 09:06:49 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. som nevzdelaná
    tak by som chcela vedieť, kedy ustanovil Boh rkc za svojho jediného hovorcu..a ako rkc presne vie, čo si Boh myslí a odkiaľ má informácie :)
    ( nikomu sa týmto nevysmievam)
    publikované: 18.07.2008 09:08:09 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Janusha...neviem,či si nevzdelana..
    ale čítaš nepozorne..to jednoznačne..

    už tu bol spomínaný Peter a slová Krista práve jemu:

    "Ty si Peter skala a na tej skale postavim svoju Cirkev." ...zhruba tu niekde..A rkc PRESNE vie čo Boh chce priamo od Boha.

    a ak chceš vedieť viac,tak čítaj..)))
    publikované: 18.07.2008 09:16:42 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Jozef,
    preco si isiel tak daleko dozadu....dnesne dni su plne "varovani"..preco cirkev neupozornuje a nebojuje....ma na to silu ludsku ( a este aku!) aj ekonomicku (a este aku!) aj duchovnu/psychologicku (a este aku!)....ma na to vsetky prostriedky (a este ake!)....
    publikované: 18.07.2008 09:18:01 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. snaha rkc je jednou vecou..a presne tak..je to jej povinnosťou..
    snažiť sa viesť...niekam..tam,kde je Boh..

    prekvapím ťa..som Veriaca..ale nikdy som Cirkev ako inštituciu so svojou vierou nespájala..

    publikované: 18.07.2008 09:19:56 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Ellie
    že Peter je skala viem, ale ako cirkev vie, čo Boh chce ..ako dáva informácie, komu?..všetkým naraz? .. cez prostredníka? a ako to môže vedieť presne?
    okrem toho Kristus je boží syn, nie Boh sám.. Boh je niečo iné ..
    logicky otec, syn a duch svätý sú trojica a trojica nemôže byť jeden..podľa mňa
    môj názor
    publikované: 18.07.2008 09:24:23 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  23. vidíš..a to je VIERA..
    ked veríš,že trojica môžu byť jeden..
    Boh dáva znamenia všetkým..dáva ich už od stvorenia sveta..
    Boh dal Mojžišovi desať prikázaní,ktoré chce,aby ľudstvo dodržiavalo..
    Boh pohrozil ľudstvu,že ich správanie nie je ok pri Sodome a Gomore..
    Boh napravil život ľudí pri potope sveta.
    Boh vtedy nariadil Noemu postaviť archu..
    Boh zoslal Márii anjela,aby jej zvestoval..
    Boh sa rozprával so svojím Synom a cez neho dával znamenie aj tým,čo neverili,lebo nevideli..
    Bol to Boh,čo otriasol zemou a zatemnil oblohu,keď Kristus na kríži zomrel..
    Bol to Boh,čo dal znamenie ľudom zmrtvychvstaním Krista..

    nechce sa mi pokračovať..je toho kvantum..
    Boh nám dava veľa znamení..len ich treba vnímať..Inak,ako kapitán Titanicu varovania pred ľadovcom..

    pretože potom môžme dopadnúť,ako Titanic..

    a prečo rkc?..pretože pri Poslednej večeri Kristus dal svojim učeníkom tú moc..slovami "komu hriechy odpustíte,budu mu odpustené, komu ich zadržíte,budu mu zadržané" im dal silu zmieriť ľudí s Bohom..a lámaním chleba im dal obrad premenenia..Posledná večera bola prvou sv. Omšou..a všetci prítomní boli prvými kňazmi..

    laicky povedané,ale..zhruba takto..
    nech ma kňaz Jozef opravi,ked niečo nie je nepravdou..:)))
    publikované: 18.07.2008 09:39:45 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  24. knaz Jozef, odkedy je cirkev zastupcom boha na zemi?
    je to napisane v novom zakone?
    mala som za to, ze funkcia zastupcu boha neziskava ani papez.
    On je iba sprostredkovatelom a nie vykonavatelom bozej vuole, RKC je iba administrativna struktura. sam ste povedal, ze jedna vec je nabozenstvo a ina cirkev...
    publikované: 18.07.2008 09:47:10 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  25. a ked je prostredníkom,tak je čo?..
    ked je riaditel a viceriaditel firmy..tak čo je viceriaditel?...
    nie zastupcom riaditela?..

    tak na túto odpoved od knaza Jozefa si počkam..:)))
    publikované: 18.07.2008 09:50:50 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  26. ach jaj...
    publikované: 18.07.2008 09:54:11 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  27. MissEllie - majú oči a nevidia, majú uši a nepočujú...
    ... kto číta ako číta, neprečíta iné, ani keby tam mal napísané slová anjelskými písmeniami - to myslím na tých, ktorým som adresoval jednu otázku a ani slušnosť nemali niektorí odpovedať - napr.: na toto vám neodpoviem a to, čo píše wyslúžilec v mene ostatných a majú na to dôvody - raz je tu hovorkyňa wyslúžilca ..., inokedy je hovorca iných wyslúžilec... a kedže majú takýto prístup, čo má málo dočinenia s kultúrou dnešného človeka, preto som sa aj ja už dávnejšie rozhodol neodpovedať na niektoré commenty - a nech si to vysvetľujú, po svojom - len tak to vedia - Kristus pred Pilátom na jeho otázku - Čo je pravda - mlčal a nič neodpovedal... správne reagujete, že - "Ty si Peter skala a na tej skale postavim svoju Cirkev." ...zhruba tu niekde..A rkc PRESNE vie čo Boh chce priamo od Boha.... a ja dodám pod vedením Ducha Svätého, ktorého Kristus nielen prisľúbil, ale aj poslal na Turíce... takže z mojej strany bez ďalšieho commentu
    publikované: 18.07.2008 10:23:34 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. doplnujem:on je iba sprostredkovatelom bozich zjaveni
    teda akymsi tlmocnikom a nie vykonavatelom vuole, netreba chapat hned vsetko prvoplanovo...
    publikované: 18.07.2008 10:25:47 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  29. knaz Jozef,co keby ste diskutoval konstruktivne bez osobnych invektiv?
    Brani vam v tom vasa vychova alebo...neviem co ?
    publikované: 18.07.2008 10:28:42 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  30. .
    potrebuje Boh zastupcov ?
    publikované: 18.07.2008 10:33:59 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Kňaz Jozef, postavili ste ma do úlohy Wyslúžiloveho hovorcu na základe jedinej otázky,
    ktorú som Vám položila. V poriadku, ak to chápete takto, nebránim sa tomu označeniu, nemám prečo. Ale momentálne mám sama za seba na Vás niekoľko otázok - nemusíte na ne odpovedať, pretože sa zjavne staviate nad blogerskú komúnu, ktorú ste prišli ,,evanjelizovať". Povýšiť sa do pozície Krista, tak ako niektorých blogerov do pozície Piláta je prinajmenšom trúfalé...

    Takže teraz moje otázky za mňa:
    Myslíte si, že od ľudí, ktorí majú na veci iný názor, nemôžete nič prijať?
    Myslíte si, že učiteľský úrad cirkvi sa nemôže ďalej formovať a vyvýjať na základe nových skúseností a nových poznaní.
    Je pre vás učiteľský úrad cirkvi nedotknuteľný?

    Možno ste sa pomýlili v prístupe ku blogerskej komunite, tá potrebuje láskavého kňaza, ktorý ma zmysel pre humor, nie evanjelistu,ktorý ju bije katechizmom po hlave. Dialog sa takto nedá viesť ani s vami, ani s ,,Vašou" hovorkyňou, ktorú tu evidetne vystupuje omnoho zápalistejšie, ako ja.

    Ďakujem za Vašu pozornosť, odpovedať nemusíte.
    publikované: 18.07.2008 10:36:40 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Boh je majitel stáda..Kristus bol pastierom..
    a svoju úlohu zveril Petrovi a ostatným učeníkom..cez Petra Cirkvi..a všetkým,čo sa k nej hlásia..

    celé..

    kňaz Jozef..pochopila som..a myslím,že je to tak rozumne..
    no sú veci,ktoré objasňovať ma nikdy neunaví...dúfam..))
    publikované: 18.07.2008 10:40:17 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  33. ..rozpravkova...)))))
    hehe..si ma rozosmiala..:)))))

    položíš otázky a nečakáš odpoved?..nač potom strácaš čas?..mohla si ho využiť na svoje nezbedníčenie..:)))

    ach jo..zuzana...keby tomu tak bolo,tak dnes upaluju všetkých učitelov a vedcov na hranici rovnako,ako niekedy v minulosti..keby sa učitelsky rad cirkvi nevyvíjal podla nových zistení..tuším by nebolo povolene znasilnenej žene použiť antikoncepciu..nie?..čo ešte by nebolo?..

    žeby ani možnosť použiť blog na ozrejmovanie a ohlasovanie toho,čomu verime?..:))))

    divím sa ti..zuzana..fakt velmi sa ti divim..
    niekedy na mna pôsobiš,ako rozumna žena..a niekedy presne naopak..:)))
    hold..vyhovor sa..na zábavu asi najlepšie.:)))
    publikované: 18.07.2008 10:45:59 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  34. kňaz Jozef ad koment z 10:23
    kňaz Jozef, už dávnejšie som zistil, že rkc má dve tváre: prívetivú a povýšeneckú.
    Ty si na blog prišiel s tvárou prívetivou, no čím ďalej tým viac ukazuješ zdá sa mi tú povýšeneckú.
    publikované: 18.07.2008 11:03:28 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Ja len davam do plena: na tomto blogu blogovala komunita slobodnych ludi,
    ktori vzdy SLOBODNE vyjadrovali svoje nazory nezavisle na nejakej skupinke. Funkcia hovorcu tu ani nahodou neprichadzala do uvahy.
    To evanjelizacna uderka takto zmenila atmosferu v blogopriestore, ze sme tu podozrivi z akehosi zdruzovania...nebodaj nezakonneho z hladiska Noveho Zakona?
    publikované: 18.07.2008 11:19:06 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  36. Kňaz Jozef, dožadujete sa odpovedí od niektorých blogerov na svoju otázku,
    ja som vám ohladne Wyslúžilca položila jedinú: prečo sa zaujímate práve o jeho blog a nie aj o iné blogy?
    Nedostala som na ňu odpoveď, zato som bola zahrnutá invektívami a nálepkami typu ,,Wyslužilcov hovorca".

    Prečo na iných vyťahujete meter, ktorý pri vás zrejme neplatí?
    Odpovedať znovu nemusíte, stačí keď sa zamyslíte. A komenty Vašej hovorkyne, ktorá urobila z blogerskej komúny stádo, zas budem ignorovať ja.
    publikované: 18.07.2008 11:23:27 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. čokina..nikdy som nič nehovorila ani za knaza..ani za nikoho ineho na blogu..
    ulohu hovorcov niekomu prisudzujete sami..

    hovorim vzdy za seba..vždy a všade..
    ak mi to pravo chcete vziať..tak nech sa pači..pokúste sa..

    ale..tebe to právo tiež nikto neberie..a ani sa nesnažim zisťovať,koho hovorkynou si ty..alebo ktokolvek z vás..je vas vela..proti dvom..knaz nehovori za mna..ja za neho..a už vôbec nemam v úmysle evanjelizovať..ja len odrážam vaše názory názormi svojimi..to je cele..

    vieš..medzi mnou a knazom je jeden rozdiel..on musí evanjelizovať..šíriť vierovyznanie..ja by som na toto nemala nervy..:)))
    publikované: 18.07.2008 11:27:20 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  38. zuzana...šibe ti?..to stádo nebolo o blogerskej komune..
    ale o nás..o Jeho ovečkách...

    mala by si sa zamyslieť..vzťahovačnosť ti nepristane..:))
    publikované: 18.07.2008 11:29:39 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  39. ..takže všetci majú pravo na slobodu,len Elie nie?..hmmm..:))
    publikované: 18.07.2008 11:30:43 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  40. ellie, na ovečky dosť hryziete...
    publikované: 18.07.2008 11:31:44 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. hej..v sebaobrane sme sa naučili..od vlkov..:))
    publikované: 18.07.2008 11:32:47 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  42. v seriáli McLeod's Daughters som započul, že "ovca je tupé zviera"...
    publikované: 18.07.2008 11:33:53 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. ellie, to ani nehovor, že sa učíte od hriešnych a zlých vlkov!
    ako to, že nenastavujete aj druhú tvár? že hádzate kameňom??
    za čo si teda zaslúžite kráľovstvo nebeské a život večný???
    publikované: 18.07.2008 11:37:16 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. čo tym chceš naznačiť..hogo?..
    ved..si jeden z nás..či nie?..

    tak už sa konečne vyjadri..a jasne..si ovečka,alebo nie?
    publikované: 18.07.2008 11:37:36 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  45. a kto hadže kamenom hogo?..
    kto konkretne?..nezdá sa ti to?..nepocituješ to,čo ti hádžeme,ako kamen?..ale prečo je to tak?..zamysli si..

    pretože kamenom nehádzeme isto..
    publikované: 18.07.2008 11:39:46 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  46. ellie, môže byť vai neznaboh ovečkou?
    a keby som aj čírou náhodou neznaboh nebol, za ovečku by som sa nikdy nepovažoval.
    publikované: 18.07.2008 11:39:52 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. ellie, a vari "zuzana...šibe ti?.." je bohumilé poláskanie???
    publikované: 18.07.2008 11:40:59 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. hogo..ja viem,že neznanboh nie si..
    a ty vieš,že stádo a "ovečky" je zase len podobenstvo..

    a mimochodom..niekde si sa označil za veriaceho,takže isto si ovečka..ale zblúdila..

    čo sa Zuzany týka..za jej posledné vyjadrenie som jej inak ani nemohla napísať..teda..výraz som mohla použiť aj iny..ale význam by musel ostať..
    publikované: 18.07.2008 11:44:09 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  49. ellie, ak v niečo verím, určite nie v Boha, ktorého si rkc sprivatizovala svojím Katechizmom...
    publikované: 18.07.2008 11:48:47 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. Prívetivú tvár kňaza jozefa si nepamätám.
    Zato tú povýšeneckú ,čoraz častejšie.Neveriaci ti kladú väčšinou slušné otázky/občas aj podrypnú,čoje u nás normálne/,ale svojími aj podráždenými reakciami Je tvoj vplyv na nás nulový.Psychológia nieje tvojou silnou stránkou.
    A ešte niečo:Keď chcem niečo urobiť,alebo neurobiť,ako spoznám,že je to Božie znamenie a kedy len môj výmysel?
    publikované: 18.07.2008 11:49:30 | autor: reeb (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. reeb...skvela otázka..
    ako mal kapitán Titanicu zistiť,že je to fakt varovanie a nielen výmysel?..

    čo by sa stalo,keby vypočul varovania a ten ladovec tam nebol?..zmeškal by niečo?..stratil by niečo?..bol by škodny?..

    ja myslim,že nie..
    publikované: 18.07.2008 11:52:42 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  52. Musim tu pred blogerskou verejnosťou vyhlasit,že môj nick je cokomilka.
    A som autorkou blogu Konečne sloboda. Nie čokina.
    publikované: 18.07.2008 12:21:20 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  53. UFF..tak sa ti ako prva ospravedlnujem za skratku tvojho nicku..
    dufam,že nebudem aj poslednou,kedže tak nekonám sama..:))))

    alebo ti moje ospravedlnenie stači?..)))
    publikované: 18.07.2008 12:26:34 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  54. .
    dobre to tu je :) bavim sa :D
    publikované: 18.07.2008 12:51:35 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  55. sygon, sa nehanbíš bohapusto sa baviť tvárou v tvár...
    boju na život a na smrť medzi veriacimi a neznabohmi???
    publikované: 18.07.2008 13:28:45 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  56. hogo: tento trosku teatralno-ironicky styl ti sedi :)
    :) ô
    publikované: 18.07.2008 13:34:28 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  57. na život a na smrť koho..wyslúžilec?..neveriacich?..
    a cokomilka..bloger menom hogo neexistuje..takze..oslovuj ho pravym menom..:)))

    hehe..
    publikované: 18.07.2008 13:39:52 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  58. čoko, toto je starý (dobrý) hogo... ;)
    publikované: 18.07.2008 13:43:18 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. :)) aj ja sa chichúňam, čo sa to tu deje a keď dá čoko
    svoje "ô" och, aj si zaujúkam :))
    publikované: 18.07.2008 13:49:31 | autor: dionea (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. hogo
    a za čo sa dnes bojuje ? :)
    publikované: 18.07.2008 14:07:14 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  61. jasan..dvojity meter..a týmto končim..
    pretože..pokrytectvom to smrdi..:)))
    publikované: 18.07.2008 14:11:52 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  62. sygon, že za čo sa bojuje? dobrá otázka.. v zápale boja som celkom zabudol... :((
    publikované: 18.07.2008 14:19:14 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  63. ellie, žiadne pokrytectvo.. vari nevieš, že quod licet Iovi, non licet bovi?
    publikované: 18.07.2008 14:22:42 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  64. jasne hogo..jedna z ďalšich invektív..zapamataj si..
    aby že ked sa zase budeš niekde pýtať "kedy som ťa urazil?" a biť sa do prs,aby si si to presne pamatal..

    otázkou ostava,kto z nás dvoch je vôl..:))))

    prajem Bohom požehnany den.:)))
    publikované: 18.07.2008 14:25:30 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  65. ellie, neber si to osobne, veď je to len podobenstvo...
    publikované: 18.07.2008 14:29:09 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  66. jo..a ja podobenstva vnímam..
    nikdy nepadnu do mojich uší,ani oči len tak..

    vždy si z nich niečo odnesiem..a z toho si odnášam tiež..
    tak nabuduce sa zamysli predtym,než nejake podobenstvo použiješ..

    aby si sa pak nemusel hanbiť..alebo byť prekvapeny..
    publikované: 18.07.2008 14:32:56 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  67. ellie, taká vrtkavá je Tvoja priazeň? :(
    veď len toť nedávno si písala, že máš hoga rada...
    publikované: 18.07.2008 14:43:07 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  68. o joooooj...písala som to presne tam,kde aj ty svojho času iné písmena,
    ako na blogu...

    takže..aku maju važnost tie slová?..ktoré sú uprimnejšie?..

    v súkromi?..či na verejnosti?..

    publikované: 18.07.2008 14:49:57 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  69. ellie, vari som Ti niekde (ne)verejne povedal, že Ťa nemám rád?
    publikované: 18.07.2008 14:53:44 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  70. ani opak nie..hogo..:))))
    publikované: 18.07.2008 15:03:46 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  71. Tento text som čítala aj na inom blogu...
    Na koľkých blogoch ste to zverejnili? A prečo dávate tie isté texty minimálne duálne? Viem, že je to Vaša vec, ale ma to zaujíma prečo...
    publikované: 18.07.2008 15:06:43 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  72. Martha..a to sa nesmie?..tiež svoje texty z RMF dávam inde..a?..
    publikované: 18.07.2008 15:09:36 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  73. MissEllie - teraz sa pre istotu
    bavím ja nad bezduchosťou niektorých commentov... nie som kňaz, ktorý je zavesený na špagátikoch a hovorí za neho ten, ktorí s ním poťahuje - Spejbl či Hurvínek... možno ako humorista by tu bol lepší Mr. Bean či Andy Kraus, Peter Marcin, azda Lábus a Kaizer, alebo M.Lawrence? S úsmevom prikyvovať na všetko nie je môj štýl, to môže tak klaun v cirkuse... a povýšeneckosť a podobné veci, ktoré mi tú adresujú? - mne záleží na tom, aký budem v očiach Božích a nie v očiach nejedného človeka - nie človek, ale Boh ma bude raz súdiť... či sa mýlil Ellie?
    publikované: 18.07.2008 16:05:27 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  74. nie..nemýliš..presne tam je podstata...
    a nech nás odusdia..za neomylnost..:))
    publikované: 18.07.2008 16:35:27 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  75. kedysi som aj ja hrala takú hru, takže:
    ping
    publikované: 18.07.2008 16:41:39 | autor: dionea (e-mail, web, neautorizovaný)
  76. kňaz Jozef, že Ti "záleží na tom, aký budeš v očiach Božích a nie v očiach nejedného človeka"...
    naozaj vidno z väčšiny Tvojich komentov.. no koho teda vlastne chceš evanjelizovať? vari len nie Jeho?
    publikované: 18.07.2008 16:43:18 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  77. Sledujem blog kňaza Jozefa, pretože rád by som poznal odpovede na mnohé otázky.
    Kňaz Jozef, je to Tvoj blog, nechcem Ti do neho vstupovať. Myslím, že si nastolil veľmi veľa otázok v pomerne krátkom časovom slede bez toho, aby sme poznali na niektoré otázky odpoveď. Neviem, či by nebolo osožnejšie zvoľniť frekvenciu príspevkov, nastoliť len jeden okruh a ten rozdebatovať tak, že sa budeme v diskusii posúvať. To ja očakávam od Tvojho blogu. Keď je totiž v príspevku veľmi veľa pojmov, z ktorých každý by si zaslúžil samostatnú analýzu, potom sa diskusia zvrháva. Ona sa vlastne zvrháva na boj, v zákopoch stabilizovaných dvoch táborov.

    Myslím si, že veľmi dobre Ťa chápem a viem prečo obhajuješ svoje stanoviská. Nepíšem, že mal som veriacich rodičov, píšem, že bol som vychovaný iba v duchu silného pôsobenia učenia rímskokatolíckej Cirkvi, svoju vieru som opravdivo žil a aj prakticky uplatňoval v živote. Dlhé roky. Nebudem písať dôvody, prečo som v mnohých otázkach viery zmenil svoje postoje a stanoviská. Napriek tomu, chápem ja Tvoje postoje a postoje veriacich ľudí, ktoré uvádzaš vo svojich príkladoch, či iných veriacich ľudí. Asi sa viem vcítiť do ich viery a nikdy v živote mi títo ľudia nebudú na posmech.

    Na druhej strane však cítim aj neprimerané reakcie iných diskutujúcich, ktorí a priori podráždene reagujú na Tvoje príspevky, ako na niečo, v čom nie je kúsok pravdy, racionality... Považujú Ťa za niekoho, kto sa chce bezhlavo držať svojej pravdy a učenia a podľa vzoru bývalej štátostrany nalievať jedinú pravdu. Chcem tomu veriť, že to tak nie je, aj keď v tomto máš asi sťaženú situáciu, nemôžeš ísť proti oficiálnemu učeniu Cirkvi a modernizovať jej učenie. V tomto smere sa asi posunu u Teba nedočkáme. A to je to, čo mnohých dráždi.

    Som však presvedčený, že ak rkc bude v rôznych otázkach, ktoré si nám predostrel aj Ty, zotrvávať na ich nemennosti, čaká ju aj na Slovensku podobná kríza, ako na Západe. Že sa už prejavuje teraz, niet pochýb.

    Privítal by som teda, keby sme skutočne aspoň v niektorých otázkach dospeli ku konsenzu. Myslím si, že totiž učenie rkc, ktoré tu zastávaš má čo povedať aj dnešnej generácii a pre spoločnosť ako celok, môže mať len prínos. Aspoň v tom, že ostatní budú vidieť, že veriaci, ale aj neveriaci, či inak zmýšľajúci ľudia vedia diskutovať, rešpektujú sa, nevysmievajú sa jeden druhému a posúvajú veci dopredu.
    Teraz tu dlhšie nebudem, všetkým prajem príjemné leto a aj príjemné chvíle na blogu.
    publikované: 18.07.2008 20:50:45 | autor: maco (e-mail, web, neautorizovaný)
  78. a zase len inotaje..
    už konečne napíšte niekto konkretne..čo by mala rkc akceptovať?..

    mnohoženstvo?..rozvody?.. sex?..
    čo presne?..
    publikované: 18.07.2008 20:59:16 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  79. a ešte čosi..
    nie som kňaz..a k horlivým kresťanom mám strááášne ďaleko..

    ale viem,že podmienená viera nie je viera..

    o takú Boh nestojí..
    publikované: 18.07.2008 21:00:13 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  80. .
    Tak ma napada, ze by mohla prestat manipulovat slovo hriech
    A teda vsetko, co neni podla jej kazania je hriesne
    Na tom padaju diskusie najskor, pretoze tu nie je prezentovane stanovisko v rovinach individualne spravne/nespravne, spolocensky prospesne/neprospesne , spolocensky vyhodne/nevyhodne, ale o hriesne/nehriesne, coz je spojene s vinou .
    Neveriaci nesuhlasiaci s tym alebo onym, neostanu len neveriaci, ale este aj griesni, slepi, hluchi .. Vzhladom k tomu, ze je ich dost a su krajine , ktore sa obisli bez nabozenstiev ako takych , by bolo vhodne
    pripustit, ze pravda lezi v strede. A ak obhajujete krajne moznosti , tak v mene filozofie, seba , cirkveneho prinalezenia ... nie v mene všeobecného a unikátneho ponímania dobra.
    publikované: 18.07.2008 21:07:03 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  81. ellie
    podmienená viera je podľa mňa postoj, ktorý ty a trebás knaz prezentujete a je podmiená desiatkami príkazov a zákazov.
    Na definícii prípustných alebo želaných spoločenských noriem a pravidiel nie je nič zlé, ale pravidlá definujú podmienky hry a aj viery, takže vaša viera je zvonku podmienená pre mňa .
    publikované: 18.07.2008 21:12:29 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  82. sygon...prepáč..v tomto sa nezhodneme..
    reagovala som na macov koment..

    ak nezmeni vnímanie rkc a neprispôsobi sa dobe,tak sa veriaci budu od cirkvi trhať..

    v tomto kontexte som sa opýtala,čo by rkc,kráčajúca s dobou mala začať akceptovať ako prve?..

    stane sa niekto občanom čiech pretože tam už pokročili s dobou a povoluju homosexuálne partnerstva?..

    skrátka..toto mi smrdí vydieraním..zmente to,lebo odídem..

    vyvolalo mi to pobavený usmev na perách..

    ano..viera je o obetiach..takže chápem tvoj pohlad..ale..to je prirodzene..ak chceš niečo dostavať,mala by si aj davať..obyčajnosť života..
    publikované: 18.07.2008 21:19:13 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  83. ellie
    Nuz to mňa napadlo, ako odpoveď na tvoju otázku.
    Mala by zmeniť interpretáciu pravdy , podľa mňa a nie len rkc.
    To mne vadí, z dôvodu, že nemám chuť páchnuť hriechom .
    Jednak som hriešna nikdy nebola a keď polemizujem tak sa snažím debatovať o predmete veci slobodne. Ak mi niekto máva pred nosom absolútistickými pravdami a hriechom a božím posolstvom na zemi /ktoré btw. ak už tak mám obsiahnuté v sebe a nepotrebujem interpreta/ tak diskusia v podstate stráca zmysel . Čo je škoda , pretože aj pravidlá rkc môžu mať zaujímavý prínos a v celku ma baví rozumieť ako k nim prišli . Ja nemám potrebu pravidlá definovať a pravdou je, že ani neviem dochádzať k striktným rozhodnutiam vo veciach globálnych. Argumentačnú líniu v témach ako homosexualita, potraty, sex predmanzelsky ... by som stiahla bez problémov pre aj proti . Možno je to moja nevýhoda, ale rozhodne sa snažím hľadieť paralelne na povahu každého problému z každej strany.
    publikované: 18.07.2008 21:35:25 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  84. vieš sygon..ani Boh nemal potrebu..od prvopočiatku..
    až neskôr,ked videl,čo všetko ludia dokážu..až potom zoslal po Mojžišovi desať svojich prikázaní..

    je ich len desať..čo je to proti tomu,čo za ne ponuka?..

    a teraz mam chuť si spievať..

    hledám galanečkuuu..která dooma neeenííí...spíííš anebo nespíííš...neebo mne neslyšííš...mooooje potešení..:)))

    hehe..a pochvalim sa..vyhrala som booooj...juchuuu..:)))
    publikované: 18.07.2008 21:42:42 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  85. ellie
    Podľa mňa Boh nikoho neposiela, aby svetu otvoril oči.
    Láska stačí pre návrat k nemu a jeho realizáciu sa v nás podľa mňa.
    publikované: 18.07.2008 21:49:53 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  86. ok..podla teba...:)))
    a podla každeho inak..

    beriem..ale pravda je len jedná..kto z nás ju mááá?..:)))

    spievaj radšej so mnou..a druhým hlasom..:)))
    publikované: 18.07.2008 21:57:25 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  87. ellie
    pravda je len jedna ? ;) a to kto ti povedal ? :D
    nemôžem spievať, kurňa, čistiť marhuľe musím ísť :)
    publikované: 18.07.2008 22:02:44 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  88. Ellie, rkc už v minulosti musela mnohé svoje "pravdy" poopraviť...
    komentujúci ich spomínali, nebudem sa opakovať. Máš pocit, že niekto chce u nás na Slovensku zaviesť mnohoženstvo ? Konštatoval som, že ak rkc neprijme určité racionálne uzávery v rôznych otázkach, tak sa stane len cirkvou bez vplyvu a možnosti veci usmerňovať, cirkvou pozerajúcou, ako ju nikto nechápe. Sama si priznala, že máš veľa otáziok a nejasností.
    publikované: 18.07.2008 22:03:45 | autor: maco (e-mail, web, neautorizovaný)
  89. iiize..sygon...pětikilo na lekvár mi šli..:)))
    dnes mi v sklade známy povedal,že s marhulami kaput..:))))

    publikované: 18.07.2008 22:08:07 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  90. maco..prestan aspon ty chodiť kolo horucej kaše a napíš rovno,čo napríklad by mala zmeniť ako prvé..
    jasne a konkretne..

    si mi svojho času písal o svojej prísnej náboženskej výchove..ja som len veriaca..obyčajná veriaca..nie horlivec..ale nedokážem si predstaviť,že by rkc zmenila nazor na vec tak,ako si to trebars tu písali všetci ti proti počnuc hogom a končiac aj tebou..

    konkretne...čo vám najviac na rkc vadí?..že nedovoluje sex s kýmkolvek a kedykolvek..a akokolvek?..
    či že bráni rozvedeným pristupovať k sviatostiam?..
    či čo?..

    lebo ano..že je Zem gulata rkc priznala..a tak si nemyslím,žeby v názoroch bola nemenna...ale zase..očakavať od nej niečo,čomu sa jej učenie prieči..nehnevaj sa na mna..ale vieš,čo si o tom myslím..:)))

    a pod spievať ty..ked sygon nemôže..:)))
    publikované: 18.07.2008 22:13:00 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  91. Asi spievať je múdrejšie...
    :-)
    publikované: 18.07.2008 22:16:08 | autor: maco (e-mail, web, neautorizovaný)
  92. celý den si spievam...útočia tu na mna..:)))
    ale už som trikrat vyhrala..:)))

    som skratka bojaschopná..:))))


    hehe..))))))
    tá hra ma totalka uputala..:)))
    publikované: 18.07.2008 22:20:54 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  93. ale fakt,že som sa znovu nedostala odpovede neprehliadam..
    prečo sa tak velmi bojite napísať,čo očakávate?..

    asi sami viete,že je to cez..že?..:)))
    publikované: 18.07.2008 22:29:47 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  94. ellie ad "čo vám najviac na rkc vadí?"
    mne na rkc najviac vadí to, že si prisvojila Boha i Pravdu a človeka považuje za bezvýznamnú hlúpu ovcu, ktorej jediná spása tkvie v poslušnom nasledovaní rk pastiera.
    publikované: 18.07.2008 22:30:44 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  95. :-(
    kto je bez viny, nech prvý hodí kameňom...namiesto hľadania niečoho, čo by nás malo spájať, čo by sme mali mať spoločné..hľadáme to, čo nás rozdeľuje...nie je úlohou cirkvi šíriť vieru a lásku v Boha a jeho učenie? Ak je toto ten spôsob... nemusím... Z kňaza, šíriteľa viery, by malo byť cítiť, vidieť lásku, presvedčenie, ochotu diskutovať a prijať názor iných, aj tých ktorí sú neveriaci...žiaľ tu to vidieť nie je...
    publikované: 18.07.2008 22:32:04 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  96. Toto nie je odpoveď od kňaza... Ale v poriadku. Už ju ani nečakám... Možno by mi bolo odpovedané protiotázkou: A prečo nie?
    Tento text som čítala aj na inom blogu...
    Na koľkých blogoch ste to zverejnili? A prečo dávate tie isté texty minimálne duálne? Viem, že je to Vaša vec, ale ma to zaujíma prečo...
    publikované: 18.07.2008 15:06 | autor: marthabielska

    Martha..a to sa nesmie?..tiež svoje texty z RMF dávam inde..a?..
    publikované: 18.07.2008 15:09 | autor: MissEllie

    publikované: 18.07.2008 22:54:44 | autor: marthabielska (e-mail, web, neautorizovaný)
  97. Martha, to sme dve, čo očakávame od kňaza debatu na inej úrovni...
    ...
    publikované: 18.07.2008 22:57:01 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  98. Rozprávka...
    preto som to skopírovala, že mi napísala "odpoveď" Ellie a nie kňaz. Ja viem, že nie je "povinný"... ale neviem načo sú mu tieto preteky s množstvom textov, ktoré ešte dáva duplicitne aj inde. Ak mám predpokladať, že ten dotyčný na inom blogu je tiež on. Nejde mi o to či sa niečo smie či nesmie (o tom si napokon rozhoduje každý sám), ale je to podľa mňa zvláštne a určite nie dosť regulérne... Neviem. Chcela som to pochopiť. Ale tie špagátiky ma presvedčili, že tu asi nie je všetko "s kostolným poriadkom" v poriadku. Túto debatu ani nemám záujem rozširovať... Dobrú noc!
    publikované: 18.07.2008 23:22:13 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  99. Martuška, aj tebe dobrú noc... Už spím...
    ...
    publikované: 18.07.2008 23:23:59 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  100. Ellie
    niekedy mám pocit, že knazjozef si ty :)
    publikované: 18.07.2008 23:50:33 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  101. rehooooooooot..)))
    tak na toto obvinenie som čakala,odkedy začal kňaz blogovať..)))
    publikované: 18.07.2008 23:54:32 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  102. a to som nechcela povedať to druhé
    :))
    publikované: 19.07.2008 00:26:36 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  103. Wyslúžilec, ja si nemyslím, že rkc si prisvojila Boha, Pravdu a človeka považuje za ovcu..
    Kňazi s ktorými som debatoval to tak neprezentovali. Dobre vedia, aká je situácia v rkc. Sám som bol prekvapený mnohými ich postojmi, práve takými, ktoré sa podávajú aj tu. Je len samozrejmé, že ich nechcú prezentovať verejne.
    publikované: 19.07.2008 07:33:31 | autor: maco (e-mail, web, neautorizovaný)
  104. MissEllie - ????????????????????????????????????
    Vy ste ja? Ja som Vy? No to je super. Nech sa na mňa nehnevá pisateľ toho commentu, ale takýto "vtip" som tu na blogu ešte nepočul!
    Ctený pisateľ tohoto commmentu, aby som Vás uspokojil, prisahám na kríž, že MissEllie nie je knazJozef... A preto dýchajte pokojne ďalej...
    publikované: 19.07.2008 07:50:38 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  105. Rozpravka - rozpravkarka
    to je jeden a ten istý nick? Na koho mám reagovať, lebo je to jeden a ten istý nick... to sa tu takto debatuje, že sa pri commentoch používaju u jednej osoby viaceré nicky?
    Rád by som si prečítal celú vašu otázku, ktorú mi dávate na pýtanie sa na blog wyslúžilca - kopírovať viete, tak ak je to možne skopírujte mi celý, opakujem celý comment aj s dátumom a nickom a názvom článku pri ktorom ten comment je uverejnený a možno tam bude aj moja reakcia - uvidíme... ten Váš je pri článku TITANIC - Úvaha - Kňaz Jozef, dožadujete sa odpovedí od niektorých blogerov na svoju otázku,
    ja som vám ohladne Wyslúžilca položila jedinú: prečo sa zaujímate práve o jeho blog a nie aj o iné blogy?
    Nedostala som na ňu odpoveď, zato som bola zahrnutá invektívami a nálepkami typu ,,Wyslužilcov hovorca".
    Prečo na iných vyťahujete meter, ktorý pri vás zrejme neplatí?
    Odpovedať znovu nemusíte, stačí keď sa zamyslíte. A komenty Vašej hovorkyne, ktorá urobila z blogerskej komúny stádo, zas budem ignorovať ja.
    publikované: 18.07.2008 11:23 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
    publikované: 19.07.2008 08:42:57 | autor: knazJozef (e-mail, web, autorizovaný)
  106. Kňaz Jozef, myslím si, že je na škodu nielen vášmu blogu, ale celej blogerskej komunite
    konforntačný tón, ktorý sa sem vniesol. Už som raz písala, že nemám rada žiadnu vojnu, tak vám chcem v provom rade zaželať pekný deň. Verím, že spoločnou snahou nájdeme spôsob, ako ten konfrontačný tón zastaviť.

    Rozmýšľala som, prečo Váš blog vímam tak, ako ho vnímam. Myslím si, že je to aj preto, že necháte miesto seba častokrát hovoriť blogerku, ktorá má krajné názory a s ktorou majú mnohí blogeri problém komunikovať nie preto, že je veriaca, a verí v Boha, ale preto, že jej je ten konfortačný tón vlastný. Je vašou ,,úderkou". Každý komentátor vnáša iný pohľad na vec, no ak je komentov od jedného komenttora priveľa, stráca sa pôvodný význam článku.
    Mne osobne je ľúto, že to zašlo až takto ďaleko. Nehcela by som vás vnímať, ba skôr nachádzať to pozitívne, čo vo Vašom blogu je.

    Takže ešte raz - pekný deň so želením, aby vám ktosi nerobil medvediu službu a neničil tak vašu snahu, aj so želaním, aby ste mali slniečko v duši, vám posiela Rozprávkárka, ktorá má aj dva iné nicky (nie je to predsa zakázané pravidlami blogovania) Nezbednica a Rozprávka.
    publikované: 19.07.2008 09:00:24 | autor: ROZPRAVKA(rka) (e-mail, web, neautorizovaný)
  107. Oprava: nechcela by som Vás takto vnímať...
    ...
    publikované: 19.07.2008 09:15:45 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  108. ROZPRAVKA(rka) - Kňaz Jozef, myslím si, že je na škodu nielen vášmu blogu, ale celej blogerskej komunite
    takže ste mi nenapísala to, o čom som písal - som teraz klamár, lebo som Vám neodpovedal - a ja som chcel len si prečítať ten Váš comment a naň zareagovať - neurobíte to ani pre pravdu, o ktorej tak píšete Vo vašom článku ohľadne môjho blogu?
    publikované: 19.07.2008 09:16:15 | autor: knazjozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  109. pravda sa boji konfrontácie?...
    hmmm..
    publikované: 19.07.2008 09:27:53 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  110. Kňaz Jozef, škoda, že neviete prijať ruku na zmierenie, ktorá Vám bola podaná s dobrým úmyslom.
    Momentálne nemám čas hľadať v neprehľadnej sieti komentov, ktorými je váš blog zahltený - v každom prípade som však ja osobne nenašla vo vašom vtedajšom komente odpoveď na svoju otázku, len vyjadrenie, (povedané mojou skratkou) že považujete Wyslužilca za kabát, ktorý visí na vešiaku a vietor ho otáča na tú stranu, ktorú chce.

    Pre ujasnenie možno bude najlepšie, keď odkaz na ten koment uverejníte sám, asi ho skôr nájdete ako ja.

    Nechcem zas odísť z Vášho blogu smutná, tak Vám ešte raz prajem pekný deň a keďže mám povinnosti, nebudem momentálne na Vašu odpoveď reagovať.
    publikované: 19.07.2008 09:30:17 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  111. knaz jozef :)
    moja poznámka ohľadom vašej totožnosti bola VTIP..
    aby som to trošku zľahčila..
    ak sa vás to dotklo, prepáčte
    :) pekný deň
    publikované: 19.07.2008 09:49:27 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  112. maco, čo myslíš, prečo kňazi, s ktorými si debatoval...
    nechcú verejne prezentovať postoje podobné tým, ktoré sa podávajú aj tu?
    publikované: 19.07.2008 13:14:45 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014